«Ο Γιώργος Σαλαμάς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ενέργεια και, όταν τον είδα πρώτη φορά, σκέφτηκα ότι θα ήταν πρόκληση για μένα να τα αποτυπώσω αυτά με τη δική μου ματιά. Ένα στοιχείο έντασης και δυναμισμού και ταυτόχρονα ένα στοιχείο ευαισθησίας και αισθησιασμού, “αρσενικά” και “θηλυκά” στοιχεία μαζί, δεμένα με έναν αρμονικό τρόπο που αποτυπώνονται στην όψη του, στο βλέμμα του, ακόμη και στον τρόπο που γράφει.

Ήθελα να τον γνωρίσω από κοντά και, όταν συναντηθήκαμε, στο μυαλό μου ήρθαν πίνακες της αναγέννησης και του μπαρόκ. Αν και είμαι φωτογράφος μόδας, η προσέγγισή μου εμπνέεται από την τέχνη και κυρίως τη ζωγραφική.

Η πρόκληση για εμένα ήταν η αποτύπωση της “ισορροπίας των αντίπαλων δυνάμεων”, που έβλεπα πάνω του, οι οποίες, όπως έλεγε ο Καρλ Γιουνγκ, όταν ενώνονται αρμονικά διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο άτομο. Η πάλη μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων που βιώνουμε όλοι μας σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια θηλυκή φύση και μια ανδρική φύση, καθώς και ότι μέσα μας λαμβάνει χώρα μια διαμάχη ανάμεσα στο πρόσωπο που παρουσιάζουμε στους άλλους και την ιδιωτική εικόνα του εαυτού μας. Το έργο κάθε ανθρώπου είναι να μπορέσει να ενώσει αυτές τις αντίπαλες δυνάμεις.

Ενδιαφέρον για μένα ήταν το να “αιχμαλωτίσω” στις φωτογραφίες κάτι αυθεντικό, κάποιες φορές ωμό, και όχι κάτι επιφανειακό ή φτιαχτό. Ο χώρος, τα χρώματα, ο φωτισμός και η επικοινωνία μας συνέβαλλαν σε ένα, τελικά, αρμονικό αποτέλεσμα.»

Ο Endrit Halili είναι φωτογράφος μόδας και η δουλειά του βρίσκεται στο www.endrithalili.com και στο instagram @endrithalili_