Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΙΝΕΜΑ

To διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου επιστρέφει για τρίτη φορά στη Σύρο

Ο Jacob και η Cassandra μοιάζουν πιο έτοιμοι από ποτέ και μας αποκαλύπτουν το φετινό πλάνο.
SIFF-PAnorama-1 (2)

 Μετά από δύο καλοκαίρια φεστιβαλικού ρυθμού, πολύ κινηματογράφου και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στη Σύρο, η διεθνής γιορτή συνεχίζει την πορεία της. Στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Σύρου 2015 (SIFF) θα «σμίξουν» μεταξύ άλλων, ανεξάρτητες ταινίες μέσα από δύο διαγωνιστικά τμήματα, ατμοσφαιρικές προβολές, εμπλουτισμένες εκθέσεις, performance και εκπλήξεις που θα ανακοινωθούν σύντομα. Εμείς πήραμε μια γεύση για το τι θ’ ακολουθήσει στο ίσως πιο «ώριμο» από κάθε άλλη χρονιά φεστιβάλ, από τους ιδρυτές Jacob Moe και Cassandra Celestin αλλά και την υπόλοιπη ομάδα, Aaron Khandros και Geli Mademli.

Με διάθεση ουσιαστικής επικοινωνίας με κοινό και συμμετέχοντες, αέρα πρωτοπορίας και έμπνευση ενορχηστρώνεται η τρίτη χρονιά του SIFF. Όσοι βρεθούν στην αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 3 έως 12 Ιουλίου, θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν ένα πιο «πλούσιο, εκτενές και στιβαρό» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια πρόγραμμα, που ακούει στο όνομα Χώρα- Cinemas of Place. Πάνω από 75 ταινίες σ’ έξι διαφορετικούς χώρους, δύο διεθνή διαγωνιστικά τμήματα με νέα σημαντικά βραβεία καθώς και το δεκαήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών “KHÔRA (ΧΩΡΑ)”.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί μια από κοινού πρωτοβουλία των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα ενώσει δώδεκα επίλεκτους καλλιτέχνες που επικεντρώνονται στην κινούµενη εικόνα ή στον ήχο, και καλούνται να συνεργαστούν εντατικά σε ζεύγη, για δέκα ηµέρες, δημιουργώντας συνθέσεις πάνω σε 6 κοινά πρότζεκτ. Οι δουλειές τους θα προβληθούν στα πλαίσια του φεστιβάλ, ενώ οι ίδιοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν και να εργαστούν δίπλα στους προσκεκλημένους: Michael Pisaro (συνθέτη, California Institute of the Arts) και την Deborah Stratman (εικαστικό & σκηνοθέτη, University of Illinois at Chicago).

Jacob Moe/ Φ: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/ FOSPHOTOS

Jacob Moe/ Φ: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/ FOSPHOTOS

Το residency επιτόπιας σύνθεσης ήχου & κινούμενης εικόνας που εγκαινιάζεται φέτος, θα λάβει χώρα στο Μοναστήρι της Άνω Σύρου, 26 Ιουνίου – 6 Ιουλίου 2015 και έχει ήδη καλέσει ανοιχτά ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες όλων των επιπέδων να ζήσουν την εμπειρία του.

Αλληλένδετο με το εργαστήρι αυτό, όπως μας λέει ο Aaron, είναι το βασικό μέρος του προγράμματος που αφορά στο «χώρο στον κινηματογράφο.» Η ιδέα θα εμπλουτιστεί με προβολές σε μέρη που δεν έχει σκεφτεί κανείς όπως ένα ναυπηγείο, ένα μοναστήρι στην κόψη ενός βράχου, ένα drive-in cinema. Αυτό είναι το «στοίχημα” της αποστολής, να φέρουμε μοναδικά έργα σε δικούς μας χώρους, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση ταινιών που δεν έχουν προβληθεί μαζί.»

Η ομάδα της διοργάνωσης που βρίσκεται στον πυρετό της προετοιμασίας, μας αποκαλύπτει το καινοτόμο εκπληκτικό γεγονός της έναρξης του φεστιβάλ. Μια performance ”expanded cinema” , στον εγκαταλλειμένο φάρο στη βραχονησίδα απέναντι από την Ερμούπολη κατά την οποία ”οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία ενός ζωντανού κινηματογράφου στη γέννηση του”, μπαίνοντας για τα καλά στο νόημα αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει.

siff2(2)

Λαμβάνοντας μεγάλη αποδοχή απ’ τον κόσμο του νησιού αλλά και απ’ τους χορηγούς και φίλους του, όπως  Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η Αμερικανική Πρεσβεία, ‘η Πρεσβεία της Ρουμανίας,το SIFF προσφέρει  (4) θέσεις πρακτικής άσκησης και (20) εθελοντικής απασχόλησης, μεγαλώνοντας την παρέα του. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί (προθεσμία  μέχρι τις 5 Μαΐου),  ενώ αναλυτικά η διαδικασία αναγράφεται στο site του φεστιβάλ. 

Στα τελευταία νέα του φεστιβάλ, αναγράφεται το ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ , ένα κινηματογραφικό σεμινάριο για εφήβους στην Ερμούπολη, συνδιοργάνωση του SIFF και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.  Νέοι 14-17 χρονών που επιθυμούν να εξερευνήσουν τη γλώσσα του σινεμά θα εργαστούν πάνω σε ιδέες για ιστορίες, θα τις μετατρέψουν σε σενάρια και θα τις κινηματογραφήσουν χρησιμοποιώντας κάμερες και εξοπλισμό. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αναπόσπαστα δεμένο και ενταγμένο πλέον στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της Σύρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, «δε θα μεταφερόταν πουθενά αλλού, όπως λέει και η Κασσάνδρα. «Στόχος δεν είναι να γίνουμε το πιο πολυποίκιλο ή μεγαλύτερο φεστιβάλ, αλλά να γίνει το ίδιο ένας προορισμός για θαυμαστές του κινηματογράφου και ευρύ κοινό.» Οι συνταγές επιτυχίας του φεστιβάλ αποπνέουν άρωμα ανανέωσης και για τα επόμενα χρόνια, με σκέψεις για συνδυασμό καινοτόμων και παραδοσιακών προβολών. «Τα νησιά δεν είναι μόνο για διακοπές» και απ’ την άλλη  δεν υπάρχει  καλύτερος τρόπος να τις συνδυάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το 10ήμερο residency θα βρείτε εδώ : http://syrosfilmfestival.org/wp-content/uploads/2015/04/KHORA_SHORTCALL_GR.pdf  αλλά και στο επίσημο site του φεστιβάλ : http://syrosfilmfestival.org/?lang=el . Tο πρόγραμμα του 2015 θα ανακοινωθεί αρχές Ιουνίου!
 
Print
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.