Phase 1.2

«Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.» Τόσες φορές έχεις ακούσει αυτήν την φράση του Μαχάτμα Γκάντι, αλλά πόσες την έχεις εφαρμόσει; Ξεκίνα τώρα! Το START σου δίνει την ευκαιρία για Δημιουργία Πολιτιστικής Αλλαγής. Αν έχεις ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα μέσα από πολιτιστικές πρωτοβουλίες, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να μιλήσεις. 

Ποιό είναι το όραμά σου; Μπορείς να το καταθέσεις στο πρόγραμμα START, μέχρι τις 31 Μαΐου, κάνοντας κλικ εδώ και να κερδίσεις μια υποτροφία για να το αναπτύξεις και να το εξελίξεις σε μια βιώσιμη και δημιουργική επιχείρηση στο μέλλον.

Αν είσαι ένας από τους 30 υπότροφους που θα επιλεγούν μέσα από συνέντευξη για την πρώτη φάση του προγράμματος, θα ταξιδέψεις στην Γερμανία, όπου θα μείνεις ενάμιση μήνα, συμμετέχοντας σε ένα εντατικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής. Εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς μ’ ένα από τα κέντρα του δικτύου της Ένωσης Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας έπειτα από μια διαδικασία εξειδικευμένης αντιστοίχισης. Όλο το πρόγραμμα θα διαξαχθεί στα Αγγλικά.

Phase 1.1
Phase 2 - support network
giorti ypotrofion2

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από 21 Σεπεμβρίου μέχρι 18 Νοεμβρίου 2017 και θα σου δώσει την απαραίτητη διεθνή εμπειρία για την διαχείριση πολιτιστικών προγραμμάτων και την δυνατότητα να διαμορφώσεις την τελική μορφή της πρότασής σου, η οποία θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος. 

Πώς σου ακούγονται μια εβδομάδα κατάρτισης στο Βερολίνο και έξι εβδομάδες πρακτικής άσκησης σε ένα κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Γερμανίας; Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται στη Στουτγάρδη με μια επιπλέον εβδομάδα εκπαίδευσης και την επιλογή των 15 υποτρόφων που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση, μέσα από μια διαδικασία προφορικής παρουσίασης των πρωτοβουλιών τους (pitching). Η υποτροφία της πρώτης φάσης ανέρχεται σε 800€ το μήνα και καλύπτει όλα τα βασικά έξοδα διαβίωσης των υποτρόφων. 

Phase 2.2
Phase 1.3

Μπαίνοντας στην δεύτερη φάση του προγράμματος, από 1η Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Μαΐου 2018, το πρόγραμμα προσφέρει εκτός από την μηνιαία υποτροφία των 800€, χρηματοδότηση έως 10.000€ στους 15 υποτρόφους, καθώς και υποστήριξη για την επιτυχή έναρξη των πρωτοβουλιών τους. Αν έχεις καταφέρει να περάσεις στο δεύτερο στάδιο, θα έχεις επαγγελματική καθοδήγηση και εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων για την ανάδειξη της επιχειρηματικής σκέψης αλλά και την επίλυση προβλημάτων. Τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί κι ένα διήμερο εκδηλώσεων, όπου θα παρουσιάσεις την πρωτοβουλία σου και θα δικτυωθείς με διάφορους φορείς χρηματοδότησης με τους οποίους συνδέεται το πρόγραμμα.

Στην τρίτη και τελευταία φάση του START, από τον Σεπτέμβριο του 2018 κι έπειτα δηλαδή, θα απονεμηθούν τα Βραβεία Ανάπτυξης (START Scaling Grants) ύψους από 5.000 έως 15.000 ευρώ σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, την πολιτιστική τους καινοτομία και τη δυνατότητά τους να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον. Οι χορηγίες αυτές προσφέρονται αποκλειστικά σε υποτρόφους του προγράμματος START από οργανισμούς που υποστηρίζουν το πρόγραμμα και ο αριθμός, το ύψος και η διαθεσιμότητά τους μπορεί να διαφέρει ανά έτος.

Γιορτή υποτροφιών! 

Θέλεις να γνωρίσεις από κοντά τους 15 φετινούς υποτρόφους του προγράμματος START και τις πρωτοβουλίες τους; Τότε, δεν έχεις παρά να παρευρεθείς στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 20.00. Ενώ την επόμενη ακριβώς ημέρα, οι υπότροφοι θα παρουσιάσουν τα έργα τους δημόσια στον ίδιο χώρο και θα σε περιμένουν μαζί με τις ομάδες τους για να σε γνωρίσουν. Μπορείς να συμμετάσχεις δωρεάν στην Γιορτή Υποτροφιών, απλά κάνοντας μια εγγραφή στο Eventbrite. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό και θα δοθεί προτεραιότητα στην είσοδο. Μην το χάσεις! 

Δες την εκδήλωση στο Facebook εδώ

To START είναι ένα πρόγραμμα της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων).