Τα «δικά μας παιδιά» του Φέγγαρος 2018

Αν στο μυαλό σας ταξίδι και φεστιβάλ σημαίνει μόνο τα πατροπαράδοτα μεγάλα φεστιβάλ στη γηραιά ήπειρο, ξανασκεφτείτε το. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια και η Κύπρος έχει γίνει ένας τέτοιος προορισμός με το φεστιβάλ Φέγγαρος που διοργανώνεται στο χωριό Περιβόλια. Το μεγάλο φεστιβάλ που γιορτάζει τη μουσική, διοργανώνεται για όγδοη χρονιά και για πρώτη χρονιά στο παραθαλάσσιο χωριό αφού τις προηγούμενες χρονιές διεξαγόταν στο ημιορεινό χωριό Κάτω Δρυς. Πιο συγκεκριμένα το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου

Τα 22 acts που θα εμφανιστούν ζωντανά  στην ειδυλλιακή τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα καλύπτουν πραγματικά όλα τα γούστα: από τη γιορτινή indie των Deerhoof μέχρι τις μελωδίες της Joan As Policewoman κι από τα υψηλά ντεσιμπέλ των Bazooka μέχρι τις ρίμες του Νέγρου του Μοριά, υπάρχουν πολλά να απολαύσετε αλλά και να ανακαλύψετε στο Φέγγαρος 2018. Για να προετοιμαστούμε κατάλληλα αλλά και γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, ζητήσαμε από πέντε ελληνικά acts του τριημέρου να μας πουν δυο-τρία συναυλιακά πράγματα που δεν ξέραμε γι’ αυτά. 

Σtella

Πρόκειται να παίξετε στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, το Φέγγαρος 2018. Ποιά είναι η πιο έντονη στιγμή που έχετε ζήσει ως μπάντα σε φεστιβάλ ως τώρα; Θα έλεγα πως μια ωραία και έντονη στιγμή σε φεστιβάλ ήταν το τελευταίο live μας στο Austin, Texas, στα πλαίσια του SXSW Music Festival τον Μάρτιο του 2017. Ήταν φοβερά!

Ποιό θα ήταν το φεστιβάλ αλλά και το line up των ονείρων σου; Γενικά δεν έχω τέτοιες σκέψεις, υπάρχουν πάρα πολλά φεστιβάλ που θα χαιρόμουν να παίξω και πάρα πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζω. Αν βρεθώ κάποια στιγμή κοντά σε όλα αυτά τότε θα κάτσω να σκεφτώ που βρίσκομαι και με ποιους παίζω. 

Τι θα κάνετε 5 λεπτά πριν βγείτε στη σκηνή του Φέγγαρος 2018; Εγώ και ο Ορέστης θα τρώμε τα νύχια μας, ο Βελισσάριος θα πει πως θέλει τουαλέτα και ο Ηλίας θα με κοιτάξει έντονα χωρίς λόγο. 

Ποιές είναι οι τρεις πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Κύπρος; Χωρισμένη, ζέστη, χαλούμι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH

Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις ένα φεστιβάλ σε οποιαδήποτε τοποθεσία, που θα επέλεγες να το κάνεις; Ίσως στην πέτρινη αποθήκη στον Πειραιά, χωρίς να είμαι σίγουρη ότι θα ήταν σωστός χώρος για μουσικό φεστιβάλ, απλά μου αρέσει σαν μέρος.

Ποιούς άλλους καλλιτέχνες του φετινού Φέγγαρου ανυπομονείς περισσότερο να δεις; Την Joan As A Police Woman, τον Νέγρο του Μοριά.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδί και ξαφνικά στον Φέγγαρο μπορούσε να εμφανιστεί οποιοσδήποτε και να σας παρακολουθήσει από το κοινό, ποιόν θα επέλεγες; Θα ήθελα να μας παρακολουθήσει ο Bruce Lee.


Sillyboy’s Ghost Relatives

Πρόκειται να παίξετε στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, το Φέγγαρος 2018. Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή που έχετε ζήσει ως μπάντα σε φεστιβάλ ως τώρα; Το 2010 στο Reworks Festival έπεσα με το κεφάλι πάνω σε μια τζαμαρία 10 λεπτά πριν ανοίξουμε τους Gaslamp Killer και Gonjasufi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH

Ποιο θα ήταν το φεστιβάλ αλλά και το line up των ονείρων σου; John Martyn, Nick Drake, Beach Boys, The Who, Freddie Mercury, David Bowie, Spandau Ballet, Michael Jackson, Kool AD, Marvin Gaye, Harry Belafonte, Jerry Rafferty, Eagles, Led Zeppelin, Tower Of Power, Beastie Boys, Blur, Weather Report, Jonny Mitchell & Jaco Pastorius, Chick Corea Elektric Band, Stevie Wonder, King Crimson, Ian Dury, Police, Beatles. 

Τι θα κάνετε 5 λεπτά πριν βγείτε στη σκηνή του Φέγγαρος 2018; 我不知道

Ποιες είναι οι τρεις πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Κύπρος; Μάλλον θα τις έχω μετά. Είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφτώ την Κύπρο.

Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις ένα φεστιβάλ σε οποιαδήποτε τοποθεσία, που θα επέλεγες να το κάνεις; Η Βουλή είναι ένα καλό venue για ένα διήμερο.

Ποιους άλλους καλλιτέχνες του φετινού Φέγγαρου ανυπομονείτε περισσότερο να δείτε; Joan As Police Woman.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδί και ξαφνικά στον Φέγγαρο μπορούσε να εμφανιστεί οποιοσδήποτε και να σας παρακολουθήσει από το κοινό, ποιόν θα επέλεγες; Εμένα καμιά δεκαριά χρόνια πριν.


Duru Duru

Πρόκειται να παίξεις στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, το Φέγγαρος 2018. Ποιά είναι η πιο έντονη στιγμή που έχεις ζήσει σε φεστιβάλ ως τώρα; Ως Dj οι πιο έντονες στιγμές που έχω ζήσει είναι στα απρόβλεπτα πάρτυ που γίνονται σε προβλέψιμα μέρη που παίζω μέσα στην πόλη. Η μεγαλύτερη όμως συγκίνηση και τιμή για μένα θα είναι που θα παίξω μετά τους Deerhoof στο Φέγγαρο καθότι είναι από τις αγαπημένες μου indie μπάντες.

Ποιό θα ήταν το φεστιβάλ αλλά και το line up των ονείρων σου; Μιλάμε για φαντασίωση;; Θα ήταν ένα All Tomorrows Parties κάπου στη Φινλανδία με φόντο το Βόρειο Σέλας και πρωταγωνιστές τους Future Sound Of London,  τους Coil, τους Air, τους Can και τους Beatles με ορχήστρα να παίζουν το Magical Mystery Tour.

Τι θα κάνεις 5 λεπτά πριν βγεις στη σκηνή του Φέγγαρος 2018; Θα πιω σφηνάκια λευκή τεκίλα.

Ποιές είναι οι τρεις πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Κύπρος; Χαλούμι, Aφροδίτη, ωραία φεστιβάλ (Loop festival, Φέγγαρος). Κι ο George Michael.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις ένα φεστιβάλ σε οποιαδήποτε τοποθεσία, που θα επέλεγες να το κάνεις; Θα έκανα ένα μικρό φεστιβάλ με cosmic jazz και afrofuturistic acts στο Γαϊδουρονήσι στην Κρήτη. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα υπέγραφαν συμβόλαιο ότι θα καθάριζαν το μέρος μετά τη διεξαγωγή του!

Ποιούς άλλους καλλιτέχνες του φετινού Φέγγαρου ανυπομονείς περισσότερο να δεις; Ολους! Περισσότερο βέβαια περιμένω τους Deerhoof (με αγωνία και λαχτάρα) καθώς και τους A Hawk and the Hacksaw. Οι Bazooka είναι εγγυημένη επιτυχία ενώ έχω ακούσει τα καλύτερα για το live της Joan As A Police Woman. Την τρίτη μέρα δυστυχώς επιστρέφω.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδί και ξαφνικά στον Φέγγαρο μπορούσε να εμφανιστεί οποιοσδήποτε και να σε παρακολουθήσει από το κοινό, ποιόν θα επέλεγες; τον Prince (back from the dead) ντυμένο με λαμέ κοστούμι.


Blue Lagoon

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

Πρόκειται να παίξεις στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, το Φέγγαρος 2018. Ποιά είναι η πιο έντονη στιγμή που έχεις ζήσει σε φεστιβάλ ως τώρα; Πέρυσι το καλοκαίρι, μία μέρα πριν πάω να παίξω στο Saristra της Κεφαλονιάς, γλίστρησα βγαίνοντας από την πολύ μικρή πισίνα ενός φίλου κι έσπασα με τον καρπό του δεξιού χεριού μου κάτι ποτήρια.

Ποιό θα ήταν το φεστιβάλ αλλά και το line up των ονείρων σας; Με δυσκολεύει πολύ αυτή η ερώτηση. Όταν διοργανώνω τα δικά μου – πολύ μικρότερα – events (ως Κορμοράνος) καταναλώνω πάρα πολλή σκέψη στον συνδυασμό των πραγμάτων. Κάτι που παραλίγο να κάνω φέτος τον Ιούνιο και με είχε ενθουσιάσει ήταν ένα showcase της Καναδέζικης δισκογραφικής Arbutus Records με Tops, Sean Nicholas Savage, Moon King, Marie Davidson, Project Pablo, Devo B και Ryan Spencer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH

Τι θα κάνεις 5 λεπτά πριν βγεις στη σκηνή του Φέγγαρος 2018; Όταν είχα ξαναπαίξει στον Φέγγαρο, πρόπερσι, πέντε λεπτά πριν βγω στη σκηνή αποφάσισα να ξεκινήσω ένα τελείως διαφορετικό σετ από ό,τι είχα σχεδιάσει μέχρι τότε και να είμαι -τουλάχιστον για το πρώτο μισάωρο- όσο πιο βλοσυρός και ακίνητος γίνεται.

Ποιές είναι οι τρεις πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Κύπρος; Λευκωσία, Λεμεσός, Λεύκαρα.

Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις ένα φεστιβάλ σε οποιαδήποτε τοποθεσία, που θα επέλεγες να το κάνεις; Είναι ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αίγινα που μ’ αρέσει πάρα πολύ.

Ποιούς άλλους καλλιτέχνες του φετινού Φέγγαρου ανυπομονείς περισσότερο να δεις; Τους Deerhoof.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδί και ξαφνικά στον Φέγγαρο μπορούσε να εμφανιστεί οποιοσδήποτε και να σε παρακολουθήσει από το κοινό, ποιόν θα επέλεγες; Τον τελευταίο μήνα έχει τύχει να έρθουν να με ακούσουν σε τρία διαφορετικά μεταξύ τους πάρτυ που έπαιζα ο Thomas Bangalter των Daft Punk, ο Jim Sclavunos των Bad Seeds και ο Μπάμπης Στόκας των Πυξ Λαξ αντίστοιχα. Στην Κύπρο θα ήθελα να είναι η Ντάρια από το Survivor.  


Black Athena

Φωτογραφία: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/ FOSPHOTOS

Πρόκειται να παίξεις στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, το Φέγγαρος 2018. Ποιά είναι η πιο έντονη στιγμή που έχεις ζήσει σε φεστιβάλ ως τώρα; Οι τρεις συνεχόμενες εμφανίσεις στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2017 με το Νέγρο Του Μοριά, στο πλαίσιο της documenta14. Η πρώτη ήταν σε ένα υπόγειο πέρασμα κοντά στο πανεπιστήμιο του Kassel, 500 άτομα να κουνιούνται  ασταμάτητα για ώρες. Το δεύτερο μπροστά από το Fridericianum, ένα από τα παλαιότερα μουσεία στην Ευρώπη και το τρίτο και το καλύτερο ίσως σε μια κατάληψη πίσω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. 500+ άτομα, ένα πολύ δυνατό ηχείο, ένα laptop με iTunes και bangers ως το πρωί. Το πάρτυ σταμάτησε αναγκάστηκα όταν μου είπαν από την κατάληψη: «Κλείσε τη μουσική, κάποιοι έχουν ξεφύγει τόσο που σπάνε ένα λεωφορείο έξω!».

Ποιό θα ήταν το φεστιβάλ αλλά και το line up των ονείρων σου; Θα ήθελα πολύ να πάω στο SXSW. Όσο για line up: Theo Parrish, Dam Funk, Rodigan, Zomby, Skepta, Wiley, 67, Mike Dean,  Brockhampton, 808 Mafia, CASISDEAD…Είναι μεγάλη η λίστα!

Τι θα κάνεις 5 λεπτά πριν βγεις στη σκηνή του Φέγγαρος 2018; Θα έχω φροντίσει να κρατάω μια μπύρα στο χέρι μου και να έχω πάει στην τουαλέτα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH

Ποιές είναι οι τρεις πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Κύπρος; ΆγιαΝάπα, ΆγιαΝάπα, ΆγιαΝάπα!

Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις ένα φεστιβάλ σε οποιαδήποτε τοποθεσία, που θα επέλεγες να το κάνεις; Στην Αντίπαρο και ξέρω σίγουρα που θα ήταν το club stage, στη La Luna!

Ποιούς άλλους καλλιτέχνες του φετινού Φέγγαρου ανυπομονείς περισσότερο να δεις; Τον Νέγρο Του Μοριά και τον Κορμοράνο.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδί και ξαφνικά στον Φέγγαρο μπορούσε να εμφανιστεί οποιοσδήποτε και να σε παρακολουθήσει από το κοινό, ποιόν θα επέλεγες; Τον Arsene Wenger και θα τον κέρναγα ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μετά στο backstage!

Φέγγαρος 2018
21-27 Ιουλίου, 2-4 Αυγούστου 2018, Κάτω Δρυς, Περιβόλια, Κύπρος
Ελένη Τζαννάτου