Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

To Intersonik Net Radio θέλει να (ξανα)αγαπήσουμε το ραδιόφωνο. Ακόμα κι αν δεν εκπέμπει στα FM.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, Απρίλιος του 2009. Ο Gus K μαζί με τον Σπύρο Ζουπάνο και τον Ιβάν Παπαδόπουλο ξεκίνησαν το web radio που τους έλειπε. Αμέσως μετά προστέθηκε ο Evan Reed και τώρα αισίως οι παραγωγοί του Intersonik Net Radio έχουν κάνει μπλακ τζακ φτάνοντας τον μαγικό αριθμό 21. Η ομάδα τους δεν είναι οι κλασικοί «πειρατές» των FM. Οι παλαιότεροι μάλιστα εκτός από πολλές γνώσεις και στιβαρό μουσικό background, έχουν περάσει από τις παραδοσιακές ραδιοφωνικές λεωφόρους. Σήμερα Σάββατο 21/6, η παρέα γιορτάζει τα πέντε της χρόνια σε ένα πάρτυ (που υπόσχονται ότι θα είναι) «κόλαση» στο Some Bizzare (Σοφοκλέους 7-9), από τις 8 το βράδυ μέχρι όσο πάει. Στο διάλειμμα από τις προετοιμασίες του πάρτυ (και τις εκπομπές), οι Δημήτρης Κατσουρίνης, Evan Reed, Tsamar Brothers, Στράτος Gazumbi, John Komakino, Σπύρος Ζουπάνος και Μανώλης Κιλισμανής, πέρασαν από την Popaganda.
Μία συζήτηση μαζί τους, αρκεί για να πείσει και όσους δεν ακούν ραδιόφωνο, να συντονιστούν στον Intersonik…

Είμαστε μία ομάδα που χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα. Μπορεί να μην ακούμε όλοι οι παραγωγοί την ίδια μουσική, αλλά σεβόμαστε τα ακούσματα του καθένα. Εξάλλου, όλοι μοιραζόμαστε την άποψη ότι υπάρχουν δύο είδη μουσικής: η καλή και η κακή. Και καταλήγουμε να παίζουμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει.

Ο σταθμός είναι χωρισμένος σε τρεις ζώνες: το πρωί tape recorder, δηλαδή τα αγαπημένα μας. Το απόγευμα radio activity, τα «περισσότερο καινούρια» και το βράδυ η ζώνη λέγεται twilight zone, η βρικολακιάρικη.Οι εκπομπές γίνονται από τα σπίτια μας. Στο web radio μπορούμε να παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει χωρίς να έχουμε κάποιον από πάνω μας, έχουμε την πλήρη και απόλυτη ελευθερία να σκηνοθετούμε το δίωρό μας όπως το θέλουμε.Ένας ακόμη λόγος που προτιμήσαμε το web radio ήταν το «πρόβλημα» των playlists που στα ελληνικά ραδιόφωνα γίνονται με τελείως λάθος τρόπο. Βαρεθήκαμε τις playlists των δισκογραφικών, ακούγαμε τα ίδια και τα ίδια κομμάτια ενώ υπήρχε ένα τεράστιο εύρος μουσικής, που δεν ακουγόταν.Είναι βασικός παράγοντας η ελευθερία που προσφέρει το web. Το ζήτημα είναι βέβαια να γνωρίζεις τα όρια της. Μόνο τότε θα υπάρξει σεβασμός και διάρκεια.

Το ότι η μουσική διατίθεται ευκολότερα μέσω του internet έχει μεγάλη σημασία. Οι αναζητήσεις μας είναι διαρκείς και δεν πέφτουμε στην λούμπα του «ψαγμένου». Δεν κάνουμε επίδειξη γνώσεων, είναι όλα εκεί και με απλές κινήσεις μπορείς να τα βρεις. Απλά μοιραζόμαστε την αγάπη μας για την μουσική. Η σχέση με τη μουσική είναι μία δυναμική διαδικασία, μαθαίνουμε σταδιακά.

Η μουσική είναι εκπαίδευση, όσο ακούς, εξελίσσεσαι.

Το συγκινητικό με το web radio είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Πρόσφατα μάθαμε ότι μας ακούν και σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδας. Κάτι απίθανα μέρη, Τρινιντάντ, Αιθιοπία, ΗΠΑ, χώρες με μεγάλη διαφορά ώρας. Τις προάλλες παίξαμε ένα κομμάτι του Silly Boy, που μας αρέσει πολύ, και ήταν κάποιος στο chat από την Καλιφόρνια που ζητούσε να μάθει παραπάνω γιατί του άρεσε πολύ.

Τα FM συντηρούνται πλέον από τις διαφημίσεις, ελάχιστα από τις δισκογραφικές. Εξάλλου, παραδοσιακό ραδιόφωνο ακούμε σχεδόν όλοι κυρίως στα αυτοκίνητα. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει όταν φτάσει κι εκεί το web radio. Τώρα στην Αμερική υπάρχουν τα satellite web radios και είναι θέμα χρόνου μέχρι να φτάσει στα αυτοκίνητα. Εκεί θα αλλάξει τα πάντα. Ήδη αλλάζει με τις εφαρμογές στο κινητό, αλλά φανταστείτε τι θα γίνει όταν κάποιος θα μπορεί να έχει αυτή την εφαρμογή εγκατεστημένη στο αμάξι του.

Είναι εύκολο να ανοίξεις ένα web radio. Το δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις και να το διατηρήσεις. Θα συνεχίσουμε ανεξάρτητα του τι θα συμβεί αλλά δεν σκοπεύουμε να το εκμεταλλευτούμε εμπορικά αν χρειαστεί να θυσιάσουμε την ελευθερία μας.

Το Σάββατο λοιπόν έχουμε το πάρτυ γενεθλίων μας. φυσικά με πολλή μουσική, θα γίνει κόλαση. Θα παίξουμε 12 άτομα και οι πρώτοι 50 που θα έρθουν θα πάρουν δώρο μία κασέτα από το live session που είχαν κάνει στον σταθμό οι Α Victim of Society.

Κι επειδή ραδιοφωνικοί παραγωγοί με τρέλα για μουσική είναι η καλύτερη πηγή αναζήτησης νέων «κολλημάτων», ιδού μία λίστα με δέκα τραγούδια που –μάλλον- θα ακουστούν στο αποψινό πάρτυ. Τουλάχιστον, είναι μεταξύ των δικών τους αγαπημένων αυτή την περίοδο.

Giorgio Moroder – Giorgio’s Theme

A Victim of Society – Jane’s Insane

Meridian Brothers – Doctor Trompeta

Sleaford Mods – Tied Up in Nottz

Black Lips – Dorner Party

The Knife – Pass This On (Shaken-Up Version)

Paqua – We Came Far

Ty Segall  – Feel

The Emperor Machine – La Llorona

Baby Guru – Anticipation (Larry Gus Remix)

Λήδα Αδαμάκη - Τράντου

Share
Published by
Λήδα Αδαμάκη - Τράντου