ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στη σχολή Focus θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τη φωτογραφία

Λειτουργεί ασταμάτητα από το 1986, διανθίζοντας συνεχώς το πρόγραμμα σπουδών της κι έχει ως μέλημά της να αναπτύσσει τη δημιουργικότητα των εκκολαπτόμενων φωτογράφων βοηθώντας πέρα από την τεχνική τους κατάρτιση, στην εξωστέφειά τους.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Μπορεί η φωτογραφία να υπάρχει παντού γύρω μας, αλλά τι συμβαίνει με όσους θέλουν να μάθουν γι’ αυτήν πέρα από τον τρόπο που κατακλύζει την καθημερινή μας ζωή και να γίνουν επαγγελματίες φωτογράφοι; Η σχολή φωτογραφίας Focus, σε ένα «κρυμμένο» στενάκι στην περιοχή του Ζωγράφου, προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για την κατάρτιση ενός φωτογράφου και φροντίζει πάντα να το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. 

Η σχολή ξεκίνησε το 1986 από τον Παναγιώτη Ζερδεβά, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο τιμόνι της μαζί με τον γιο του, Απόστολο Ζερδεβά, και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε ως μια σχολή ειδικευμένη στη φωτογραφία. Στη συνέχεια βέβαια άρχισε να διανθίζεται και στο κομμάτι του βίντεο από το 1995 και από το 2000 και μετά αυτό ενσωματώθηκε στο βασικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής. Έτσι, μια φορά την εβδομάδα το μάθημα αφιερώνεται στο βίντεο και τις βασικές αρχές του, μιας και η σχολή θεωρεί πως πλέον το βίντεο και η φωτογραφία είναι δύο ενσωματωμένες τέχνες.

Ο ιδρυτής της Focus, Παναγιώτης Ζερδεβάς (αριστερά), μαζί με τον γιο του, Απόστολο Ζερδεβά (δεξιά) βρίσκονται πίσω από το τιμόνι της σχολής.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο έτη σπουδών, με το ένα να είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Το πρώτο που αποτελεί και το βασικό έτος σπουδών, είναι ένα εισαγωγικό πρόγραμμα στη φωτογραφία και απευθύνεται σε αρχάριους, συνδυάζοντας το θεωρητικό με το πρακτικό κομμάτι. Στο πρακτικό κομμάτι, με το οποίο οι σπουδαστές καταπιάνονται τρεις φορές την εβδομάδα, μαθαίνουν τις βασικές αρχές φωτογραφίας και τα προγράμματα ψηφιακής επεξεργασίας. Μετά από τις βασικές αυτές απαραίτητες γνώσεις, οι σπουδαστές της Focus ασχολούνται με όλα τα είδη της φωτογραφίας: studio, μόδα, ρεπορτάζ, δημιουργική φωτογραφία. Το πρόγραμμα είναι περίπου 550 ώρες, από μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Ιουνίου.

Το πρώτο αυτό έτος σπουδών καλύπτει τις βασικές γνώσεις για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη φωτογραφία, για όσους όμως θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο, το δεύτερο έτος σπουδών –το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ανεξάρτητα από το πρώτο έτος, αρκεί να μην είναι αρχάριος- εξειδικεύεται περισσότερο, μιας και σε αυτό ο σπουδαστής μπορεί να επιλέξει μαθήματα, ανάλογα με το ποιo είδος φωτογραφίας τον ενδιαφέρει περισσότερο. Κι επειδή όλα μαθαίνονται στην πράξη, η σχολή Focus συνεργάζεται με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και με studio μόδας, και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίζουν σε πραγματικές συνθήκες, υπό την εποπτεία των καθηγητών.  

Αυτό που η Focus θεωρεί σημαντικό, είναι η ανάπτυξη της προσωπικής σκέψης και αυτονομίας των σπουδαστών και γι’ αυτό μέσα από τα μαθήματα, από το πρώτο ήδη έτος, οι διδάσκοντες φροντίζουν να κατευθύνουν τους εκκολαπτόμενους φωτογράφους στο να αναπτύσσουν τις σκέψεις τους μέσα από την αλληλουχία εικόνων. Όσον αφορά τους λάτρεις της αναλογικής φωτογραφίας, υπάρχει σχετικό μάθημα και από εκεί και πέρα οι διδάσκοντες μπορούν να προσφέρουν επιπλέον γνώσεις σε όσους ενδιαφέρονται παραπάνω.

Πέραν όμως από τον βασικό αυτό κορμό σπουδών, υπάρχει ένα άτυπο τρίτο έτος σεμιναριακού τύπου, που είναι αφιερωμένο στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Σε αυτό μια σειρά από καλεσμένους εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν μια σειρά από workshops που εμβαθύνουν σε διάφορες πτυχές της δημιουργικής φωτογραφίας. Δεν απευθύνεται μόνο στους σπουδαστές των βασικών σπουδών της σχολής, αλλά μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει δείχνοντας πρώτα το portfolio του. Έχει διάρκεια 160-180 ώρες και καταλήγει σε μια έκθεση.

Η Focus δεν σταματά να διανθίζει το πρόγραμμά της και γι’ αυτό, έχει πλέον και ένα νέο τμήμα σε συνεργασία με τον Βασίλη Μαζωμένο και τον Μάκη Φάρο το «Κινηματογράφος στην Πράξη», στο οποίο, κάποιος  είτε αρχάριος είτε προχωρημένος, ακολουθεί από το Α ως το Ω τη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας. Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει διάρκεια 7 μηνών με περίπου 160 ώρες παρακολούθησης.  

Σχετικά με τον εξοπλισμό, η σχολή έχει δικούς της υπολογιστές, βιβλιοθήκη και όλες τις απαραίτητες φωτογραφικές εγκαταστάσεις, αλλά προτείνεται στους σπουδαστές να έχουν το δικό τους λαπ τοπ και μία DSLR φωτογραφική μηχανή.

Εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος ή η απόσταση μεγάλη, υπάρχει λύση μιας και από το 2007 λειτουργεί και ένα εξ’ αποστάσεως τμήμα το οποίο διαρκεί ένα χρόνο και περιλαμβάνει όλη τη βασική ύλη της φωτογραφίας του πρώτου έτους σπουδών σε μια πιο συνοπτική παρουσίαση (180 ώρες), αρχίζει μέσα στο Νοέμβρη και έχει συχνότητα κάθε τρίτο σαββατοκύριακο. Αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πηγαίνουν στη σχολή ή ζουν εκτός Αθήνας, και οι συναντήσεις γίνονται στη σχολή μεν, αλλά βιντεοσκοπούνται ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν όσοι λείπουν, ενώ υπάρχουν και συμβουλευτικές συναντήσεις μέσω Skype.

Πέρα όμως από τα μαθήματα, οι δραστηριότητες της Focus δεν μένουν εκεί. Κάθε χρόνο διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa (μάλιστα η φετινή βρίσκεται σε εξέλιξη μιας και διαρκεί από 4-21 Οκτωβρίου), ενώ οι άνθρωποι της σχολής προσπαθούν συνεχώς να τρέχουν εκθεσιακά projects και σε άλλες πόλεις όπως έχουν κάνει στο Λουτράκι και τη Χαλκίδα. Η σχολή προσπαθεί γενικότερα να δίνει βάση στην εξωστρέφεια, όσον αφορά την προώθηση της δουλειάς των σπουδαστών σε φεστιβάλ. Και η προσπάθεια αποδίδει καρπούς μιας και πολλοί σπουδαστές έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ φωτογραφίας. Πρόσφατα παραδείγματα, τo Rencontres d’Arles στη Γαλλία και το Unseen στο Άμστερνταμ, όπου συμμετείχαν σπουδαστές και απόφοιτοι της Focus

Οι διδάσκοντες είναι ενεργοί με τη φωτογραφία και εκτός αίθουσας, μιας και ασχολούνται με πολλά παράλληλα φωτογραφικά projects. Έτσι αυτό που θα βρει κάποιος στην Focus είναι πάνω από όλα η εμπειρία των διδασκόντων και είναι μια σχολή που δίνει έμφαση στη δημιουργικότητα των μελλοντικών φωτογράφων, γιατί πέρα από το θεωρητικό και το τεχνικό κομμάτι, η δημιουργικότητα είναι αυτή που ωθεί κάποιον να κάνει μια πιο ποιοτική δουλειά, ανεξαρτήτως με το είδος της φωτογραφίας με το οποίο θέλει να καταπιαστεί. Η Focus μπορεί να δώσει στους επίδοξους φωτογράφους αυτό το διαβατήριο μέσα από μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται σε ουσιαστική επαφή με το τωρινό γίγνεσθαι της φωτογραφίας.

Focus School of Photography & New Media
Λεωφόρος Παπάγου 112,
Ζωγράφος, 157 72, Αθήνα
Τηλ.: 210 7750 675
Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη Focus στην έκθεση των σπουδαστών της σχολής που τρέχει στο Booze Cooperativa μέχρι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.