UNBROKEN_Poster

Τον Απρίλιο του 1943 ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό έπεσε στο Νότιο Ειρηνικό, σκοτώνοντας 8 από τους 11 επιβαίνοντες. Ο Λούι Ζαμπερίνι και οι δύο άλλοι (Μακ και Φιλ) που επέζησαν προσπάθησαν να κρατηθούν στη ζωή με κάθε μέσο. Ο Μακ, δυστυχώς, έχασε τη μάχη την 33η ημέρα. Ο Λούι με τον Φιλ άντεξαν 47 ημέρες, γεγονός ασύλληπτο. Τότε τους συνέλαβαν οι Ιάπωνες και τους οδήγησαν σε στρατόπεδα ως αιχμαλώτους. Έτσι πέρασαν δύο φρικιαστικά χρόνια, όπου ο Λούι υπέστη τα χειρότερα βασανιστήρια από τον Ιάπωνα σαδιστή δεσμοφύλακά του. 

Ο πόλεμος, η μάχη, η αγωνία, η αιχμαλωσία, η επιβίωση, ο αθλητισμός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ’36 στους οποίους εντυπωσίασε το Χίτλερ, η μετατραυματική κατάσταση είναι στοιχεία που φτιάχνουν ιστορίες, μυθιστορήματα και ταινίες. Στην περίπτωση του «αλύγιστου» Λούι Ζαμπερίνι όμως, όλα τα παραπάνω και μερικά ακόμη αποτυπώνουν τη ζωή του. Ο βετεράνος του Β’Παγκοσμίου Πολέμου, που έφυγε το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 97 ετών, είδε τη ζωή του αποτυπωμένη στο χαρτί από τη συγγραφέα Λόρα Χίλντεμπραντ στο βιβλίο «Unbroken (A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption)» (ελλ.τίτλος: «Αλύγιστος»), το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές (ανακηρύχθηκε βιβλίο της χρονιάς από το ΤΙΜΕ, κέρδισε το Bραβείο Καλύτερου Bιβλίου των Los Angeles Times στην κατηγορία Βιογραφία και παρέμεινε για 180 εβδομάδες στη λίστα των best seller των New York Times, εκ των οποίων τις 15 στο #1.)

Και τώρα, αν και υπήρχε παλιότερα κινηματογραφικό ενδιαφέρον για την ιστορία του Ζαμπερίνι, ετοιμαζόμαστε να τη δούμε στη μεγάλη οθόνη από την Αντζελίνα Τζολί, στη δεύτερη σκηνοθετική της προσπάθεια. Πήρε καιρό στην Τζολί να πείσει τόσο το στούντιο όσο και τον Λούι, με τον οποίο, όλως τυχαίως ήταν και γείτονες, πως μπορεί να σκηνοθετήσει με έμπνευση τη ζωή του και να αποτυπώσει πόσο επική ήταν. Τελικά τα κατάφερε! Υπήρχε ένα ερώτημα βέβαια: Πόσα και ποια γεγονότα της ζωής του να αφηγηθεί κανείς; Εκεί βοήθησαν οι αδερφοί Κοέν, που δέχτηκαν να ασχοληθούν με το σενάριο, πράγμα σπάνιο για εκείνους.

Η Τζολί ήθελε η ταινία να τελειώνει με την επιστροφή του Λούι στην πατρίδα, καθώς η ζωή του μετά τον πόλεμο είναι μια άλλη, αυτόνομη ταινία (πιθανώς). Αυτό που την ενθουσίασε στον Λούι ήταν «(πως) ήταν ένας άνθρωπος με ατέλειες και ελαττώματα, ο οποίος μας υπενθυμίζει, με τη ζωή του, τις αξίες που καθένας μας οφείλει να έχει: να μην το βάζει ποτέ κάτω, να αντλεί δύναμη από την οικογένειά του, να αντιμετωπίζει τους φόβους και τον πόνο». Στο ρόλο του Λούι, ο βρετανός Τζάκ Ο’Κόνελ, στον οποίο είδαν μια όχι και τόσο μοντέρνα φιγούρα, που έπρεπε να ενσαρκώνει τα αθλητικά προσόντα του Ζαμπερίνι. 

https://www.youtube.com/watch?v=ftDZ9cI_bUM

Η ταινία έρχεται στα μέρη μας την Πρωτοχρονιά (1/1/2015) από την UIP και για να συνοδεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την κυκλοφορία, προσφέρουμε 5 αντίτυπα του βιβλίου, στο οποίο βασίστηκε η ταινία. 

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Για να κερδίσετε, αφήστε comment, κάντε like και share στο διαγωνισμό μας στο Facebook, μέχρι και την Κυριακή 14/12. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο ίδιο post και θα παραλάβουν το δώρο τους από τα γραφεία της Popaganda (Κολοκοτρώνη 59Β, στοά Κουρτάκη, 2103210369).