FullSizeRender

Σε αυτή την ζωή είναι καλό τελικά να έχεις αγαπημένους ήρωες. Αυτούς που σε κάνουν να περνάς και να αισθάνεσαι όμορφα αλλά και να θες να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Επιλέγοντας σαφώς την μουσική και πιο συγκεκριμένα τα αγαπημένα 60s έμαθα να εκτιμώ την τσαχπινιά και την πονηριά του ρυθμού που πολλοί καλοί συνθέτες κρατάγαν σε Ευρώπη και Αμερική. Ρυθμός bossa nova, jazz, boogaloo, cha cha, latin, funk, bolero, exotica και πάει λέγοντας. Μουσικά είδη στα οποία εδώ στην μικρή Ελλάδα πολλοί μουσικόφιλοι και μουσικοκριτικοί αναφέρονταν χρησιμοποιόντας τον όρο «ελαφριά μουσική», όπως  έχω γράψει αρκετές φορές. Μας αρέσει η ελαφριά μουσική και αυτό φαίνεται.

Αγαπάς αυτό τον ήχο, επομένως τον ψάχνεις σε όλες τις χώρες μέχρι που μοιραία φτάνεις και στην χώρα σου. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί  σχεδόν όλοι οι μουσικόφιλοι «λυγίζουν» μπροστά στο εγχώριο προιόν και αυτό γιατί πρώτον, δείχνει πρωτοπορία και μοναδικότητα μέσα στο πλήθος των ελληνικών κυκλοφοριών που μαστίζονται στα μπουζούκια και το ανατολίτικο στυλ και δεύτερον επειδή πολύ απλά το προϊόν είναι άψογο. Ο Γεράσιμος Λαβράνος κατα κάποιο τρόπο ήταν «προγραμματισμένος» να πάει την ελληνική δισκογραφία μπροστά. Ξεκίνησε με τις σωστές επιρροές, κατάφερε να γράψει υπέροχες συνθέσεις και έκλεισε την καριέρα του ακριβώς όταν έπρεπε χωρίς ποτέ να συμβιβαστεί.

Με ένα φοβερό Long Player (Χορέψτε με τον Γεράσιμο Λαβράνο και την ορχήστρα του) το 1965, δύο απίθανα EPs (Rebeta Nova 1 – 2) το 1964-65 στην Polydor και μερικά πολύ καυτά singles 45 στροφών στα labels Fidelity, Polydor, Monte Carlo, Philips κ.α μέσα τα 60s καθιέρωσε το όνομα του σε Ελλάδα και εξωτερικό ως ο πιο σύγχρονος συνθέτης μοντέρνας μουσικής, o βασιλιάς της Lounge θα έλεγα. Το πολυπόθητο One of a Kind LP του είναι ο παράδεισος της lounge-exotica-bossa  nova ενώ τα δύο EPs Rebeta Nova αποτελούν δείγματα πρωτοπορίας και αγάπης για αυτόν τον ήχο που προσπαθεί να επιβληθεί σε κομμάτια λαϊκού ρεπερτορίου της εποχής. Σχεδόν όλα είναι διασκευές: «Τα καβουράκια», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Όσο αξίζεις εσύ» κ.α

Μουσική πολύ μπροστά απο την εποχή της σε μια Ελλάδα όχι συνηθισμένη σε αυτό τον ήχο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λαβράνος πέρα απο ικανός και πολύ έξυπνος συνθέτης, υπήρξε και ιδιοκτήτης ορχήστρας από πολύ νωρίς. Επίσης οι groovy συνθέσεις του πέρα απο κυκλοφόρίες σε βινύλιο, έντυσαν και πολλά ασπρόμαυρα φίλμ όπως η Σωφερίνα, ο Ατσίδας, Νύχτα Γάμου κ.α. Δεν θα σταματήσω ποτέ να τρέμω κάθε φορά που θα πέφτει στα χέρια μου βινύλιο με το όνομα του Λαβράνου στην ετικέτα. Από κάτω ένα μπουκέτο φόρος τιμής 25 λεπτών με τις πιο σημαντικές στιγμές του. Μην το ξεχνάτε, οι αγαπημένοι μας ήρωες μένουν πάντα ζωντανοί όσο η μουσική τους ακούγεται μέσα μας και έξω μας. Καλό ταξίδι Jerry.

 

25 λεπτά Γεράσιμος Λαβράνος by Mr.Z on Mixcloud

 

1. Συννεφιασμένη κυριακή

2. Θάλασσα πλατιά

3. Μπόσα νόβα της Τζένης

4. Ξημερώνει

5. Γαλάζια πέτρα

6. Τόπες και τόκανες

7. Μαντολίνο

8. Jerry Jenka

9. Hully gully στην Αθήνα

10. Φινάλε (Σωφερίνα)

25 λεπτά Γεράσιμος Λαβράνος – a mix by mr.z