Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Δύο σημαντικοί εκπρόσωποι του νουάρ όπως δεν τους έχετε ξαναδιαβάσει

Καταξιωμένοι συγγραφείς μυστηρίου πειραματίζονται και συστήνονται ξανά στο αναγνωστικό κοινό μέσα από δύο νέα καθηλωτικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μία γυναίκα αγωνίζεται κόντρα στο αδιανόητο κακό για να σώσει ό,τι σημαντικότερο στο Εφιάλτης στην Αριζόνα του Haylen Beck (aka Stuart Neville)

Εφιάλτης στην Αριζόνα, Haylen Beck (μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη)

Ένα αψεγάδιαστα στημένο θρίλερ, που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Η Όντρα θέλει απλώς να φτάσει στην Καλιφόρνια, έχοντας βρει επιτέλους το κουράγιο να εγκαταλείψει τον καταπιεστικό της σύζυγο. Με τα δύο της παιδιά στο πίσω κάθισμα, διασχίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες προς αναζήτηση ενός νέου ξεκινήματος. Φροντίζει να είναι πάρα πολύ προσεκτική, μα όταν κάποια στιγμή στη μέση της ερήμου της Αριζόνα σταματά το αυτοκίνητό της ένας σερίφης και βρίσκει ένα σακουλάκι με ναρκωτικά στο πορτ μπαγκάζ, το χειρότερο μοιάζει να έχει συμβεί. Η Όντρα όμως κάνει λάθος. Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα.

Με το τελευταίο του μυθιστόρημα, ο Stuart Neville, ο οποίος έχει κατοθρώσει να αποκτήσει ένα σταθερό αναγνωστικό κοινό και στην Ελλάδα, φεύγει από το γνώριμο για το κοινό του υπόβαθρο, εκείνο της βασανισμένης Βόρειας Ιρλανδίας και των συγκρούσεων που την έχουν συγκλονίσει – χωρίς φυσικά να το εγκαταλείπει οριστικά. Εγκαταλείπει για λίγο τις περιπέτειες του επιθεωρητή Λένον –οι οποίες του έχουν χαρίσει υποψηφιότητες για τον τίτλο Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year– και δημιουργεί ένα καινούργιο alter ego, τον Haylen Beck (ένα υβρίδιο των Eddie Van Halen και Jeff Beck), με τον οποίο ταξιδεύει μέχρι το άνυδρο τοπίο της μακρινής Αριζόνα, επηρεαζόμενος στην πορεία από την αμερικανική σχολή συγγραφέων, όπως ο Στίβεν Κινγκ και η Τζίλιαν Φλιν. Η ικανότητά του να συνθέτει συναρπαστικές ιστορίες με καλοδουλεμένους χαρακτήρες τον ακολουθούν και σε αυτό το ταξίδι, το οποίο σκοπεύει να μετατρέψει σε σειρά. Για το Εφιάλτης στην Αριζόνα, η Βρετανίδα συγγραφέας Ruth Ware έγραψε: «Σχεδόν αφόρητο. Τόσο έντονο που δεν σου μένει νύχι αφάγωτο.»


Δύο ήρωες ακολουθούν το ένστικτό τους προκειμένου να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση μίας έφηβης στο Επτά μείον ένα του Arne Dahl

Επτά μείον ένα, Arne Dahl (μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης)

«Κάποιος παρακολουθεί. Κάποιος γνωρίζει. Κάποιος σκοτώνει μόνο για τον εαυτό του». Μία δεκαπεντάχρονη κοπέλα αγνοείται εδώ και εβδομάδες και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο γύρω από την εξαφάνισή της. Ο Σαμ Μπέργερ έχει αναλάβει την υπόθεση και είναι ο μοναδικός που βρίσκει ένα κρυμμένο στοιχείο στον τόπο του εγκλήματος. Προσπαθεί να πείσει τον προϊστάμενό του ότι πίσω από την εξαφάνιση κρύβεται ένας σίριαλ κίλερ. Μάταια: στη Σουηδία, δεν υπάρχουν σίριαλ κίλερ. Ή, τουλάχιστον, αυτό πιστεύουν όλοι. Μία ακόμα έφηβη εξαφανίζεται. Μυστικά που πολλοί θέλουν να μείνουν κρυμμένα θα κινδυνεύσουν να αποκαλυφθούν και ο κυνηγός θα μετατραπεί σε κυνηγημένο στο νέο καταιγιστικό μυθιστόρημα του Άρνε Νταλ.

Ο Arne Dahl (ψευδώνυμο του ακαδημαϊκού Γιαν Άρναλντ) έχει γίνει γνωστός ως ένας από τους ανανεωτές του ευρωπαϊκού νουάρ, αλλά και για τις περίπλοκες ιστορίες που υφαίνει. Χρησιμοποιώντας τη φόρμα του αστυνομικού μυθιστορήματος, συνδιαλέγεται με τις πληγές της σουηδικής κοινωνίας και αναδεικνύει ζητήματα αιχμής, όπως ο ρατσισμός και η διαφθορά. Με το Επτά μείον ένα, το πρώτο από μία νέα σειρά βιβλίων, ο Σουηδός συγγραφέας ξεπερνά τον εαυτό του και σπάει τις συμβάσεις του είδους. Μέσα από τη μεστή και φιλόδοξη γραφή του, έχει αποκαλύψει το σκοτεινό πρόσωπο της Σουηδίας. Ο Έλληνας μετρ του μυστηρίου Πέτρος Μάρκαρης έχει γράψει για τον Dahl: «Η οξυδέρκεια της ματιάς του είναι εντυπωσιακή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η χωρίς φτιασίδια πολιτικής ορθότητας εικόνα της σουηδικής κοινωνίας στα μυθιστορήματά του».

Τα παραπάνω βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ελένη Μαραγκού

Share
Published by
Ελένη Μαραγκού