Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας (The Big Friendly Giant) **1/2***

ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, 2016, Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Πρωταγωνιστούν: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Jemaine Clement

Διάρκεια: 115′

Η μικρή Sophie ζει σε ένα ορφανοτροφείο κάτω από σκληρές συνθήκες. Αυτό που δε γνωρίζει, είναι πως πρόκειται να γίνει φίλη με το πιο απρόσμενο άτομο, έναν καλόκαρδο γίγαντα, εξοστρακισμένο από τον κόσμο του καθώς αρνείται να φάει παιδιά. Μαζί με τη μικρή του φίλη θα ταξιδέψουν στη Γη των Γιγάντων και θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τους ανθρωποφάγους γίγαντες που απειλούν τη Μεγάλη Βρετανία με αφανισμό. Προσπαθώντας να γυρίσει πίσω στις παραμυθένιες του εποχές, ο Spielberg επιλέγει να διασκευάσει με τον τρόπο του ένα από τα βιβλία του Roald Dahl. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, απέχει από τις οικογενειακές ταινίες που σκηνοθετούσε στο παρελθόν, με τις στιγμές της σπιλμπεργκ8κής μαγείας να είναι ελάχιστες και τα αστεία για τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος να τις επισκιάζουν. Αυτό που μένει, εν τέλει, είναι μια ταινία όχι για όλη την οικογένεια, αλλά μόνο για τα παιδιά, καθώς οι ενήλικες θα δουν με κάποια αμηχανία τα προαναφερθέντα αστεία και την προπαγάνδα υπέρ της Βασίλισσας της Αγγλίας. 


 

Το Παιχνίδι του Χρήματος (Money Monster) *****

ΗΠΑ, 2016, Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Jodie Foster

Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell

Διάρκεια: 95’

Ο Lee Gates, δημοφιλέστατος τηλεοπτικός οικονομικός αναλυτής, απολαμβάνει τη δημοφιλία του στους κύκλους της Wall Street, ενώ δε διστάζει να πλασάρει σε διάφορους επενδυτές μετοχές-φούσκες μέσω της εκπομπής του. Ένας από τους επενδυτές που τον συμβουλεύτηκαν, όμως, αγανακτεί και, οπλισμένος, μπαίνει στο σταθμό και κρατάει όμηρους τον Lee και την παραγωγό της εκπομπής. Μια τεράστια κομπίνα πρόκειται να αποκαλυφθεί. Ταινία υψηλών προδιαγραφών που δεν τις τηρεί, όμως. Ένα ακριβοθώρητο καστ προσπαθεί μάταια να σώσει ένα σενάριο που ξεκινά με τις καλύτερες προδιαγραφές προκειμένου να αποτελέσει ένα σκωπτικό σχόλιο πάνω στον καπιταλισμό, για να καταλήξει σε μια ανοησία ολκής. Σε επίπεδο ρυθμού (απαραίτητος για μια τέτοια ταινία αγωνίας) δεν καταφέρνει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην επιβράδυνση για ανάπτυξη των (καρικατουρίστικων τελικά) χαρακτήρων και το ανέβασμα του παλμού στα περισσότερο έντονα συναισθηματικά σημεία. Μια χαμένη ευκαιρία. 


 

Δύο Σεφ Για Μια Γυναίκα (Pension complète) *****

Γαλλία, Βέλγιο, 2015, Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Florent-Emilio Siri  

Πρωταγωνιστούν: Franck Dubosc, Gérard Lanvin, Pascale Arbillot

Διάρκεια: 82’

Ο σεφ François ζει με τη γυναίκα του κάπου στη γαλλική επαρχία και βάζει τα δυνατά του στη δουλειά του, καθώς ετοιμάζεται να τιμηθεί με το πρώτο του αστέρι Michelin. Το εστιατόριο, όμως, δεν του ανήκει, είναι κληρονομιά του πρώην άντρα της συζύγου του, ο οποίος χάθηκε στο τσουνάμι της Ταϊλάνδης το 2004. Ξαφνικά στο κατώφλι τους βρίσκεται ένας απρόσμενος επισκέπτης: ο πρώην σύζυγος, ο οποίος τελικά επιβίωσε από την καταστροφή και επέστρεψε για να διεκδικήσει εκ νέου τη γυναίκα του και την καριέρα του. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο άντρες μέλλει να είναι τεράστιος. Γαλλικής κομεντί δ’ κατηγορίας, με κάκιστο χιούμορ, ανέμπνευστους χαρακτήρες και γενικότερα, πράγματα τα οποία έχουμε ξαναδεί σε κακές κωμωδίες το παρελθόν. μήπως τελικά ο όλος ντόρος με τις γαλλικές κομεντί που προέκυψε με τους Άθικτους και το Θεέ Μου Τι Σου Κάναμε ήταν μια σύμπτωση και όχι ο κανόνας; Μια πραγματικά κουραστική ταινία. 


 

Ο Νονός (The Godfather)

ΗΠΑ, 1972, Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Francis Ford  Coppola

Πρωταγωνιστούν: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

Διάρκεια: 175’

Ταινία-κόλαφος, ένα σύμβολο τόσο του κινηματογράφου όσο και της ποπ κουλτούρας, ερμηνείες που μνημονεύονται ως κορυφαίες μέχρι και τις ημέρες μας, ένα soundtrack που έχει μείνει στο πάνθεον των κινηματογραφικών συνθέσεων, τώρα και σε 4Κ ανάλυση. Ο Νονός του Francis Ford  Coppola είναι ένα από τα αριστουργήματα του αμερικάνικου κινηματογράφου, το δίχως άλλο, με τους χαρακτήρες του Mario Puzo να ενσαρκώνονται και σε αυτήν αλλά και στη δεύτερη ταινία ιδανικά στα πρόσωπα ορισμένων εκ των κορυφαίων της εποχής τους αλλά και των μεταγενέστερων καιρών (με μερικούς από αυτούς να χαρακτηρίζονται από μια κατρακύλα τα τελευταία έτη). Μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε, όντως. Τα υπόλοιπα και τα της πλοκής τα γνωρίζετε, ευκαιρία να ξαναθυμηθείτε γιατί αποτελεί όντως μια ταινία σπουδαία και τον ορισμό της μαφιόζικης τραγωδίας.