Categories: ΘΕΑΤΡΟ

Γιατί πάνε όλοι για ύπνο στη Στοά του Βιβλίου;

Ο Αργεντίνος Fernando Rubio μόλις έχει μεταφέρει επτά κάτασπρα διπλά κρεβάτια στην καρδιά της πόλης μέσα στην Στοά του Βιβλίου. Η πολυσυζητημένη παράστασή του που έχει χαρακτηριστεί και ως “art installation” με τίτλο Όσα είναι δίπλα μου (αγγλικός τίτλος Everything By My Side) εδώ και μερικές ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα έπειτα από το ταξίδι της στην Νέα Υόρκη όπου ήταν εγκαταστημένο στο Hudson River Park στο Μανχάταν και κάνοντας τον διεθνή τύπο να την επαινεί με εγκωμιαστικά σχόλια. 

Τετάρτη 7.30 μ.μ στη Στοά Ορφέως μέσα στη Στοά του Βιβλίου. Καλή ώρα για να αράξεις σε ένα από τα επτά κρεβάτια που στήθηκαν για την παράσταση Όσα είναι δίπλα μου. Κάθε δεκαπέντε λεπτά ένα διαφορετικό γκρουπ επτά ατόμων ζει την εμπειρία του να ξαπλώσει. Το γκρουπάκι των επτά ατόμων ενημερώθηκε για την διαδικασία αλλά και την μοιρασιά των κρεβατιών.Τρία ζευγάρια διπλών κρεβατιών παρατεταγμένα δεξιά και αριστερά της κεντρικής στοάς και στην κορυφή άλλο ένα. Ήμουν ο τυχερός που ξάπλωσα στην κορυφή, μην έχοντας κάποιον άλλο θεατή κοντά μου σε άλλο κρεβάτι μην τυχόν και κόψω αντιδράσεις.

Εξάλλου δεν υπήρχε και πολύς χώρος για απορίες. Η ταμπέλα με τους «κανόνες» του παιχνιδιού μπορούσε να απαντήσει πολλά ερωτήματα που μπορεί να ανέκυπταν κατά τη διάρκεια της δεκαπένταλεπτης παράστασης.

Η διαδικασία λοιπόν τηρήθηκε. Αφού σταθείς στην αριστερή πλευρά του κρεβατιού και βγάλεις τα παπούτσια σου, ξαπλώνεις κάτω από τα σκεπάσματα του διπλού κρεβατιού. Αυτό είναι στην ουσία και το «τρίτο κουδούνι» της ιδιόμορφης παράστασης που στήνει κρεβάτια στις μεγάλες πρωτεύουσες του πλανήτη και βάζοντας τους θεατές σε ένα διαφορετικό είδος pillow – talk θεάτρου. 

Η ηθοποιός με την οποία μοιράστηκα το κρεβάτι ήταν στραμμένη προς το μέρος μου. Δεν είπε τίποτα μέχρι να ξαπλώσω και να βρω τη σωστή θέση. Όταν ξεκίνησε να μιλάει η φωνή της ήταν καθαρή και απαλή, και προτίμησε να μην με κοιτάζει στα μάτια, από την αρχή τουλάχιστον. Μου μίλησε για έναν εφιάλτη, για όνειρα για το μέλλον, για μια απογοήτευση και μια ψευδαίσθηση. Λίγο πριν ολοκληρώσει την αφήγησή της με το χέρι της διόρθωσε ανεβάζοντας λίγο προς τα πάνω το πάπλωμα έτσι ώστε να μην κρυώνω. Με το δικό της «εις το επανιδείν» σηκώθηκα, έβαλα πάλι τα παπούτσια και κατευθύνθηκα προς την έξοδο.

Μια εξαιρετική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε δυο εντελώς άγνωστους. Αν και μικρής κλίμακας (διαρκεί μόλις 15 λεπτά) αποτελεί σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία μέσα στα όρια της μοναξιάς, της οικειότητας που προκύπτει από τη συναίθηση του τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ενδεχομένως σε αυτή την εμπειρία είναι η πάλη ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Πώς δηλαδή μπορούν να λαμβάνουν χώρα τόσο προσωπικές εξομολογήσεις σε ένα τόσο ιδιωτικό σημείο όπως είναι η κρεβατοκάμαρα, την ώρα που λίγα μέτρα κάτω από το κρεβάτι μπορείς να δεις, πόσο μάλλον να ακούσεις την συνεχή κυκλοφοριακή κίνηση των αυτοκινήτων στη Σταδίου. 

Όσα είναι δίπλα μου (Todo lo que está a mi lado)

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Fernando Rubio
Ηθοποιοί: Κίκα ΓεωργίουΔήμητρα ΚούζαΆννα ΜάσχαΈλενα Μεγγρέλη,Αγγελική ΠαπαθεμελήΜαρία ΠαρασύρηΕύη Σαουλίδου
Bοηθός σκηνοθέτη: Λιάνα Ταουσιάνη
Παραγωγή: Martín Grosman
Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Ώρες παραστάσεων: 19:00 | 19:15 | 19:30 | 19:45 | 20:00 | 20:30 | 20:45 | 21:00 | 21:15 | 21:30
Οι παραστάσεις ξεκινούν αυστηρά στις παραπάνω αναγραφόμενες ώρες. Παρακαλούμε να βρίσκεστε 15 λεπτά πριν από την έναρξη στο σημείο εκκίνησης. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση, ενώ έχετε εισιτήριο, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο Τ. 213 017 8036. Οι παραστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με συμπληρωμένο συγκεκριμένο αριθμό θεατών.

Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης