«Μια μαγική εμπειρία. Σου θυμίζει για ποιο λόγο ερωτεύτηκες το θέατρο». Αυτή είναι η περιγραφή που δίνει ο Kevin Spacey για την ομολογουμένως μοναδική εμπειρία του 24 hour plays. Τι είναι όμως αυτό;

IMG_6712
IMG_6467
IMG_6978
IMG_6478
IMG_6403

Περίπου 20 χρόνια πριν, η γνωστή παραγωγός του Broadway, Tina Fallon αποφάσισε να κάνει ένα δημιουργικό πείραμα. Ένωσε ανθρώπους από το χώρο του θεάματος και τους ζήτησε να γράψουν, στήσουν και εν τέλει να ανεβάσουν μία θεατρική παράσταση μέσα σε μόλις 24 ώρες. Ένα έργο που υπό τις γνωστές σε όλους μας συνθήκες χρειάζεται παραπάνω από 2 μήνες για να ολοκληρωθεί, έπρεπε μέσα σε μόλις λίγες ώρες να παρουσιαστεί στο νεοϋορκέζικο κοινό. Και έγινε. Και πέτυχε. Συνεχίζεται έτσι από το 1995 και το concept έχει παρουσιάσει παραπάνω από 300 έργα και έχει ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις, στο Λονδίνο, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, τη Βόννη και από το 2010 έχει έρθει και στην Αθήνα.

Πρώτη φορά το 2010 και πλέον για τρίτη χρονιά το 2014, διοργανώνεται τη Δευτέρα 10 Μαρτίου με την παράσταση να ανεβαίνει την επόμενη Τρίτη στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ (Κυψέλης 2) στις 9 μμ. Τι συμβαίνει λοιπόν. Το βράδυ της Δευτέρας, στις 9 μμ -24 ώρες πριν την παράσταση- συγκεντρώνονται στο θέατρο οι 32 συντελεστές που θα λάβουν μέρος και ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα. 6 συγγραφείς, 6 σκηνοθέτες και 20 ηθοποιοί, όλοι μαζί για ένα εικοσιτετράωρο. Οι 20 ηθοποιοί φέρνουν μαζί τους ένα αντικείμενο και ένα κοστούμι και παρουσιάζονται ενώπιων των συγγραφέων. Εκείνοι θα εμπνευστούν, θα επιλέξουν και θα αρχίσουν να γράφουν το σενάριο. Μέχρι τις 6 το πρωί, δηλαδή μέσα σε 8 ώρες, πρέπει να παραδώσουν τα κείμενα ώστε οι σκηνοθέτες να διαβάσουν και να αναλάβουν δράση. Οι 6 ομάδες ξεκινούν τις πρόβες και μέχρι τις 9 μμ που ανοίγει η αυλαία πρέπει να είναι πανέτοιμοι.

IMG_8357
IMG_8096
IMG_7183
IMG_7472
IMG_7497
IMG_7487

Για να μάθουμε ακριβώς τι παίζει μιλήσαμε με τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, διοργανωτή του 24hour plays.

Τι σας παρακίνησε να αναλάβετε το συγκεκριμένο concept;

Επειδή αφορά πάρα πολλούς συντελεστές γίνεται μια ωραία ομαδική συνεύρεση διαφορετικού τύπου καλλιτεχνών σε κάθε είδος. Μόνο το ότι μαζεύονται συνολικά 32 άτομα σε ένα χώρο για να ετοιμάσουν κάτι μέσα σε 24 ώρες είναι μια πολύ ωραία αίσθηση.

Υπάρχουν παραλλαγές στο πρωτότυπο;

Είναι ακριβής μεταφορά γι’ αυτό κάθε φορά έρχονται οι αμερικάνοι παραγωγοί που συμμετέχουν σε όλες τις διοργανώσεις που γίνονται. Τώρα έχουν φτάσει κ οργανώνουν τις ομάδες και επιβλέπουν όλα τα σταδία. Στην αρχή είχα απορήσει γιατί υπάρχει ανάγκη να έρθουν. Χρειάζεται να είναι εδώ επειδή ακριβώς η διαδικασία είναι πιεσμένη. Δεν έχεις περιθώριο λάθους. Βοηθούν από τους συγγραφείς το βράδυ, από τη σειρά που θα μπουν τα θεατρικά και ειδικά σε στιγμές πανικού, είναι κάλο να υπάρχουν. Γιατί τέτοιες στιγμές υπάρχουν.

Πώς αντέδρασαν οι συντελεστές, ειδικά την πρώτη φορά που δεν ήξεραν ακριβώς τι συμβαίνει;

Κάθε αρχή και δύσκολη. Πολλοί, οι πιο νέοι και ανοιχτόμυαλοι είπαν κατευθείαν ναι. Άλλοι έπρεπε να πειστούν κι άλλοι μου είπαν αμέσως όχι. Δεν ήταν τόσο εύκολο να τους κλείσω στην αρχή. Έχω προσέξει ότι εξαρτάται από το άτομο και τη διάθεση που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή για να δεχτεί να συμμετάσχει. Τώρα, είναι και πιο εύκολο να δεχτούν. Η δυσκολία μου είναι ότι θέλω οι σκηνοθέτες και συγγραφείς κάθε φορά να είναι διαφορετικοί και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε συγγραφείς.

Και ο κόσμος πώς αντιδρά σε αυτό;

Είναι τρομερά ενθουσιώδης. Μάλιστα επειδή νιώθει πόσο δύσκολο είναι αυτό που συμβαίνει, δείχνουν κατανόηση. Δεν είναι αυστηροί αν κάποιος ηθοποιός για παράδειγμα ξεχάσει τα λογία του. Έχει μια τρομερή ενεργεία και από κοινό και από συντελεστές και είναι όλο πολύ κεφάτο. Σα μια γιορτή θεάτρου. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

Πιστεύετε όμως ότι μπορεί να υπάρξει έμπνευση «κατά παραγγελία»;

Είναι μεν δύσκολο, αλλά πολλές φόρες η μεγάλη δημιουργικότητα εμφανίζεται υπό πίεση. Υπάρχουν και τα ελαφρυντικά της στιγμής, μια άλλη ελευθερία. Εκεί είναι πιο ελεύθεροι από το κανονικό. Γράφουν υπό άλλες συνθήκες, είναι πιο ατόφιο. Και οι ηθοποιοί είναι πιο αυθόρμητοι, περισσότερο ο εαυτός τους.

Τι περιλαμβάνει το 24hourplaysfan εισιτήριο;

Μέχρι τώρα υπήρχε μονό εισιτήριο της παράστασης. Φέτος για 1η φορά μπορούν 20 άτομα να είναι από το προηγούμενο βράδυ, να δουν όλη τη διαδικασία. Την παρουσίαση και επιλογή των ηθοποιών, τις πρόβες την επομένη μέρα, το στήσιμο, την παράσταση στις καλύτερες θέσεις και στο after party. Να νιώσουν μέρος όλου αυτού του εγχειρήματος.

Θέλετε να το διαφοροποιήσετε στο μέλλον; Γιατί, όπως είπαμε, τελειώνουν και οι σκηνοθέτες και συγγραφείς.

Βάσει δικαιωμάτων, το concept είναι συγκεκριμένο. Φαντάσου αυτό γίνεται παντού έτσι. Μια παραλλαγή που υπάρχει είναι του musical. Γράφουν μικρά μιούζικαλ που είναι πιο απαιτητικά και δύσκολα, με ζωντανή μουσική. Αν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση, είμαστε ανοιχτοί. Απλώς είναι έτσι μετρημένο ώστε να λειτούργει σωστά. Οποιαδήποτε παραλλαγή πρέπει να είναι καλά μελετημένη.

Untitled-2 copy 2

Το 24 hour plays μας περιμένει την Τρίτη 11 Μαρτίου στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ να μάθουμε αν τελικά οι 32 συντελεστές «θα νικήσουν» τον χρόνο.

Οι 6 συγγραφείς: Γιώργος Αγγελόπουλος, Άκης Δήμου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Στρατής Πασχάλης,Θανάσης Τριαρίδης, Χρήστος Χωμενίδης

Οι 6 σκηνοθέτες: Ιόλη Ανδρεάδη, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Αργυρώ Χιώτη, Γιάννης Χουβαρδάς

Και οι 20 ηθοποιοί: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Στεφανία Γουλιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Ντίνος Καρύδης, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Ηλίας Κουνέλας, Γιώργος Νανούρης, Γιάννης Νιάρρος, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Ιωάννης Παπαζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Σίσσυ Τουμάση, Βασιλική Τρουφάκου, Σοφία Φιλιππίδου, Γιώργος Χρανιώτης, Rafika Chawishe

*Τρίτη 11 Μαρτίου, 21.00 Θέατρο ΚΑΠΠΑ (Κυψέλης 2)

*Εισιτήριο παράστασης: 15€, εισιτήριο 24hourplaysfan: 100€

*Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)

Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

Online: www.ticketservices.gr

*Για περισσότερες πληροφορίες: http://24hourplaysathens.lykofos.org/