DUBINC_PHOTO_PRESSE_HORIZONTALE_HD

Ο ντράμερ σας, Grégory “Zigo” Mavridorakis, είναι ελληνικής καταγωγής. Ένας παραπάνω λόγος για να έρθετε ξανά στην Ελλάδα, σωστά; Πράγματι, ο ντράμερ μας έχει σχέση με τη Κρήτη. Στην Ελλάδα, όταν είμαι στη σκηνή και αντικρύζω το κοινό, νιώθω την πολύ όμορφη ενέργειά του. Παρόλο που μπορεί να μην κατανοούν απόλυτα τους στίχους, γιατί κάποια κομμάτια είναι στα γαλλικά, καταλαβαίνουν τι ακριβώς θέλουμε να πούμε, οπότε δημιουργείται μία ισχυρή σύνδεση ανάμεσά μας.

Πες μου λίγα πράγματα για τις πρώτες ημέρες των Dub Inc. Έχουν περάσει περίπου 15 χρόνια. Στήσαμε τη μπάντα το 1999, όταν όλοι ήμασταν πολύ νέοι, περίπου 20 χρονών. Προερχόμαστε από μια μικρή πόλη της Γαλλίας, το St. Etienne. Kαταλαβαίνεις ότι όταν θες να ασχοληθείς με τη μουσική και συναντήσεις σε μία τέτοια πόλη ανθρώπους σαν και εσένα, είναι πολύ συναρπαστικό. Ξεκινήσαμε να παίζουμε απλά για να περνάμε καλά, για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τον world ήχο με τη reggae και τη soul. Mετά από έξι μήνες κάναμε το πρώτο μας live και εκεί καταλάβαμε ότι κάτι καλό είχε γεννηθεί.

Μπορείς να περιγράψεις τη μουσική σας με τρεις λέξεις μόνο; Δύο λέξεις! World reggae. Αυτή τη μουσική παίζουμε. Είναι ένα μίγμα από αφρικανικό ήχο, reggae, ska και πολλές φορές soul.

Και το dub πως μπαίνει στην εξίσωση; Το όνομά μας δεν αφορά τη μουσική αλλά ένα γενικότερο αίσθημα ελευθερίας, ακολουθούμε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να δημιουργήσουμε τα κομμάτια μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; Έχουμε πολλές επιρροές, πολλές και διαφορετικές για κάθε μέλος της μπάντας. Mιλώντας για μένα προσωπικά είμαι μεγάλος θαυμαστής των The Budos Band, αρκετών καλλιτεχνών της hip hop σκηνής, κυρίως για αυτά που εκπροσωπούν σε κοινωνικό επίπεδο. Επίσης είμαι μεγάλος θαυμαστής των Rage Against The Machine. Μ’ αρέσει που χρησιμοποιούν πολύ διαφορετικούς ήχους- hip hop με rock ‘n’ roll ενώ ταυτόχρονα περνούν πολύ δυνατά μηνύματα μέσα από τα κομμάτια τους.

