Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οι πέντε εκθέσεις της Αθήνας που δεν πρέπει να χάσεις

1. “Universal Habitat”. Η φανταστική πολιτεία-ουτοπία του Μαρκ Χατζηπατέρα, με τους γνώριμους υβριδικούς κατοίκους και συμβολισμούς, αποκαλύπτεται μετεξελιγμένη στην γκαλερί α.αntonopoulou.art. Η εγκατάσταση συνομιλεί με ζωγραφικά ασπρόμαυρα έργα (FWF’s), στα οποία διακρίνουμε βιομορφικά και γεωμετρικά στοιχεία, που τόσο αγαπά ο διεθνής Ελληνας εικαστικός, και παραπέμπουν σε οργανισμούς αλλά και στην αρχιτεκτονική και μηχανολογία αρχαίων και μελλοντικών πολιτισμών.

Αριστοφάνους 20 Ψυρρή, Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 27/2.


2. Νέος, 2ος Βελλουδιανός Κύκλος γεμάτος προκλητικές δράσεις ξεκίνησε στο Beton 7 .H έκθεση αφιέρωμα στον «ντακαντά» ελληνομέτρη, ελληνολάτρη και πρώτο Έλληνα αεροπόρο Θάνο Μούρραη Βελλούδιο (Θ.Μ-Β), που επιφυλάσσει πολλά happening και interactive γεγονότα και επιμελείται ο Δημοσθένης Αγραφιώτης, διερευνά κατά πόσο και  με ποιο τρόπο, καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία της τέχνης, πραγματώνουν προτάγματα (projects) και δράσεις στ’ όνομα του Θ.Μ-Β ή / και της Φαντασιομετρίας. Συμμετέχουν: Αντώνης Βάθης, Δήμητρα Δημοπούλου, Ελένη Ζερβού, Κωνσταντίνα Κρίγκου, Χριστίνα Λίναρης-Κορίδου, Λουκάς Λουκίδης, Αντώνης Νταγαδάκης, Γιάννης Σπηλιόπουλος, Δημοσθένης Αγραφιώτης.

Πύδνας 7, Βοτανικός. Η έκθεση διαρκεί έως τις 29 Ιανουαρίου.


3. Οι «Κήποι σε εξέλιξη» στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή συνθέτουν στην καρδιά του Μεταξουργείου ένα απρόσμενο βιολογικό –και όχι κατ’ανάγκη καταπράσινο- περιβάλλον. Στο ερώτημα “πώς μεγαλώνει κι επιβιώνει ένας κήπος” –σύμβολο, έν προκειμένω του χαμένου παράδεισου μας- απαντούν με έργα τους Ελληνες και ξένοι: Αντωνάκης, Nobuyoshi Araki, Ross Bleckner, Paul Desborough, Nan Goldin, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Αλεξία Καραβέλα, Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Ντιάννα Μαγκανιά, Μίλτος Μανέτας, Κοσμάς Νικολάου, Julian Opie, Gabriel Orozco, Κώστας Ρουσσάκης, Έφη Σκαρβελάκη και ΧΟΥΣ/ Εμμανουήλ Χουσάκος

Η έκθεση, που επιμελήθηκε η Στάβια Γριμάνη, συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς για την εξέλιξη και την αλλαγή των “Κήπων”.

Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο, Διάρκεια: μέχρι 13 Φεβρουαρίου.


4. Με μια Hasselblad  6×6 η Ιωάννα Ράλλη έχει αποτυπώσει το ταπεινό και οικείο. Στην έκθεση «Όνειρα και Σύμβολα», που εγκαινιάζεται στις 28 Ιανουαρίου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, έχει κάνει αναπάντεχα focus σε μικρά πλάσματα της φύσης, μικρά γλυπτά φτιαγμένα από ευτελή υλικά (χαρτόνι, χαρτί δουλεμένο με κόλλα, σύρμα, αλουμινόχαρτο, σπάγκο, μαλλί πλεξίματος, κλωστή, ξερόκλαδα), ανθρώπους κι ακόμα απλές εικόνες της καθημερινότητας.

Πλατεία Κολωνακίου 20, Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 20 Φεβρουαρίου.


5. Έργα μεγάλων διαστάσεων δουλεμένα με ακρυλικά και αλουμίνιο σε ξύλο και καμβά με το γνώριμο ιδίωμα της εικαστικού Ελένης Παρμακέλη (τα σταυρόσχημα ανθρωπάκια), σχολιάζουν την καυτή επικαιρότητα, όπως, μεταξύ άλλων, την τραγωδία στο Bataclan, στην έκθεση «Εικονικές Πραγματικότητες» που εγκαινιάζεται στις 4 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Περίτεχνων Καρτέρης.

Ηροδότου 5, Κολωνάκι, Διάρκεια έκθεσης: έως 29 Φεβρουαρίου. 

 

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη