TV SHOWS

«Φωτεινές ιστορίες» ανθρώπων που ονειρεύονται ακόμα

Ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Ροδίτης και η δημοσιογράφος Ελένη Ξένου από την Κύπρο, θέλουν με την εκπομπή τους να υπογραμμίσουν ότι το δικαίωμα στο όνειρο δεν είναι κάτι «γραφικό».
Η Ελένη Ξένου και ο Χριστόφορος Ροδίτης.

Η Ελένη Ξένου και ο Χριστόφορος Ροδίτης.

Ο «Φωτεινές Ιστορίες» είναι ένα project της δημοσιογράφου Ελένης Ξένου και του του σκηνοθέτη Χριστόφορου Ροδίτη. Η Ελένη και ο Χριστόφορος είναι ζευγάρι και πριν ένα χρόνο αποφάσισαν πως μπορούν να ενώσουν τις δουλείες τους, καθώς έχουν κοινή αισθητική και μοιράζονται τις ίδιες δημιουργικές αναζητήσεις. Η εκπομπή τους, «Φωτεινές Ιστορίες» που προβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας της Καθημερινής Κύπρου και από το κανάλι Mad tv Κύπρου με την στήριξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, είναι μια σειρά από δέκα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με ιστορίες απλών ανθρώπων που αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στην κρίση.

Τον Μάρτιο του 2013 η Κύπρος βίωσε τη μεγάλη κρίση στο τραπεζικό της σύστημα, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, μείωση μισθών, συρρίκνωση της αγοράς και κούρεμα καταθέσεων. Όπως λέει η Ελένη στην Popaganda, τα κυπριακά μέσα, έκτοτε προβάλλουν μόνο απαισιόδοξες ειδήσεις. «Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούει ελπιδοφόρες ιστορίες, τα media, και για να είμαι πιο ακριβής, η τηλεόραση, περιορίζονται μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων ή στην αποκάλυψη των σκανδάλων της πολιτικής διαπλοκής ή στην αναπαραγωγή της μουντίλας χωρίς να προβάλλεται (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) και κάποιο αντίβαρο, όπως ιστορίες που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας παροτρύνουν να κοιτάξουμε την πραγματικότητα από μια άλλη οπτική γωνία. Το να μιλάει κανείς για όνειρα ή το να υπερασπίζεται αυτό το δικαίωμα στο όνειρο έχει καταντήσει να μοιάζει αυτή την εποχή σαν κάτι «γραφικό» και είναι αυτό το οποίο θέλαμε μέσα από τις «Φωτεινές Ιστορίες» να υπογραμμίσουμε. Πώς δεν είσαι γραφικός ή αλλού ξημερωμένος αν συνεχίζεις να υπερασπίζεσαι τα όνειρα σου και προσπαθείς να βρίσκεις το δικό σου τρόπο και το δικό σου δρόμο, ανεξαρτήτως των δεδομένων της εποχής, για να περπατήσεις στην φωτεινή πλευρά της ζωής.»

Backstage στο γύρισμα του πρώτου επεισοδίου με τους Basssik Crew.

Backstage στο γύρισμα του πρώτου επεισοδίου με τους Bassik Crew.

Το πρώτο επεισόδιο των «Φωτεινών Ιστοριών» διηγείται την ιστορία ενός breakdance crew, των Bassick, που αποτελείται από πέντε χορευτές. Εκείνοι έμελλε να είναι και οι «νονοί» της εκπομπής, καθώς σύμφωνα με την Ελένη κάτι μαγικό συνέβη κατά τη διάρκεια του γυρίσματος του πρώτου επεισοδίου, τότε που δεν είχαν ιδέα πώς θα διοχετεύσουν αυτό το project στο διαδίκτυο ή αν θα λάβουν κάποια χορηγία. «Γνωρίσαμε τυχαία τα παιδιά που τώρα αποτελούν το πρώτο επεισόδιο των Φωτεινών Ιστοριών. Μια παρέα 18ρηδων street dancers που υπερασπίζονται με πάθος αυτό που αγαπούν και πάνε κόντρα σε ένα σύστημα που τους θέλει να σκέφτονται με ένα δοσμένο τρόπο και που αναμένει από αυτούς να ακολουθήσουν τον ίδιο «χρεωκοπημένο» δρόμο. Τα πέντε αυτά παιδιά μας μιλούσαν με τόση καθαρότητα μυαλού και με τόση αυτοπεποίθηση, εξέπεμπαν μια καταπληκτική ενέργεια, ώστε πρώτα εμάς τους ίδιους μας έδωσαν το κίνητρο και την δύναμη να αρχίσουμε να ψάχνουμε και για άλλες τέτοιες Φωτεινές Ιστορίες. Το πρώτο γύρισμα έγινε στο μόλο της Λεμεσού πολλούς μήνες πριν. Θυμάμαι μάλιστα πως ψιλοέβρεχε και την ίδια ώρα είχε και ήλιο και τα χρώματα στην ατμόσφαιρα ήταν υπέροχα. Η Ο Χριστόφορος πήρε την κάμερα και σχεδόν χόρευε μαζί τους. Ο τίτλος του πρότζεκτ βγήκε μετά από το πρώτο γύρισμα. Όπως κοίταζε τα πλάνα του ο Χριστόφορος και έβλεπε το παιγνίδι που έκανε ο ήλιος με τις χορευτικές φιγούρες των παιδιών γύρισε και μου είπε: «Αυτό είναι. Φωτεινές Ιστορίες.»

http://youtu.be/wi1jH7T_2TE

Τι άλλο θα δούμε στη συνέχεια; «Καθημερινούς ανθρώπους γιατί θέλουμε να δείξουμε πως οι πραγματικά ενδιαφέρουσες ιστορίες συμβαίνουν δίπλα μας και δεν είναι κάτι έξω από τις δυνατότητες του καθενός μας. Οι ιστορίες που δεν έχουν να κάνουν με ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και που ξεκινούν ξανά από την αρχή, όπως πολλοί πίστεψαν αρχικά όταν άρχισαν να διαφημίζονται οι Φωτεινές Ιστορίες, αλλά ιστορίες ανθρώπων που συνεχίζουν το δρόμο τους, που υπερασπίζονται αυτό που αγαπούν, που επιμένουν να μην τα βάζουν κάτω στις ανατροπές και που αποδομούν το μύθο ότι η εποχή δεν μας αφήνει επιλογές.» Οι Φωτεινές Ιστορίες λοιπόν, είναι μια δήλωση ενός μέρους του κυπριακού λαού που συνειδητοποίησε ότι δεν αξίζει τόσο να πολεμάς για αυτά τα δεδομένα που μέχρι τώρα σου παρείχαν ένα είδος «ασφάλειας», αλλά να βρίσκεις τρόπους να απολαμβάνεις και να χαίρεσαι αυτό που έχεις μπροστά σου και να προσπαθείς για το καλύτερο με ό,τι διαθέτεις.

Δες τα δύο πρώτα επεισόδια των Φωτεινών Ιστοριών εδώ

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.