Categories: ΣΙΝΕΜΑFeatured

Θα είναι το Inherent Vice ο Μεγάλος Λεμπόφσκι των ’10s;

Το πιο κοντινό που έχει φτάσει τις τελευταίες δεκαετίες το ευρύ κοινό στο να δει τη φάτσα του Thomas Pynchon, του Νεοϋορκέζου συγγραφέα που σημάδεψε όσο λίγοι την αμερικανική λογοτεχνία των ‘60s και ‘70s, ήταν στη μορφή ενός πλανόδιου χαρακτήρα στις παρυφές των καρέ των Simpsons, αλλά ακόμη κι εκεί, διαβόητος για την ανύπαρκτη σχέση του με τους δημόσιους φακούς, o Pynchon εμφανιζόταν με χαρτοσακούλα στο κεφάλι. Ως εκ τούτου το Inherent Vice, η μεταφορά της νουάρ νουβέλας του στην οθόνη από τον Paul Thomas Anderson, ίσως για μεγαλύτερο μυστήριό του να έχει το αν θα επιβεβαιωθεί το φημολογούμενο cameo του σκηνοθέτη επί της οθόνης. Ακόμη κι αν δεν γνωρίσουμε τη φάτσα του όμως (μια κι έχουμε να τη δούμε σχεδόν μισόν αιώνα), θα αναγνωρίσουμε σίγουρα την ιδιοφυή γραφή του.

Ο Paul Thomas Anderson, ο άνθρωπος που με το There Will Be Blood / Θα Χυθεί Αίμα παρέδωσε στον κόσμο μάλλον το πιο μεγαλόπνοο αριστούργημα του σύγχρονου σινεμά και χάρισε στην pop κουλτούρα εκείνο το ορόσημο που λεγότανε Magnolia, παραδόθηκε τόσο στην πυκνή πρόζα του Pynchon, που όταν αποφάσισε να μεταφέρει το βιβλίο στην οθόνη, ο μόνος τρόπος που βρήκε για να το προσεγγίσει, ήταν να μεταγράψει ολόκληρη τη νουβέλα, λέξη προς λέξη και γραμμή προς γραμμή σε μορφή σεναρίου. Κι ύστερα, επειδή αυτό που βγήκε απ’ τη γραφομηχανή του ήταν το ίδιο με αυτό που θα έβγαινε απ’ τον εκτυπωτή σου αν αποφάσιζες να εκδόσεις τη Wikipedia σε έντυπη μορφή, ο Anderson πέρασε μήνες ολόκληρους σε πάρε – δώσε με τον ίδιο τον Pynchon, παλεύοντας να συμπυκνώσει σε δίωρη ταινία την ιστορία ενός καμένου απ’ τα χρωματιστά χαπάκια ντετέκτιβ, που προσπαθεί για χάρη πρώην γκόμενάς του να εντοπίσει εξαφανισμένο μεγιστάνα.

Τις έρευνές του μπουρδουκλώνουν πλεκτάνες που φτάνουν από συζύγους – καρχαρίες και καρτέλ ναρκωτικών μέχρι παντοδύναμες σκιώδεις οργανώσεις με πλοκάμια υπερεθνικών εκτάσεων, κι ο σαγιοναροφόρος Larry “Doc” Sportello, όπως τον υποδύεται ο Joaquin Phoenix καταλήγει να περιφέρεται σαν ο Big Lebowski να προσπαθεί να βρει τον άνθρωπο που εφηύρε τα White Russians, μέσα στο boeing του Airplane! / Μια Απίθανη Απίθανη Πτήση που είχε προσγειωθεί στα ναρκοπέδια του Top Secret! / Άκρως Τρελό κι Απόρρητο κι ανάμεσα στους θάμνους κυνηγιούνται ο Tom κι ο Jerry με ολόκληρη την ομάδα των Monty Python. Λογάριασε μέσα σ’ όλα αυτά και την άνεση του Anderson στο να ζωντανέψει ατόφια την sexy παράνοια των Καλιφορνέζικων 60s, όπως μας την είχε δείξει στο Boogie Nights / Ξέφρενες Νύχτες, κι έχεις όλους τους λόγους που απ’ το πρώτο trailer κιόλας, έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν τα σάλια μας για την ταινία που θα κάνει το ντεμπούτο της το ερχόμενο Σάββατο στο New York Film Festival.

Το Έμφυτο Ελάττωμα κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η ταινία θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 8 Ιανουαρίου.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Share
Published by
Ιωσήφ Πρωϊμάκης