pop_dub_inc

Έχετε κυκλοφορήσει πέντε δίσκους μέχρι στιγμής. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου και γιατί; Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω. Θέλω να πιστεύω ότι κάθε επόμενος δίσκος είναι ο καλύτερος γιατί αυτό που θέλουμε ακριβώς εκείνη τη στιγμή, την εξέλιξη που έχουμε και τις δυνατότητες μας. Αγαπώ το Paradise (σ.σ. η τελευταία δουλειά της μπάντας) γιατί μέσα από τους στίχους και τη μουσική καταλαβαίνεις αυτό που είμαστε αλλά ταυτόχρονα μπορείς να βρεις πολλά και διαφορετικά στοιχεία, όπως Αραβικά κομμάτια, hip hop κομμάτια… Νομίζω ότι αυτή είναι η αγαπημένh μου δουλειά. Δοκιμάσαμε να πάμε λίγο πιο μακριά, χρησιμοποιήσαμε παραδοσιακά όργανα ώστε να υπάρχει πιο φυσικός ήχος, κάτι που να θυμίζει το ύφος της Αφρικής. Δεν το έχουμε ξανακάνει αυτό.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς και διάφορους. Ποια απ’ όλες αυτές τις συνεργασίες ξεχωρίζεις; Θα έλεγα η πρώτη συνεργασία που κάναμε σαν Dub Inc. Στο πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορήσαμε, συνεργαστήκαμε με τον Tiken Jah Fakoly. Είναι ρέγκε καλλιτέχνης από την Ακτή Ελεφαντοστού. Τον συναντήσαμε σε μια συναυλία. Μιλούσαμε με τον ίδιο τρόπο για την Αφρική, για την πολιτική και άλλα ζητήματα, οπότε είπαμε να κάνουμε ένα κομμάτι μαζί. Δύο βδομάδες μετά ήρθε στην πόλη μας, άκουσε τη μουσική μας και θέλησε να δουλέψει μαζί μας.

Δίλημμα:  να παίζετε σε ένα μεγάλο φεστιβάλ ή να τζαμάρετε μπροστά σε ένα μικρό κοινό; Προτιμώ το μικρό κοινό, νιώθεις πιο οικεία, πιο κοντά στους ανθρώπους που έχουν έρθει να σε δουν, είναι πιο rock ‘n’ roll  κατάσταση. Στα μεγάλα φεστιβάλ, από την άλλη, μπορείς να συναντήσεις ανθρώπους που πιθανότατα να μην σε ξέρουν. Είναι αλλιώς, πιο ανοιχτοί  και αυτό αποτελεί πρόκληση να τους τραβήξεις το ενδιαφέρον .

Είναι προφανές ότι σας απασχολεί πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, και το πεδίο της πολιτικής. Θεωρείς σημαντικό για τους καλλιτέχνες, να έχουν μια πολιτική θέση;
Φυσικά. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος. Το αισθανόμαστε και στη Γαλλία.  Οι άνθρωποι υποφέρουν και στη Γαλλία, έχουμε περισσότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, νομίζω, είναι όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα, καθώς οι τράπεζες και οι πολιτικοί δε νοιάζονται για το τι κάνουν οι άνθρωποι. Εμείς παίζουμε απλά μουσική, αλλά νομίζω ότι οφείλουμε να λέμε τι θα μπορούσε να γίνει αν είχαμε μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι η τέχνη –και όχι μόνο η μουσική- είναι μπορεί να φέρει νέες ιδέες και αντιλήψεις στα πράγματα.  Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε έτσι, ειδικά αυτό τον καιρό.

http://youtu.be/5WkIHHY_ZIE

Τα μελλοντικά σας σχέδια; Aυτή τη χρονιά θα κάνουμε πολλά live. Τελειώσαμε μια μεγάλη περιοδεία στη Γαλλία πριν από λίγους μήνες και τώρα θα ταξιδέψουμε πολύ. Θα πάμε Ελλάδα, Ισπανία και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης θα παίξουμε σε πολλά φεστιβάλ το καλοκαίρι, αλλά έχουμε και κάποια παράλληλα projects που δεν αφορούν τα live, κάποιες διαφορετικές κυκλοφορίες που θα βγουν αργότερα.

Tι να περιμένουμε από το live σας στην Αθήνα; Τι θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά; Ενέργεια και καλή διάθεση. Έχουμε καιρό να έρθουμε στην Ελλάδα, και θέλουμε να συναντήσουμε το κοινό, και τους φίλους που έχουμε εκεί. Θα περάσουμε καλά. Σίγουρα!

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, Gagarin 205, Λιοσίων 205, www.gagarin205.gr | 

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, Block 33, 26ηςΟκτωβρίου 33, Θεσσαλονίκη, www.block33.gr

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, Cine Studio, Λεωφ. Ικάρου και Ηροδότου, Ηράκλειο, www.texnopolis.net