ΔΟΝ ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ “Κοιτάξτε τη!”

<Στην αχανή σκηνή της αίθουσας Δ’ στην Πειραιώς 260 ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης με ασημένιο σακάκι φορεμένο κατάσαρκα και διαφανή φτερά στην πλάτη, σπρώχνει ένα τεράστιο τραπέζι, μαζί με την Μαρία Σκουλά καλυμμένη με λευκά πέπλα και το βλέμμα της Δόνια Προέσα. Πάνω σε αυτό το τεράστιο την ίδια ώρα διαδραματίζεται η πυρετική δράση, ο Μάξιμος Μουμούρης, η Πηνελόπη Τσιλίκα, άγγελοι και μάρτυρες  δίνουν σάρκες στις λέξεις του Πωλ Κλωντέλ, ενώ ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης είναι ο εξάγγελος των φόβων τους. Στις πρόβες για το Ατλαζένιο Γοβάκι που σκηνοθετεί η Έφη Θεοδώρου το propaganda βρήκε υλικό για ένα αστικό φωτορομάντζο που πηγάζει από τα έγκατα του πόνου και του ανεκπλήρωτου έρωτα του Κλωντέλ.

Σύνοψη

Στην Ισπανία της Αναγέννησης, κέντρο του καθολικισμού αλλά και του κόσμου, ο Δον Ροντρίγκο, ένας μελλοντικός κονκισταδόρας, και η Δόνια Προέσα, η γοητευτική σύζυγος του σεβάσμιου δι-καστή Δον Πελάγιου, συναντιούνται και ερωτεύονται. Όμως, η Δόνια Προέσα, κατόπιν εντολής του βασιλιά και του συζύγου της, εγκαταλείπει την Ισπανία για το Μογκαντόρ, ένα κάστρο στην Αφρική.

Μετά τον θάνατο του Δον Πελάγιου, η Δόνια Προέσα στέλνει μια επιστολή στον Δον Ροντρίγκο για να έρθει να τη βρει αλλά η επιστολή αυτή φτάνει στα χέρια του δέκα χρόνια αργότερα. Εν τω μεταξύ, εκείνη έχει παντρευτεί τον Δον Καμίλλο και ο Δον Ροντρίγκο κατακτά την Αμερική, δια-πράττοντας αγριότητες απέναντι στους αυτόχθονες, με άλλοθι τον εκχριστιανισμό τους.

Μόλις λαμβάνει την επιστολή, ταξιδεύει στο Μογκαντόρ και συναντά την Δόνια Προέσα για μία και μοναδική φορά, λίγο πριν τον θάνατό της. Εκείνη, του μεταδίδει τη χαρά που της προσφέρει η θρησκευτική πίστη και μετά από τον θάνατό της, ο Δον Ροντρίγκο απαρνείται το βίαιο παρελθόν του και μεταμορφώνεται σε έναν άνθρωπο που επιζητά την ειρήνη. Τιμωρείται από τον βασιλιά της Ισπανίας για εσχάτη προδοσία, καταλήγει σκλάβος σε ένα καράβι και τελικά σώζεται τυχαία από μια καλόγρια.

line-630

Πειραιώς 260, αίθουσα Δ 30 και 31 Ιουλίου
Το ατλαζένιο γοβάκι του Πωλ Κλωντέλ Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Κίνηση: Καμίλο Μπεντανκόρ, Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθoί σκηνοθέτη: Νάσια Φουρτούνη, Ασπασία Μαρία Αλεξίου

Παίζουν ( με αλφαβητική σειρά )
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαριάννα Δημητρίου, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Γιώργος Τζαβάρας, Πηνελόπη Τσιλίκα, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Φριντζήλας, Νικόλας Χανακούλας