23__MG_3476

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το Band Complete Project της SAE επιστρέφει, αυτή τη φορά με τους Fool In the Box. Το Band Complete είναι ένα project της σχολής, όπου οι σπουδαστές αναλαμβάνουν όλα τα στάδια παραγωγής, δηλαδή τη φωτογράφιση, την ηχογράφηση, το βίντεο κλιπ και τη live παρουσίαση, κάθε χρονιά και μίας διαφορετικής μπάντας, με τη βοήθεια επαγγελματιών του χώρου και σε πραγματικές συνθήκες. Πρόκειται μάλιστα για καθαρά ελληνική «πατέντα», αφού το project τρέχει μόνο στη SAE Athens και όχι στο παγκόσμιο δίκτυο της SAE. Έτσι λοιπόν, μετά από τους Stonebringer, Puta Volcano & Skinny Whales, ήρθε η σειρά των Fool In the Box να ζήσουν την εμπειρία του να συνεργάζεσαι για ένα δίσκο με επαγγελματίες του χώρου.  Mε αφορμή  την επίσημη παρουσίαση του EP που θα γίνει στις 21 Ιουνίου στο Six D.o.g.s., οι Fool In the Box (Απόλλωνας Αβατάγγελος στην κιθάρα και τα φωνητικά, Άγης Βουγάς στο μπάσσο και Γιώργος Ράδος στα τύμπανα) μίλησαν στην Popaganda.

23__MG_3350a

Πώς θα χαρακτηρίζατε το ύφος της μουσικής που παίζετε; Δε μας αρέσει να βάζουμε ταμπέλες, σίγουρα όμως η βάση μας είναι στο alternative rock. Είναι λίγο rock, πιο σύγχρονο rock, αλλά progressive-ίζει κιόλας λόγω των ακουσμάτων μας. Δεν ακούει δηλαδή κανείς από τη μπάντα μόνο rock, έχουμε πολλά διαφορετικά ακούσματα που περιπλέκουν τη μουσική μας, κάνοντάς την λίγο παραπάνω groovy.

Πότε και πως δημιουργήθηκε η μπάντα; Άγης: Με τον Γιώργο έχουμε μεγαλώσει μαζί. Μέναμε στην ίδια πολυκατοικία από παιδάκια και είμαστε φίλοι από  μικροί. Παίζαμε μαζί μουσική, αλλά και σε διαφορετικά σχήματα. Μετά γνωρίσαμε τον Απόλλωνα, γύρω στο τέλος του σχολείου, και κάποια στιγμή το 2007 είπαμε να δοκιμάσουμε να παίξουμε κάτι οι τρεις μας αφού είχαμε κοινά ακούσματα. Ήμασταν τότε όλοι στην ίδια φάση και το εγχείρημα λειτούργησε.

23__MG_3626

Πώς είναι να είσαι μουσικός στην Ελλάδα της κρίσης; Μπορεί μια μπάντα να επιβιώσει οικονομικά μόνο από τη μουσική της; Όχι! Κατηγορηματικά. Τουλάχιστον όχι με το είδος που παίζουμε. Το να επιβιώσει κάποιος στην Ελλάδα με τη μουσική του και μόνο σημαίνει πως πρέπει να πάει και με το ρεύμα, να παίζει μόνο σε γνωστά μαγαζιά και να κάνει διασκευές. Μπορείς ουσιαστικά να ζήσεις σαν μουσικός, όχι όμως και σαν μπάντα. Αυτό που παίζουμε εμείς, λόγω του αγγλόφωνου στίχου το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Τώρα όσον αφορά στην κρίση, δεν έχει επιφέρει κάποια διαφορά στον τομέα της μουσικής. Ό,τι μπορούσες να κάνεις στο παρελθόν το κάνεις και τώρα. Αν η κρίση επηρεάζει κάπου είναι σίγουρα σε προσωπικό επίπεδο τον καθένα.

