ΜΟΥΣΙΚΗ

Το διεθνές συνέδριο Interfaces ολοκληρώνει με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Στέγης

4 χρόνια μετά απολογισμός αλλά και ματιά στο μέλλον με το συνέδριο «Πολιτιστικές συνέργειες, δημιουργικότητα & καινοτομία».

Τετρακόσιοι καλλιτέχνες, μουσικοί και ερευνητές, 7 προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας σε 4 χώρες, 7 φεστιβάλ, 180 παραστάσεις και συναυλίες, 10 συνέδρια, 120 residencies καλλιτεχνών, 4 soundwalks, 20 κύκλοι εργαστηρίων, 15 site-specific δράσεις, πάνω από 30 σχολεία στην Κύπρο, τη Γαλλία, τη Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, 14 νέα έργα ρεπερτορίου για νέους μουσικούς, 28 νέες παραγωγές και αναθέσεις είναι ο απολογισμός  σε αριθμούς του καινοτόμου διαθεματικού προγράμματος Interfaces της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. 

Τι συνέβη από το 2016 μέχρι σήμερα; Οχτώ χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να συνδέσουν το κοινό με σύγχρονα μουσικά ακούσματα, με τη μουσική της εποχής μας.

Το πρόγραμμα Interfaces υποβλήθηκε ως πρόταση το 2015 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού εργαλείου “Creative Europe”, πήρε έγκριση και μάλιστα με την υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ όλων των προτάσεων εκείνης της χρονιάς και έτσι η Στέγη έγινε ο πρώτος ελληνικός φορέας με μεγάλης κλίμακας project στο πλαίσιο του “Creative Europe”.

Ο πυρήνας του Interfaces ήταν η δημιουργία νέων μοντέλων ανάπτυξης σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη.  Ο κόσμος ορισμένες φορές φοβάται όσα ξεφεύγουν από τα διαδεδομένα ακούσματα και ο στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία νέα σημεία διεπαφής μεταξύ κοινού και μουσικής.

Η Στέγη σε συνεργασία με τους ακόλουθους φορείς De Montfort University (Ηνωμένο Βασίλειο), European University Cyprus | EUC (Κύπρος), IRCAM (Γαλλία), ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie (Γερμανία), CREMAC (Ρουμανία), Q-O2 (Βέλγιο), Ictus (Βέλγιο), Klangforum Wien (Αυστρία) δημιούργησε ένα δίκτυο με στόχο την επαφή της σύγχρονης μουσικής με νέες ομάδες κοινού. Ποιες είναι αυτές οι ομάδες;  Παιδιά και νέοι, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ψηφιακές και εκπαιδευτικές κοινότητες, επαγγελματίες του δημιουργικού χώρου, ακαδημαϊκές και ερευνητικές κοινότητες, επαγγελματίες της πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας.

Το Tuned City στην Αρχαία Μεσσήνη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Interfaces.

Πέρα όμως από αυτό το μεγάλο στοίχημα ήταν το Interfaces να αφήσει «ίχνος» δηλαδή υλικό που θα μείνει.  Αυτό το υλικό προέκυψε από μια σειρά δράσεων όπως τις νέες μορφές συναυλιών, μουσική σε δημόσιους, συμμετοχικές μουσικές εμπειρίες, ανοιχτά εκπαιδευτικά προγράμματα, διεπιστημονικά συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις, ερευνητικά προγράμματα και φιλοξενίες καλλιτεχνών. Το έργο έχει παράξει πολλά πράγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία και στο μέλλον.

Το πιο σύνθετο εγχείρημα στο πλαίσιο του Interfaces ήταν το τριήμερο φεστιβάλ Tuned City που διοργανώθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, την Αρχαία Μεσσήνη, και συνέδεσε τα μνημεία με πρωτοπόρους sound artists.

Και ήταν το πιο φιλόδοξο εγχείρημα του προγράμματος.

Το Interfaces ολοκληρώνεται με ένα διεθνές συνέδριο που φέρνει κοντά όλη τη δημιουργική Ευρώπη. Το συνέδριο του Interfaces, με τίτλο «Πολιτιστικές συνέργειες, δημιουργικότητα & καινοτομία», είναι μια διεθνής διήμερη εκδήλωση που διερευνά πώς θα μπορούσαν οι πολιτιστικές συνέργειες να συμβάλουν στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα στο πεδίο του πολιτισμού.

