Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Δεν είναι pocket εάν δεν είναι BELL

Όσοι έχουν μεγαλώσει στα ’80ς και στα ’90ς κάποια στιγμή εκτός από τσιγάρα και χαρτάκια Panini από το περίπτερο της γειτονιάς τους θα είχαν αγοράσει κι ένα  ΒELL, έστω από περιέργεια. Θα τους είχε αρχικά τραβήξει το ενδιαφέρον η τυπωμένη «σφραγίδα» στο οπισθόφυλλο: «BEST SELLER, Διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» και η πολύ χαμηλή τιμή του, υπήρχαν βιβλία που τα αγόραζες με 200 δρχ.

Αυτό που ίσως δεν φανταζόταν ο υποψήφιος αναγνώστης ήταν ότι μέσα από μια λογοτεχνική πρόταση τόσο εύκολα προσβάσιμη θα ανακάλυπτε σπουδαίους συγγραφείς που συστήνονταν είτε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ή που δεν είχαν βρει ακόμη την αποδοχή που τους άξιζε.

O Xάρης Νικολακάκης των εκδόσεων BELL μέσα στο βιβλιοπωλείο BELL Books.

Για τους φίλους του Clive Barker.

«Το πρώτο βιβλίο της σειράς BELL-Best Seller κυκλοφόρησε το 1982. Ήταν Οι μετανάστες του Howard Fast. Η σειρά pocket βιβλίων BELL-Best Seller είχε σκοπό να φέρει στην Ελλάδα συγγραφείς με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσιτοί στο κοινό. Γι’ αυτό προτιμήθηκε το σχήμα τσέπης ώστε και εύκολα να μεταφέρεται παντού και να πωλείται σε οικονομική τιμή παρ’ όλο που είχε πολύ καλές μεταφράσεις και επιμέλειες», εξηγεί ο κ. Χάρης Νικολακάκης των εκδόσεων BELL.  

Ο πρώτος τίτλος που κυκλοφόρησε από τη σειρά BELL-Best Seller.

Και δύο από τα πιο δημοφιλή BELL που έχουν κυκλοφορήσει.

Η σειρά όταν κυκλοφόρησε είχε διανομή μόνο σε περίπτερα και όχι σε βιβλιοπωλεία. Ήταν βέβαια μια εποχή που τα πρώτα μεσουρανούσαν και υπήρχε, σχεδόν, από ένα σε κάθε γωνία.

«Τότε έβγαινε ένα BELL- Best Seller την εβδομάδα. Μιλάμε για πολύ μεγάλη παραγωγή αλλά και πολύ μεγάλη επιτυχία. Πουλούσαν πολλά αντίτυπα. Από τις μεγαλύτερες εμπορικές μας επιτυχίες ήταν το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Lee Harper, που κυκλοφόρησε από εμάς με τον τίτλο Ακάνθινο Στεφάνι και που υπολογίζω ότι έχει πουλήσει γύρω στα 100.000 αντίτυπα.  Ένας άλλος τίτλος μας με τεράστιο αντίκτυπο ήταν Οι στυλοβάτες της Γης του Ken Follett».

Χαρακτηριστικό οπισθόφυλλο.

Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν μόνο ρόδινα. «Ο εκδοτικός χώρος αλλά και μερίδα αναγνωστών θεωρούσε πως ό,τι βιβλίο έβγαινε σε pocket ήταν αυτομάτως παραλογοτεχνία. Υπάρχει κόσμος που ακόμη το πιστεύει. Μια βασική διαφορά με το εξωτερικό, δηλαδή με τις χώρες που έχουν δυνατή αγορά βιβλίου είναι ότι εκεί όλα τα βιβλία εκδίδονται αρχικά στο κανονικό μέγεθος, κάνουν μια πρώτη καριέρα και μετά βγαίνουν σε πιο οικονομική έκδοση. Αυτό στην Ελλάδα, δεν έγινε ποτέ γιατί δεν μπορούσε να το υποστηρίξει η αγορά, οι αναγνώστες και οι πωλήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με τα χρόνια άλλωστε η παραγωγή έπεσε και φυσικά συνέβαλε σε αυτό και ότι πολλά περίπτερα έκλεισαν. Από την άλλη «Υπάρχουν ακόμη πολλοί φανατικοί της σειράς BΕLL-Best Seller. Είναι αυτοί που γρήγορα αντιλήφθησαν τι σημαίνει να έχουν στα χέρια τους ένα βιβλίο του Stephen King σε τόσο χαμηλή τιμή και ταυτοχρόνως σε εξαιρετική μετάφραση. Επιπλέον, υπάρχουν και συλλέκτες. Ψάχνουν τα παλιά μας βιβλία σε παλαιοβιβλιοπωλεία. Πολλοί από αυτούς τους σταθερούς, παλιούς μας φίλους αποκαλούν τα βιβλία μας “Τα Bellakia”.»

Παλιότερα στη σειρά των BELL υπήρχαν βιβλία όλων των λογοτεχνικών ειδών. Από τη Σιωπή των Αμνών του Thomas Harris μέχρι τα Πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας της Colleen McCullough και από τα Χρήσιμα Αντικείμενα του Stephen King μέχρι τη Γυναίκα του Γάλλου υπολοχαγού του John Fowles. Πια η σειρά επικεντρώνεται στα αστυνομικά και crime μυθιστορήματα «Τα αστυνομικά ήταν πάντα το μεγάλου ατού των BΕLL, πολύ πριν γίνουν ένα αναγνωστικό trend, όπως ισχύει τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια».

Υπήρχε περίοδος που έβγαινε ένα BELL την εβδομάδα.

Από το 1982 έχουν γίνει διάφορες αλλαγές στη σειρά των BELL-Best Seller, όμως με το βιβλίο Τα βατράχια του Δημήτρου Σίμου εγκαινιάζεται μια νέα, σύγχρονη εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Έχουμε πια καινούριο, μεγαλύτερο σχήμα ακολουθώντας το σχήμα του βρετανικού paper back, άριστη ποιότητα χαρτιού και βιβλιοδεσίας ίδια με εκείνων των βιβλίων μας που βγαίνουν απευθείας σε βιβλιοπωλεία, νέα πιο ευανάγνωστη γραμματοσειρά. Υπήρχαν παράπονα για το χαρτί και ήταν λογικά όμως είχαμε πολύ μεγάλο τιράζ, μέχρι πρόσφατα κάθε BELL έβγαινε σε 6.500 αντίτυπα, και έπρεπε να κρατήσουμε με κάποιο τρόπο χαμηλό το κόστος. Τώρα ανεβάσαμε την ποιότητα του χαρτιού και ρίξαμε το τιράζ. Γενικά κάναμε ένα λίφτινγκ στην σειρά BELL-Best Seller κρατώντας πάντα χαμηλά την τιμή, γιατί δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τους αναγνώστες μας που μας ακολουθούν τόσα χρόνια, και ταυτοχρόνως διαμορφώνοντας την έτσι ώστε να κερδίσει επάξια μια θέση και στα βιβλιοπωλεία που είναι ο φυσικός χώρος του βιβλίου. Θεωρούμε ότι τα περίπτερα παραμένουν σημαντικό κομμάτι των BELL όχι τόσο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή μια άλλη μεγάλη πόλη αλλά σε περιοχές που δεν υπάρχουν βιβλιοπωλεία. Είναι σημαντικό και χρήσιμο να μπορεί ο κόσμος να βρει βιβλία σημαντικών συγγραφέων εύκολα ακόμη και σε περιοχές κάπως απομονωμένες, δεν θέλουμε να τα στερήσουμε από τους αναγνώστες κι αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν σταματάμε τη σειρά BELL-Best Seller παρότι πιαμ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, βγάζουμε βιβλία κανονικού μεγέθους που πηγαίνουν πολύ καλά».

«Τα Βατράχια» του Δημήτρου Σίμου εγκαινιάζουν τη νέα εποχή της σειράς BELL-Best Seller

Εκτός όμως από την σειρά BELL-Best Seller ο εκδοτικός από το 2016 και μετά βγάζει και βιβλία κατευθείαν και αποκλειστικά μόνο στα βιβλιοπωλεία. «Κάποιους συγγραφείς μας όπως ο John Le Carre και ο Ken Follett τους έχουμε πάρει από τη σειρά των BELL και τους βγάζουμε μόνο στα βιβλιοπωλεία σε κανονικό μέγεθος. Εκτός από τις παραπάνω σειρές η Χάρλενικ Ελλάς βγάζει τη σειρά Silk, που κυκλοφορεί και στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία, και εστιάζει σε “ρομαντικά” αλλά και τα Άρλεκιν, που τα βρίσκει κανείς ακόμη στα περίπτερα και μόνο. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποιοι διαβάζουν Άρλεκιν το 2018 αλλά ο κ. Νικολακάκης είναι αποστομωτικός «Υπάρχουν φανατικές αναγνώστριες όλων των ηλικιών. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε κυκλοφορούν 15 τίτλοι Άρλεκιν ανά μήνα».

Ο πρώτος τίτλος που κυκλοφόρησε από τη σειρά BELL-Best Seller.
Και δύο από τα πιο δημοφιλή BELL που έχουν κυκλοφορήσει.
Χαρακτηριστικό οπισθόφυλλο.
«Τα Βατράχια» του Δημήτρου Σίμου εγκαινιάζουν τη νέα εποχή της σειράς BELL-Best Seller
O Xάρης Νικολακάκης των εκδόσεων BELL μέσα στο βιβλιοπωλείο BELL Books
Για τους φίλους του Clive Barker.

Βιβλιοπωλείο BellBooks, Εμμανουήλ Μπενάκη 22.
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου