didier-daeninckx

Στις 17 Οκτωβρίου 1961 ο καθηγητής Ιστορίας Ροζέ Τιρώ βγαίνει από τον κινηματογράφο Μιντί-Μινουί, έχοντας παρακολουθήσει τον «Συλλέκτη Πτωμάτων» με τον Μπόρις Καρλώφ και την Ντόνα Λη. Από τη μαγεία της «απαγορευμένης» -για τα ήθη της εποχής- ταινίας του φανταστικού, θα βρεθεί εν μέσω βίαιων συμπλοκών της αστυνομίας του Παριστιού με διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Ενώ προσπαθεί να επιστρέψει στην έγκυο γυναίκα του, θα δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι.

Είκοσι χρόνια μετά, ο φοιτητής – γιός του Μπερνάρ δολοφονείται με τον ίδιο τρόπο σε ένα σοκάκι της Τουλούζης, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που κάνει με την σύντροφό του προς το Μαρόκο.

Ο νεαρός επιθεωρητής Καντέν της αστυνομίας της Τουλούζης αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο της φαινομενικά απρόκλητης δολοφονίας του Μπερνάρ με ελάχιστα στοιχεία. Γιατί κάποιος να σκοτώσει έναν ασήμαντο φοιτητή Ιστορίας που βρίσκεται σε διακοπές; Η αναζήτηση του δολοφόνου θα τον φέρει στο Παρίσι, όπου θα βρεθεί μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: οι δύο δολοφονίες ίσως σχετίζονται και τον αναγκάζουν να ερευνήσει ένα από τα πλέον σκοτεινά επεισόδια της Γαλλικής Ιστορίας. Παρά τις συμβουλές των συναδέλφων του, θα σκαλίσει το άγριο παρελθόν που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

03573565-2f50-45ba-8cc6-2b80fe193a84_8
Με το «Έγκλημα και Μνήμη» ο Ντιντιέ Ντενένξ προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Γαλλίας το 1983, φέρνοντας στο προσκήνιο την διαβόητη μαζική σφαγή των Αλγερινών διαδηλωτών του 1961, κατά την οποία το σώμα της Αστυνομίας του Παρισιού οργανωμένα δολοφόνησε εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Υπεύθυνος ήταν ο Μωρίς Παπόν, Αρχηγός της Αστυνομίας και πρώην συνεργάτης των Ναζί, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου για την προθυμία του να εξυπηρετήσει τους Ναζί, στέλνοντας μαζικά τους Εβραίους του Μπορντώ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η σφαγή ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά μυστικά, επικρατούσε σιγή στα Μέσα Ενημέρωσης «για το καλό της πατρίδος» και το σκάνδαλο υπήρξε τεράστιο, καθώς αποκαλύφθηκε πως η Αστυνομία οργάνωσε μια εντελώς απρόκλητη σφαγή αθώων κινούμενη από ρατσιστικά κίνητρα και κατάφερε να την κρατήσει μυστική, αν και συνέβη στους δρόμους μιας από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική του πολιτικού νουάρ μυθιστορήματος, ο Ντενένξ παρουσιάζει την ανατριχιαστική αυτή ιστορία με τρόπο «αθώο», κάνοντας την προσέγγιση πιο εύκολη για τον αναγνώστη: ο επιθεωρητής Καντέν είναι νέος και δεν γνωρίζει τίποτα για τη σφαγή, όπως και η κοινή γνώμη της Γαλλίας. Θα ανακαλύψει τη μακάβρια αλήθεια από σπόντα, αλλά από τη στιγμή που θα καταλάβει το μέγεθος του εγκλήματος, δεν θα διστάσει να βουτήξει στα δύσκολα και να βγάλει την αλήθεια στο φως.

Με το «Έγκλημα και Μνήμη» ο Ντενένξ αποδεικνύει ότι η λογοτεχνία μπορεί να παίξει ρόλο στην πραγματική ζωή, ανοίγοντας την κουβέντα για κάτι που η κοινωνία θέλει (;) να ξεχάσει. Και το κάνει, συμπυκνώνοτας έξοχα μια κομβική ιστορική στιγμή με μια προσωπική ιστορία, με τρόπο που να κάνει τις μόλις διακόσιες σελίδες του βιβλίου να διαβάζονται με μια ανάσα.


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.