norespect-38

Καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι και κάθε λογής ακαδημαϊκοί από την Ευρώπη και την Αμερική θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μας πείσουν ότι τα graffiti είναι επιστήμη κι όχι αλητεία. Εν μέσω της έκθεσης «No Respect», η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών επιστρατεύει ένα βαρύ πυροβολικό βιογραφικών στην ημερίδα της 6ης Ιουνίου με τίτλο «“Aσεβής” δημιουργικότητα: Graffiti και street art στη σύγχρονη κοινωνία και στον αστικό χώρο». Και μιας που στην Ελλάδα δεν έλειψε ποτέ η γκρίνια για τη «βρώμικη» τέχνη του δρόμου, η ημερίδα προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους αναρωτιούνται ακόμη «βανδαλισμός ή τέχνη» περνώντας από τα σοκάκια της Αθήνας καθ’οδόν προς τη δουλειά.

norespect-15

Οι βασικές θεματικές της ημερίδας είναι τρεις: graffiti και χώρος, graffiti και κοινωνία και φυσικά graffiti και τέχνη. Απεναντίας, οι εισηγητές φτάνουν τους δώδεκα και τα εντυπωσιακά βιογραφικά τους αρκούν για να πείσουν haters και lovers της τέχνης του δρόμου ότι βρίσκονται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Απευθείας από τη Γαλλία θα έρθει ο Blek le Rat, graffiti artist  που κυριολεκτικά γέμισε το Παρίσι με το σήμα κατατεθέν του – ένα γιγάντιο αρουραίο –  δηλώνοντας προφητικά πως η τέχνη των graffiti θα μεταδοθεί από τοίχο σε τοίχο σαν μια σύγχρονη καλλιτεχνική πανούκλα. O Xavier Prou, γιατί αυτό είναι το πραγματικό του όνομα, είναι η ζωντανή απόδειξη της δυναμικής που μπορεί να έχει η τέχνη: στρεφόμενος στα ώριμα χρόνια της καριέρας του σε μια τέχνη πολτικού σχολιασμού, οι αφισες του συνέβαλαν στην απελευθέρωση της γαλλίδας δημοσιογράφου Florence Aubenas, που απήχθη το 2005 στο Ιράκ εργαζόμενη για τη γαλλική εφημερίδα Liberation. Από τα προφητικά σχέδια του Blek le Rat συνεχίζουμε με τον επί δέκα χρόνια συντονιστή του 12oz Prophet, ήτοι του μεγαλύτερου φόρουμ graffiti στον κόσμο. Ο Lars Pedersen είναι ένας καλλιτέχνης από τη Δανία και μια από τις πιο δραστήριες προσωπικότητες της εν λόγω τέχνης: έχει αφίσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα σε πάνω από 35 πόλεις σε όλες τις ηπείρους, έχει διοργανώσει το Roskilde Graffiti Festival της Δανίας και πρόσφατα εξέδωσε το πόνημά του «Will I Go To Hell For This?», ένα βιβλίο αφιερωμένο στα graffiti των τρένων της Κοπεγχάγης από το 1984 μέχρι το 2009. Στην ημερίδα θα εμφανιστεί ο μέχρι τώρα αγνώστου πατρός graffiti artist Snoeman, που καταφέρνει να διατηρεί ανέπαφη την ανωνυμία του, παρά τις 20.000 –ίσως και 30.000 –  παρεμβάσεις που έχει υλοποιήσει από το 2000 με ορμητήριο τη Νέα Υόρκη.

norespect-16

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Gregory J. Snyder, ανθρωπολόγος κι εθνογράφος, ειδικός στις λεγόμενες υπο-κουλτούρες και καθηγητής στο Baruch College της Νέας Υόρκης, ενώ με την παρουσία του θα μας τιμήσει και ο Hugo Martinez, διευθυντής της Martinez Gallery (Νέα Υόρκη), ενός από τους χώρους που στάθηκαν δυναμικά στο πλευρό της τέχνης του graffiti ευθύς εξ’ αρχής, αναδεικνύοντας και το κοινωνικό της υπόβαθρο πέραν της καλλιτεχνικής της σημασίας. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης “No Respect” που φιλοξενεί η Στέγη από το φετινό Φεβρουάριο. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης θα δώσουν κι αυτοί το παρών, θα υπογράψουν τον κατάλογο σε όσους ήρθαν ήδη πεπεισμένοι για τη σημασία των graffiti, αλλά και σε αυτούς που πείστηκαν κατά την έξοδο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σημερινή εκδήλωση  εδώ