Ο Τέντι, γιγαντόσωμος πρώην κακοποιός, δεύτερης γενιάς Σουηδός με καταγωγή από τη Σερβία, αποφυλακίζεται μετά από οκτώ χρόνια. Δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το παρελθόν του, το οποίο του στέρησε τα καλύτερα του χρόνια. Προσπαθεί να ενταχθεί στη κοινωνία, ζώντας στο σπίτι της αδερφής του και αναζητώντας μάταια ευηπόληπτη εργασία.

Η Έμελι, νεαρά και φιλόδοξη δικηγόρος σε μια από τις μεγαλύτερες δικηγορικές φίρμες της Σουηδίας, δουλεύει ασταμάτητα για να καταφέρει να εντυπωσιάσει τα αφεντικά της.

Οι δυό τους θα βρεθούν να δουλεύουν μαζί στην εξιχνίαση της απαγωγής του Φίλιπ Σάλε, πάμπλουτου γόνου γνωστής οικογενείας της χώρας, η οποία – θέλοντας να αποφύγει πιθανό σκάνδαλο, αποφεύγει να απευθυνθεί στην αστυνομία. Οι δύο αταίριαστοι «ντετέκτιβς» θα καταδυθούν στις πιο σκοτεινές πλευρές της Στοκχόλμης, αναζητώντας πληροφορίες. Για τον Τέντι, είναι μια αναγκαστική και ανεπιθύμητη επιστροφή στο παρελθόν του, καθώς θα έρθει σε επαφή με μέλη της Σέρβικης μαφίας, αλλά και της ίδιας της οικογένειάς του. Για την Έμελι, όλα αυτά είναι καινούργια και θα αναγκαστεί να ξεπεράσει τις αναστολές της για να πετύχει τον στόχο της.

Όμως, όσο περισσότερο προχωράνε, οι δύο πρωταγωνιστές μας ανακαλύπτουν τις σκοτεινές αλήθειες του χαρακτήρα του Φίλιπ, αλλά και της οικογένειάς του. Αξίζει, άραγε, το ρίσκο που αναλαμβάνουν και η προσπάθειά τους;

lapidus

Ο Jens Lapidus, δικηγόρος και συγγραφέας της υπερ-επιτυχημένης τριλογίας Stockholm Noir, ξεκινάει με το Αίθουσα VIP, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 στα σουηδικά και πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά, μια νέα τριλογία – στη Σουηδία έχει ήδη κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο STHLM Delete.

Όπως μας έχει δείξει και στα προηγούμενα βιβλία του, ο συγγραφέας διαθέτει την ικανότητα του στησίματος μιας στιβαρής αστυνομικής ιστορίας που κρατάει τον αναγνώστη ως τις τελευταίες σελίδες, διατηρώντας την αληθοφάνεια των χαρακτήρων και των περιστατικών. Κινούμενος στο γνωστό του μοτίβο της ζωής των κακοποιών της Σουηδίας (Σέρβοι, Σύριοι, κλπ), δείχνει και εδώ ότι μπορεί να προσεγγίσει τα πολλαπλά, δύσκολα θέματα που προκύπτουν όταν μπλέκονται πλούσιοι και φτωχοί, κακοποιοί και πρόθυμοι αγοραστές, καλοί και κακοί. Το προτέρημα του Lapidus είναι ότι κατανοεί τους ήρωές του και έτσι οι πράξεις τους εντάσσονται σωστά στα όρια του χαρακτήρα του. Η περιγραφή της νοητικής διεργασίας των Τέντι-Έμελι αλλά και του απαχθέντα Φίλιπ είναι εξίσου ικανοποιητική, ενώ η –πανταχού παρούσα – βία προκύπτει ως αποτέλεσμα των συνθηκών.

Οι πρωταγωνιστές, όπως σε όλες τις καλές ιστορίες, είναι αμφιλεγόμενοι: ο πρώην «κακός» Τέντι παλεύει με το παρελθόν του, η «καλή» Έμελι υπάρχει μόνο για να δουλεύει, το «θύμα» Φίλιπ απέχει πολύ από την έννοια «καλό», η «καλή» οικογένεια του Φίλιπ είναι διαλυμμένη. Ο Lapidus μας λέει ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Το «Αίθουσα VIP» μας προσφέρει δύο χαρακτήρες που σίγουρα θα αγαπηθούν από το αντίστοιχο κοινό και ήδη αναμένουμε την συνέχεια.


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.