popaganda_ftinoporini sonata_kapakia_eikastika

ΑΘΗΝΑ

Remap4
Μέχρι 30/9
www.remapkm.org

Κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι να πέσει η αυλαία του φετινού Remap4, να λοιπόν οι εκθέσεις που αξίζει να δεις ακόμη και αν είσαι τύπος της τελευταίας στιγμής.

Ο κορυφαίος καλλιτέχνης και συνάμα ιδιάζουσα προσωπικότητα Blind Adam ξετυλίγει ένα ιδιότυπο “σύμπαν” από μαύρο ακρυλικό μαλλί πλεγμένο σε διαδοχικούς κόμπους, σε τεράστια μήκη. (The Breeder, Ιάσωνος 45)

O Poka-Yio εμπνέεται από τη μπόχα της Αθήνας. A study for smelly. Κρίνοντας από τον τίτλο και μόνον, φαντάζει τουλάχιστον ιντριγκαδόρικο project. (Θερμοπυλών 23)

Τo καλλιτεχνικό δίκτυο Daily Lazy Projects σε συνεργασία με την Kunsthalle Athena διοργανώνει μία σειρά από events υπό το γενικό τίτλο In the Studio, σε μία προσπάθειά να καταγραφεί το προσωπικό σύμπαν των συμμετεχόντων καλλιτεχνών εν ώρα δράσης στα studio τους. (Κεραμεικού 28, 3ος όροφος)

Απαραίτητη η στάση και στην CAN gallery. What Lies Hidden Remains Unfamiliar, με έργα των Καραμανώλη, Κριαρά και Πλουμή, μεταξύ άλλων. (Λεωνίδου 11)

Η έκθεση Πέρσες, τόσο ποπ όσο και επιθετική, σε επιμέλεια των Συνεργείο & Amaka, έχει ήδη συζητηθεί πολύ. Και δικαίως. (Λεωνίδου 15, 1ος όροφος)

Τέλος, να δεις την έκθεση του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ, Echoes of Silence, η οποία σχετίζεται με τη σχέση της εστίας στη διαμόρφωση της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητάς μας. (Αγησιλάου 92)

AGORA: 4η Μπιενάλε της Αθήνας
29/9-1/12
http://athensbiennale.org/

Με τη λήξη του φιλόδοξου Remap4 βουτάμε στα βαθιά. “Και τώρα τι;” αναρωτιέται το πάνελ της αθηναϊκής Μπιενάλε και θέτει το ζήτημα της συνεργατικότητας επί τάπητος. Μ’ ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα στο χώρο του πρώην χρηματιστηρίου Αθηνών. με συνεργατικές εκδηλώσεις, περφόρμανς, προβολές ταινιών, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ τα έργα των καλλιτεχνών θα αναπτύσσονται και σε παράλληλους χώρους συμμετοχής, γκαλερί αλλά και online.

Κ.Π. Καβάφης: Ζωγραφισμένα, 40 Έλληνες Δημιουργοί
25/9 – 8/12

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ. 2103611206, www.thf.gr/

Ο τίτλος της έκθεσης μιλάει από μόνος του. Ανάμεσα στους 40 δημιουργούς και οι Τσόκλης, Ξενάκης, Ίσαρης, Λεβίδης, Βαρώτσος.

Martin Kippenberger (1953-1997): A Cry for Freedom
9/10 – 26/1/2014
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
http://neon.org.gr/

Υπό τη σκέπη του NEON, η έκθεση αποσκοπεί στο να διαφωτίσει τον επισκέπτη για την εικαστική παρακαταθήκη του Γερμανού καλλιτέχνη που ξιφούλκισε όσο λίγοι τις αρχέτυπες αξίες της δυτικής κουλτούρας.

Christian Boltanski – Βλέμματα
Μέχρι 1/2014
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107-109, τηλ. 210 900 5 800, www.sgt.gr/

Ο διάσημος εικαστικός θα δημιουργήσει ειδικά για το αθηναϊκό (και όχι μόνο) κοινό μία πολυεπίπεδη εγκατάσταση, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι αυτής της πολύπαθης πόλης.

Ι wanna be a materialist but i just KANT
Μέχρι 6/10
Γκαλερί 3 137, Μαυρομιχάλη 137, Αθήνα, www.3137.gr/

Με αφορμή την “καθημερινότητα της πιστωτικής κάρτας και του sign in” τα έργα της ομαδικής αυτής έκθεσης αποσκοπούν να αποδώσουν με σκωπτική τα “ήθη, έθιμα και στερεότυπα” της υλιστικής μας πραγματικότητας.

Αν ο αθλητισμός είναι ο αδελφός της εργασίας, τότε η τέχνη είναι η ξαδέλφη της ανεργίας.
Μέχρι 13/10
Πίνδαρος, Σοφοκλέους 24, http://campoint.gr/

Ένας εκφραστικός οργασμός 42 καλλιτεχνών από Αθήνα και Βιέννη, με σκοπό να αποδοθεί το πώς ο καθένας τους αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση της κρίσης, αλλά και το πώς οραματίζεται το μέλλον. Στην ταράτσα του ξενοδοχείου Πίνδαρος.

Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade
Μέχρι 12/1/2014
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, www.byzantinemuseum.gr/

Ο σπουδαίος Στρατής Ελευθεριάδης συνεργάστηκε με ορισμένους εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών του προηγούμενου αιώνα, δημιουργώντας μαζί τους 27 εκδόσεις, τα περίφημα “Μεγάλα Βιβλία Καλλιτεχνών”. Τα 26 από αυτά συγκεντρώθηκαν σε αυτή την έκθεση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης
Μέχρι 31/1/2014
www.thessalonikibiennale.gr/

Ο κακός (με την καλή έννοια) καλλιτεχνικός χαμός και στη Θεσσαλονίκη, για τέσσερις ολόκληρους μήνες. Ιδού μόνο λίγα από τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση:

Παντού αλλά Τώρα.

Η κεντρική έκθεση σε επιμέλεια της Αdelina von Fürstenberg, με συμμετοχές 50 καλλιτεχνών από 25 χώρες – ανάμεσά τους και 14 από την Ελλάδα.

Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συλλέκτη που συμπληρώνονται φέτος.

Παράδοση-Ανατροπή

Οικονομική κρίση, παγκοσμιοποίηση, βία, τεχνολογία της πληροφορίας, σχέσεις παρόντος και παρελθόντος. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της έκθεσης που εξετάζει σε εικαστικό επίπεδο την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.