Categories: ΚΟΜΙΚ

Όχι άλλα παραμύθια, θέλουμε «Ιστορίες Καληνύχτας για Επαναστάτριες»

Πριν από λίγo καιρό, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στα social media, με τίτλο “The Ugly Truth”, όπου μια μητέρα με την κόρη της κάνουν ένα πείραμα. Πηγαίνουν μπροστά σε μια βιβλιοθήκη με παραμύθια και προσπαθούν να βρουν πόσα από αυτά έχουν γυναίκα-ηρωίδα. Τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, αφού πλειοψηφικά δεν υπάρχουν γυναικείοι χαρακτήρες. Σε μια έρευνα 5.000 βιβλίων, μόνο το 25% περιελάμβανε γυναίκες. Κι όταν υπάρχουν, δεν είναι απαραίτητο ότι μιλάνε, ενώ κατά πάσα πιθανότητα είναι πριγκίπισσες, χωρίς φιλοδοξίες και όνειρα.  Η διάκριση λόγω φύλου είναι περισσότερο από εμφανής.

Μέχρι που έφτασαν οι Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες, οι οποίες αφηγούνται 100 αληθινές ιστορίες γυναικών που τα κατάφεραν κόντρα σε κάθε εμπόδιο και προκατάληψη και άλλαξαν τον κόσμο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που εμπνέει και δίνει κίνητρο στα κορίτσια να πιστέψουν στον εαυτό τους και πως μπορούν να κάνουν ό,τι έχουν βάλει στο μυαλό τους. Γιατί πως μπορείς να γίνεις κάτι, αν δεν το έχεις πρώτα δει;

«Ούτε ένα από τα βιβλία που διάβαζα όταν ήμουν μικρή δεν περιέγραφε την ιστορία ενός κοριτσιού που έπαιρνε την ζωή στα χέρια του» λέει η η Elena Favili, μία από τις δημιουργούς του βιβλίου και δημοσιογράφος. Το άλλο μισό της δημιουργίας του οφείλεται στην Francesca Cavallo, συγγραφέα και σκηνοθέτρια. «Τι γίνεται όταν στις ταινίες, τα καρτούν, τα βιβλία και τις σειρές κυριαρχούν οι άντρες;» αναρωτιούνται τα Επαναστατικά Κορίτσια, προσθέτοντας πως αυτό είναι το βιβλίο που εύχονται να είχαν διαβάσει όταν ήταν μικρές. Σε μια κόκκινη σελίδα στην αρχή διαβάζω τα άσπρα γράμματα:

Σε όλες τις επαναστάτριες του κόσμου:

Κάντε μεγάλα όνειρα

Βάλτε υψηλότερους στόχους

Αγωνιστείτε σκληρότερα

Και, όταν αμφιβάλλετε, να θυμάστε ότι

Έχετε δίκιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η εισαγωγή περιμένω να είναι πολύ συναισθηματική. Προς ευχάριστη έκπληξή μου, στις πρώτες γραμμές μαθαίνω ότι το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου έχει λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τον κόσμο στην ιστορία συμμετοχικής χρηματοδότησης. Έσπασε κάθε ρεκόρ, συγκεντρώνοντας  περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια που προέρχονταν από περισσότερες από 70 χώρες. Εξήντα γυναίκες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για να το δημιουργήσουν.

Αυτές οι ιστορίες γυναικών από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Σερένα Ουίλιαμς εμπνέουν και δίνουν το κίνητρο σε κορίτσια σε οποιαδήποτε γωνιά της γης. «Ανεξάρτητα από τη σημασία των ανακαλύψεών τους, την τόμη των περιπετειών τους, το εύρος της ιδιοφυΐας τους, ήταν συνεχώς υποτιμημένες, ξεχασμένες, σε κάποιες περιπτώσεις σβησμένες από την Ιστορία» γράφει στην εισαγωγή. Επιτέλους έγινε πραγματικότητα ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τις ζωές και τα επιτεύγματα των γυναικών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον τομέα τους παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως η Κλεοπάτρα και η Μαρί Κιουρί. Ένα βιβλίο από γυναίκες για γυναίκες.

Όσο χειροπόδαρα δεμένη κι αν είναι η ανάμνηση της Σταχτοπούτας με τα παιδικά μου χρόνια, θα ήθελα πολύ στην θέση της να υπήρχε έστω και μία από τις εκατό επιτυχημένες γυναίκες που περιλαμβάνονται στις «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες». Αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο θέλω να φέρω τα παιδιά μου, ένας κόσμος όπου το φύλο δεν θα καθορίζει μέχρι ποιο σημείο μπορείς να φτάσεις. 

«Ένας κόσμος όπου η καθεμία από μας θα μπορεί να λέει με αυτοπεποίθηση: Είμαι ελεύθερη».

Αναστασία Βαϊτσοπούλου