Ποιές θα ξεχωρίζατε ως τις βασικές σας επιρροές; Ακούμε τα πάντα. Όλα τα είδη της μουσικής από όλες τις δεκαετίες. Γαλουχηθήκαμε βέβαια στα 90s. Εκεί που αρχίσαμε να κάνουμε την επανάστασή μας σαν παιδάκια, βγήκαν οι Nirvana, οπότε είμαστε πολύ επηρεασμένοι από τη γενιά του Seattle. Και ηχητικά αν θες σαν μπάντα είμαστε κοντά στον ήχο των Pearl Jam και των Queens of the Stone Age, απλά λόγω των υπόλοιπων genres που ακούμε τα πράγματα μπλέκονται περισσότερο.

23__MG_3430

Πώς μάθατε για το project της SAE; Μας έγινε πρόταση να συμμετάσχουμε πέρυσι, αφού μας  πλησίασε η ομάδα του Χρήστου Τσαγκαρίδη, αλλά λόγω προσωπικών υποχρεώσεων δεν μπορέσαμε. Φέτος μας επαναλήφθηκε η πρόταση και φυσικά δεχθήκαμε.

Και πώς κύλησε, λοιπόν, η συνεργασία με τη SAE; Είχαμε και πιο πριν έτοιμο ένα άλμπουμ. Δεν είχαμε δουλέψει όμως με πιο στοχευμένα πράγματα, όπως το promotion. Μας έλειπε η εμπειρία του να συνεργάζεσαι με πολλά άτομα σε διαφορετικούς χώρους. Φωτογράφους, παραγωγούς, μάνατζερ, ηχολήπτες. Ιδιαίτερα με τους ηχολήπτες η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική και αυτό φαίνεται από την αρτιότητα του ήχου στο άλμπουμ μας.

23__MG_3606

Και κάτι «παρα-μουσικό». Οι Electric Litany πρόσφατα ανακοίνωσαν πως δε θα κάνουν συναυλίες στον Πειραιά και στο Βόλο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Ποια είναι η άποψή σας πάνω στην κίνηση αυτή; Θα κάνατε κάτι παρόμοιο; Αυτό δεν έχει τύχει να το συζητήσουμε καθόλου! Διαφωνούμε πάντως με την κίνηση αν και πιστεύουμε πως τα παιδιά προσπάθησαν απλά να περάσουν ένα μήνυμα. Πιστεύουμε μάλιστα πως θα ήταν καλύτερη σαν κίνηση το να κάνεις συναυλίες σε αυτές τις περιοχές επιβάλλοντας την παρουσία σου σαν διαμαρτυρία. Εμείς βέβαια δεν είμαστε μια πολιτικοποιημένη μπάντα από άποψη στίχου και θεωρούμε πως η πολιτική με τη μουσική είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, όταν δεν είναι βέβαια στρατευμένη. Η ίδια η δημιουργία ενός συγκροτήματος άλλωστε αποτελεί μία δήλωση, μια συνεργασία ανθρώπων που πορεύονται μαζί για να πετύχουν και αυτό είναι αρκετό.

Πώς σκοπεύετε να περάσετε το καλοκαίρι; Θα κάνουμε διακοπές και μπανάκια! Αλλά για να σοβαρευτούμε, το Σάββατο 21 Ιουνίου έχουμε την παρουσίαση του EP στο  Six D.o.g.s, ενώ θα παρουσιάσουμε και κάποια κομμάτια από το ολοκληρωμένο μας άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το χειμώνα. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε και σε κάποιο φεστιβάλ, αλλά η προσοχή μας αυτή τη στιγμή είναι στο live του Σαββάτου. Και μετά διακοπές!

Οι Fool In The Box θα παρουσιάσουν το “Faces EP” Live, το Σάββατο 21 Ιουνίου στο Six D.o.g.s με warm up DJ set από τον George Sortanos (Band Complete crew) και after party Night out w/ SAE Athens. To live θα ξεκινήσει στις 21:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.