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 5 και 6 Μαρτίου, συγκεντρώσει εκπροσώπους έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», επαγγελματίες του πολιτισμού και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προκειμένου να συζητήσουν, να επανεξετάσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν στρατηγικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης κοινού ως μέσου βελτίωσης της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά πολιτιστικά και δημιουργικά έργα, προωθώντας τη διεθνική κινητικότητα των καλλιτεχνών και επαγγελματιών και ενθαρρύνοντας την οικοδόμηση δεξιοτήτων μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων στη δημιουργία, τη διαχείριση και την επικοινωνία για τους πολιτιστικούς τομείς.

Το συνέδριο εξετάζει ιδέες, προοπτικές και εργαλεία που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του τετραετούς, μεγάλης κλίμακας συνεργατικού πρότζεκτ Interfaces, που υλοποιήθηκε σε συντονισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ενώ το συνδέει και με άλλες πρωτοβουλίες, προγράμματα και συνεργασίες στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Συνεργαζόμενοι φορείς: De Montfort University (Ηνωμένο Βασίλειο), European University Cyprus | EUC (Κύπρος), IRCAM (Γαλλία), ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie (Γερμανία), CREMAC (Ρουμανία), Q-O2 (Βέλγιο), Ictus (Βέλγιο), Klangforum Wien (Αυστρία). Τον συντονισμό του δικτύου Interfaces έχει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Διαχείριση Έργου: Χρήστος Καρράς, Ντόρα Βουγιούκα).

Το αναλυτικό πρόγραμμα: 

Πέμπτη 5 Μαρτίου 17:00-18:00 Αφίξεις & Εγγραφές

18:00-19:00 Επίσημο καλωσόρισμα

19:00-20:00 Κεντρική ομιλία: «Η ευρωπαϊκή συνεργασία ως μέσο για την περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης μεταξύ των τεχνών και των επιστημών» Paul Dujardin, Διευθύνων Σύμβουλος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Κέντρο Καλών Τεχνών Βρυξελλών/BOZAR (Βέλγιο)

20:00-20:30 Interfaces – Στο προσκήνιο. Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής και Επιμελητής Μουσικού Προγράμματος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα) Ντόρα Βουγιούκα, Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Δικτύων & Στρατηγικών Συνεργασιών στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)

20:30-21:00 Προβολή ταινίας: “Interfaces – A Network of Sonic Arts” Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Παραγωγή: Λουκάς Βαλεντής/White Room

21:00-23:00 Υποδοχή – Δικτύωση

Παρασκευή 6 Μάρτιου 09:00-10:00 Πρόγευμα δικτύωσης

10:00-11:00 Βασική ομιλία: «Τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα ως φορείς πολιτιστικής επιχειρηματικότητας στη δημόσια σφαίρα: Πώς μπορούν να διευκολύνουν τη φαντασία των πολιτών και τη μεταφορά γνώσης;» Milena Dragićević Šešić, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την Πολυπολιτισμικότητα, τη Διαχείριση και Διαμεσολάβηση των Τεχνών και Καθηγήτρια Πολιτιστικής Πολιτικής & Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βελιγραδίου (Σερβία)

11:00-12:15 1η Συζήτηση πάνελ: «Συμπερίληψη, πολυμορφία, πρόσβαση και ισότητα στις τέχνες και τον πολιτιστικό τομέα» Συντονιστής: Καθηγητής Δρ. Leigh Landy, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηχητικής Δημιουργικότητας – Μουσική, Τεχνολογία και Καινοτομία (MTI2) στο Πανεπιστήμιο De Montfort του Λέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο)

Πάνελ: Ana Fabíola Maurício, Επικεφαλής του Γραφείου Έρευνας και Καινοτομίας και Διαχειρίστρια του έργου 4Cs στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Καθολικού Πορτογαλικού Πανεπιστημίου | FCH-UCP (Πορτογαλία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: 4Cs: From Conflict to Conviviality through Creativity and Culture (Από τη Σύγκρουση στην Εγκαρδιότητα μέσω της Δημιουργικότητας και του Πολιτισμού)

Ben Evans, Επικεφαλής του προγράμματος Τεχνών & Αναπηρίας για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο British Council (Ηνωμένο Βασίλειο), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Europe Beyond Access

Esther Ursem, Γενική Διευθύντρια της Musica (Βέλγιο), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Sounds Now

Wouter Van Looy, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Zonzo Compagnie (Βέλγιο), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Big Bang Festival, ένα μουσικό φεστιβάλ για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές

12:15-12:45 Διάλειμμα για καφέ

12:45-13:30 2η Συζήτηση πάνελ: «Τέχνη, χώρος και δημόσια σφαίρα» Συντονίστρια: Julia Eckhardt, Μουσικός / Επιμελήτρια & Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Q-O2 (Βέλγιο)

Πάνελ:

Laëtitia Manach, Διευθύντρια του ευρωπαϊκού προγράμματος: Future DiverCities (Ηνωμένο Βασίλειο)

Luca Ricci, Καλλιτεχνικός Διευθυντής στην Πολιτιστική Ένωση CapoTrave / Kilowatt (Ιταλία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Be SpectACTive!

Nadia Aguir, Επικεφαλής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων & Γενική Διευθύντρια του δικτύου IN SITU, Lieux publics – Εθνικό κέντρο για την καλλιτεχνική δημιουργία στη δημόσια σφαίρα (Γαλλία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: IN SITU, Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καλλιτεχνική δημιουργία στη δημόσια σφαίρα

13:30-14:30 Διάλειμμα για γεύμα

14:30-15:30 «Πώς να φέρουμε τη σύγχρονη μουσική σε νέα ακροατήρια»

Εισαγωγική ομιλία από τον Stéphane Dorin, Συντονιστή της έρευνας «Νέα Μουσική και Ανάπτυξη Κοινού» με το IRCAM για το πρότζεκτ Interfaces.

Συζήτηση πάνελ: «Ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών από το Interfaces»

Συντονιστής: Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής και Επιμελητής Μουσικού Προγράμματος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Συμμετέχουν οι: Michael Blamauer, Project Manager του Klangforum Wien (Αυστρία), Frank Madlener, Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Διευθυντής του IRCAM (Γαλλία), Gerd Van Looy, Γενικός Διευθυντής του μουσικού συνόλου ICTUS (Βέλγιο), Caroline Profanter, Καλλιτεχνική Συντονίστρια του Q-O2 (Βέλγιο)

15:30-16:00 Δημιουργική Ευρώπη

16:00-16:30 Διάλειμμα για καφέ

16:30-17:30 3η Συζήτηση πάνελ: «Δικτύωση, συνεργασία και επαγγελματοποίηση στον πολιτιστικό τομέα»

Συντονιστής: Εύης Σαμμούτης, Εξωτερικός Συνεργάτης-Ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επίκουρος Καθηγητής Σύνθεσης στο Ithaca College της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και Συνιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος (Κύπρος)

Πάνελ:

Anne Becker, Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο IRCAM (Γαλλία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Δίκτυο ULYSSES

Cécile Moroux, Διαχειρίστρια του προγράμματος We Are Europe, Arty Farty (Γαλλία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: We Are Europe

Michaela Buriánková, Διαχειρίστρια Διεθνών Προγραμμάτων της Quadrennial της Πράγας (PQ), Ινστιτούτο Τεχνών και Θεάτρου / PQ (Τσεχία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: EMERGENCE: From shared experience to new creativity – Living Heritage/Reframing Memory

Milica Ilic, Συντονίστρια του προγράμματος RESHAPE, Onda –Office national de diffusion artistique (Εθνικό γραφείο διάχυσης των τεχνών) (Γαλλία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: RESHAPE (Reflect, Share, Practice, Experiment)

17:30-18:30 4η Συζήτηση πάνελ: «Τέχνες, καινοτομία και ψηφιακά μέσα»

Συντονιστής: Andrew Gerzso, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο IRCAM (Γαλλία)

Πάνελ:

Christophe De Jaeger, Υπεύθυνος Προγραμμάτων του BOZAR Art & Research, Ιδρυτής του GLUON (Βέλγιο), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Studiotopia

Ludger Brümmer, Επικεφαλής του Hertz-Lab, ZKM | Καρλσρούη, Κέντρο για τις Τέχνες και τα Νέα Μέσα (Γερμανία)

Moritz Lobeck, Διευθυντής Προγράμματος Μουσικής και Νέων Μέσων στο HELLERAU – Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Τέχνες (Γερμανία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Moving Borders

Veronika Liebl, Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, Οργάνωσης και Χρηματοοικονομικών στο τμήμα Φεστιβάλ/Βραβείου/Εκθέσεων της Ars Electronica (Αυστρία), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: European ARTificial Intelligence Lab

18:30-19:30 Τελευταίες παρατηρήσεις, ερωταπαντήσεις


POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.