unnamed-13

A Place του Iván Fernández de Córdoba (Ισπανία)

Άστεγοι, πρόσφυγες, άνεργοι, πόλεμοι, τρομοκρατία, γραφειοκρατία, αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες αλλά και μέσα στο ζόφο ποίηση. Το 1o αμιγώς ανεξάρτητο πολιτικό ακτιβιστικό Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους I.P.A.S είναι γεγονός.   Διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τις 6 μέχρι τις 9 Απριλίου, στο Booze (UP stairs ,Terminal Stage, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα – Μετρό Μοναστηράκι),με είσοδο ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις προβολές .

«Θέλαμε να δράσουμε και να εντάξουμε την πολιτική επικαιρότητα μέσω φίλμ”, μου λένε οι 5 εμπνευστές και συνδιοργανωτές , οι The Default Project Πρόδρομος Τροχίδης, ‘Αρτεμις Λειβαδάρου Πένια Καλοφωλιά, Μαρία Χαμαράκη και Σπύρος Τσικαλάκης. Υπάρχει κάτι που τους ένωσε: “ Ολοι μας αγαπάμε τα φιλμ, όλοι μας ασχολούμαστε με την πολιτική επικαιρότητα. Θεωρούσαμε ότι λείπει απ΄την πολιτιστική ατζέντα το πολιτικό ακτιβιστικό σινεμά και έτσι βάλαμε μπροστά. Ολα τα φιλμ του I.P.A.S (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και σπουδαστικά) απαντούν στο ερώτημα πώς αντιδρά η τέχνη στο πολιτικό κατεστημένο και στην παγκόσμια οικονομική κρίση».

Το είπαν και το έκαναν συγχρόνως. Δεν ήταν τόσο απλό . «Δεν είχαμε τα μέσα και δεν θέλαμε να έχουμε τα λεφτά κάποιου που θα μας ελέγχει. Κινηθήκαμε εντελώς ανεξάρτητοι γιατί θέλαμε να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους. Θέλαμε να πούμε 5 πράγματα για αρχή. Θέλαμε να ζήσουμε και κάτι που αγαπάμε. Φέτος ξεκινάμε με αγάπη, χωρίς λεφτά. Είναι ρομαντικό. Δεν θέλαμε mainstream παραγωγές πολλών εκατομμυρίων αλλά ανεξάρτητες. Το κίνητρό μας ήταν να δοθεί ένα βήμα σε ανέξάρτητους μικρομηκάδες, που δεν έχουν τα μέσα να δείξουν τις ταινίες τους. Να προβληθούν φιλμ που θα χάνονταν κι είναι αριστουργήματα».

unnamed-12

A Historic Handshake της Aurélien Laplace (Γαλλία)

Δεν κρύβουν ότι από τον Ιούνο μέχρι τα μέσα Φλεβάρη «κάψαμε τα μάτια μας».Λάβανε 1585 ταινίες από όλο τον κόσμο. Από παντού. Ακόμη κι από την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Μπούρκινα Φάσο, την Τανζανία, την Ταυλάνδη, το Μαυροβούνιο, τα Αραβικά Ενιράτα, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, τον Παναμά, το Πουέρτο Ρίκο, το Κόσοβο

Μόλις 22 ήταν οι ταινίες που υποβλήθηκαν από την Ελλάδα.

«Η ανταπόκριση ήταν όντως συγκλονιστική», παραδέχονται . «Η επιλογή των ταινιών έπρεπε αναγκαστικά να περάσει από πολλά φίλτρα». Με μεγάλη δυσκολία επιλέχθηκαν οι 84 ταινίες που θα προβάλλονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα για 4 μέρες στον δεύτερο όροφο του Booze (θα γίνονται 3 επαναλήψεις κάθε φιλμ) .

Μπορεί να κάψανε τα μάτια τους αλλά στήνουν ένα φεστιβάλ που έλειπε και συγχρόνως «όλοι μας μάθαμε μέσα από τα φιλμ τι συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη, τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν άλλες χώρες, όπως η σκλαβιά στη Βραζιλία ή η γραφειοκρατία στο Ιράν. Θα μπορούσε να είναι η πτυχειακή ενός Πανεπιστημίου!».

unnamed-15

Τhe Fountain Pen της Armin Keshvaripour (IΡAN)

Υπάρχει πάντως και άλλο σχέδιο: «Θέλουνε να το I.P.A.S περιοδεία, να μην είναι αθηνοκεντρικό. Ψάχνουμε φορείς που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ταξιδέψουμε Αγονη Γραμμή και σε επαρχιακές πόλεις».

unnamed-14

Ernestina της Vanesa Menalli (Aργεντίνα)

Η Διοργάνωση διαγωνιστικό χαρακτήρα, με βραβεία κοινού και της κριτικής επιτροπής του (απαρτίζεται από τους Νικόλ Αλεξανδροπούλου, Κώστας Αρβανίτης, Κώστας Αριστόπουλος, Εμμανουήλ Κουτσουρέλης Σταθης Λιβαθινός και Χρήστος Πυθαράς).  Παράλληλα με τις προβολές θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις με τους Γιάγκο Ανδρεάδη, Γιώργο Βέλτσο και Πέπη Ρηγοπούλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ΙP.A.S. Film Festival 2017:https://media.wix.com/…/915e2e_84d53cc4574f4753ab7dd13f126d…

https://www.youtube.com/watch?v=rOKhPQRFZOo&feature=youtu.be