Από το 2011 μέχρι και σήμερα, το Λευκωσία Loop Festival διοργανώνεται στην Κύπρο προσφέροντας μία καλλιτεχνική πνοή εναλλακτικής διασκέδασης σε όσους αποφασίσουν να το επισκεφθούν, Κύπριους και όχι μόνο. Φέτος, για 7η συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως και τις 24 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της “Λουβάνα Δίσκοι”, και θα διεξαχθεί σε δύο διαφορετικούς χώρους. Επίσης, παράλληλη δράση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου με ένα workshop στο Studio eleven63. Στις 22 Μαρτίου το φεστιβάλ αναμένεται να ξεκινήσει με μία προβολή ντοκιμαντέρ και ένα live performance στον πολυχώρο Θκιό Ππαλιές, ενώ στις 23 και 24 Μαρτίου θα κορυφωθεί με 6 συναυλίες καλλιτεχνών από Κύπρο, Αγγλία, Φινλανδία και Ελλάδα στο Θέατρο Δέντρο.

Μερικές ημέρες πριν τη διεξαγωγή του, η Popaganda μίλησε με τους διοργανωτές του Λευκωσία Loop Festival 2018 για τους καλλιτέχνες που θα απαρτίσουν το φετινό line up, αλλά και για την περιβόητη, κυρίαρχη τεχνική του “live looping” απ’ όπου και πήρε το όνομά του. Από το πεταλάκι του λουπαδόρου, μέχρι τα σημερινά acts που χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, χρησιμοποιούν το looping ή το sampling με ποικίλους τρόπους, εξασφαλίζοντας μια ισορροπία μεταξύ ηλεκτρονικών, ακουστικών και οργανικών acts, το φεστιβάλ συνεχίζει να κατέχει μία κυρίαρχη θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου.

Πώς πρωτοήρθε η ιδέα της διοργάνωσης του συγκεκριμένου Φεστιβάλ και ποιες επιθυμίες ήρθε να ικανοποιήσει; Ήταν μια εποχή που πολλοί φίλοι και γνωστοί μας μουσικοί έφτιαχναν μουσική με λουπαδόρους, και που ο λουπαδόρος ήταν ακόμα το μόνο εργαλείο για να φτιάξεις μουσική με λούπες ζωντανά. Ήταν και η ομάδα της Λουβάνα αρκετά νεαρή και γεμάτη όρεξη να δοκιμάσει καινούρια πράματα στον αρκετά ‘ξηρό’ – φεστιβαλικά – μουσικό κόσμο της Κύπρου. Έτσι φέραμε όλους αυτούς τους φίλους μαζί και φτιάξαμε το πρώτο Λευκωσία Loop Festival με ένα πολύ δυνατό line up που περιλάμβανε τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Sancho 003, Bunty, Soundspecies, Luup, Elektronik Meditation, Μπάμπη Παπαδόπουλο και Raven’s Arm. Δεν υπήρχε σκέψη για να γίνεται κάθε χρόνο. Αυτό προέκυψε αργότερα και είμαστε αισίως στο 7ο κατά σειρά φεστιβάλ.

Τι πρόκειται να δουν και να ακούσουν όσοι βρεθούν στο Loop Festival 2018 από τις 22 έως και τις 24 Μαρτίου; Έχουμε ετοιμάσει εφτά πολύ ιδιαίτερα acts από Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία και Φιλανδία και μία προβολή μουσικού ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα θα δούμε και θα ακούσουμε Man Duo από Φιλανδία, Earth Eye Loop από Αγγλία, Underwater Chess και Δημήτρη Σιδερή από Ελλάδα και Eleni Era, Side Effect και isel από Κύπρο. Η προβολή θα είναι το ντοκυμαντέρ “Λαούτο Ηλεκτρικό” με τον Δημήτρη Σιδερή σε σκηνοθεσία του Βασίλη Δημητριάδη. Θα διεξαχθεί στου χώρους Θέατρο Δέντρο και γκαλερύ Θκυο Ππαλιές.

Ποια είναι η τεχνική εκείνη που χαρακτηρίζεται με τον όρο live-looping και πόσο διαδεδομένη είναι σε Κύπρο και Ελλάδα; Πλέον είναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και με πολλά διαφορετικά τεχνικά μέσα. Όπως είπα πιο πάνω όταν άρχισε το φεστιβάλ το πιο διαδεδομένο μέσο ήταν το πεταλάκι του λουπαδόρου. Πλέον η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και υπάρχουν πλέον πολλά άλλα είδη hardware και software όπως το Ableton live. Eπίσης η τεχνική του looping είναι κάτι που χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη μουσικής χωρίς να γίνεται πια ιδιαίτερο θέμα ή αναφορά στη χρήση του. Είναι πλέον ακόμα ένα εργαλείο όπως ας πούμε ένα πεταλάκι delay ή distortion που πλέον έχουν γίνει κάτι το συνηθισμένο. Έτσι και το φεστιβάλ έχει ‘χαλαρώσει’ κατά κάποιο τρόπο την εμμονή με το live-looping και απλά κρατάμε μια γενική αισθητική γραμμή στις επιλογές που παρουσιάζουμε. Δηλαδή υπάρχει μια γενικότερη κλίση προς τον πειραματισμό, χωρίς όμως αυτό να είναι το μόνο ζητούμενο. Προφανώς τα περισσότερα acts χρησιμοποιούν το looping ή το sampling με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και υπάρχει μια καλή ισορροπία μεταξύ ηλεκτρονικών, ακουστικών και οργανικών acts.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα ποιες στιγμές θα συγκαταλέγατε στις καλύτερες του Loop Festival; Σίγουρα το πρώτο Λευκωσία Loop Festival ήταν κάτι το πολύ ξεχωριστό, με το line up που αναφέραμε πιο πάνω αλλά και επειδή ήταν το πρώτο και ας πούμε πιο ‘οικογενειακό’ edition του φεστιβάλ. Οι Sancho 003 έχουν εμφανιστεί 4 φορές στο φεστιβάλ και ήταν πάντα από τις καλύτερες τους εμφανίσεις, αλλά η εμφάνισή τους στο φεστιβάλ του 2015 ήταν κάτι μαγικό. Επίσης η σόλο εμφάνιση της Βασιλικής Αναστασίου στο φεστιβάλ του 2014 ήταν εξαιρετική.

Πώς έχει διαφοροποιηθεί το ενδιαφέρον του κοινού στην Κύπρο για τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα του Φεστιβάλ ανά τα χρόνια; Όταν πρωτοάρχισε το φεστιβάλ το κοινό έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τεχνική του looping και όντως συζητούσε για τα σετ των διαφόρων γκρουπ και τους χειρισμούς τους, έκανε συγκρίσεις ή έκραζε αν κάποιος δεν λούπαρε κλπ. Είχε γίνει δηλαδή αρκετά απαιτητικό με το θέμα. Πλέον όμως το κοινό ‘χαλάρωσε’ και απλά αφέθηκε στο να ζει την εμπειρία που του προσφέρει το φεστιβάλ που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει και παραστάσεις χορού. Το set up του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια αλλάζει συνεχώς και το κοινό ακολουθεί αναλόγως. 


Εισιτήρια:
Workshop: €22 (Δωρεάν με αγορά τριημέρου εισιτηρίου του φεστιβάλ – Μόνο 15 θέσεις) 
Πέμπτη 22 Μαρτίου: €6
Παρασκευή 23 Μαρτίου: €15
Σάββατο 24 Μαρτίου: €15 
Τριήμερο: €22

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ:
https://www.facebook.com/events/1619048011517469/