Οι Deafheaven έκαναν τους hipsters να την «ψωνίσουν» με το black metal

Το Sunbather των Deafheaven απασχόλησε πολύ κόσμο το 2013. Με το σπαθί του. Είναι ένα άρτιο κράμα διαφόρων εκφάνσεων του ακραίου ήχου, με αναφορές σε μη black metal χωράφια που κάνουν τους πιουρίστες να βγάζουν καντήλες. Ο τραγουδιστής της μπάντας, George Clarke, θεωρεί πάντως ότι όλη αυτή η παραφιλολογία περί «χιπστερισμού» είναι αν μη τι άλλο παράλογη, αν και αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση σε επίπεδο image με το «κλασικό» black metal. Τον πετύχαμε εν μέσω μίας εξοντωτικής περιοδείας – σε κάθε στάση της οποίας, με τα καταπληκτικά τους live, αφήνουν πίσω τους «καμμένη γη», όπως ακούγεται εκεί έξω. Δε θα μπορούσε να είναι πιο λακωνικός. Ας είναι. Εμείς, πάντως, νυπομονούμε για την αθηναϊκή τους εμφάνιση μεθαύριο στο -ταιριαστό για την περίσταση- Gagarin 205.

Ποιες είναι οι μπάντες με τις οποίες «συνομιλείτε» όταν γράφετε μουσική και ποιά διαδικασία ακολουθείς όσον αφορά τους στίχους; Συνήθως, ως βάση του ήχου μας χρησιμοποιούμε αναφορές σε post rock και black metal μπάντες. Το γράψιμο των στίχων,  είναι μια απλή διαδικασία. Σημειώνω τις  ιδέες που έχω μόλις αυτές μου έρχονται και μετά τις συνδυάζω κατά βούληση για να τις αποκρυσταλλώσω.

Θα έλεγες δηλαδή ότι ο ήχος των Deafheaven είναι πιο κοντά στο post rock ή στο black metal; Πραγματικά δεν ξέρω.

Πολλοί φανατικοί μεταλλάδες σας προσάπτουν ότι είστε hipster metal μπάντα. Πως απαντάς σε αυτό; Θεωρώ πως είναι ένας ξεπερασμένος, άσχετος, παράλογος και καθόλου μουσικός όρος.

Γενικώς παρατηρείται μια διαφοροποίηση του image από το περιεχόμενο των σημερινών ακραίων συγκροτημάτων. Θεωρείς πως αυτό γίνεται επειδή το παλαιάς σχολής metal image είναι ξεπερασμένο; Δε θεωρώ πως είναι ακριβώς ξεπερασμένο, μα μετά από τόσο καιρό χρειάζεται μια επέκταση προκειμένου να μπορεί να κρατηθεί ο ακραίος χώρος φρέσκος.

Πες μας μερικές καλές σύγχρονες μπάντες στο ίδιο ύφος με εσάς. Οι Loss of Self, οι Bosse De Nage και οι An Autumn For Crippled Children.

Πότε να περιμένουμε νέο δίσκο από εσάς; Και σε τι μονοπάτια λέτε να κινηθείτε; Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο νέος δίσκος θα βγει το 2015. Όσο για το που θα κινηθούμε, δεν είμαι σίγουρος προς το παρόν για να σου πω.

Έχεις επισκεφτεί την Αθήνα στο παρελθόν; Ναι, έχω ξαναέρθει μια φορά και μου άρεσε πολύ. Αυτή τη φορά περιμένω να γνωρίσω καλό κόσμο και γενικώς να είναι μια εμπειρία διασκεδαστική.

Όσοι έρθουμε στη συναυλία, τι να περιμένουμε; Θα είναι μια εμπειρία σπλαχνική, έντονη, που θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από μια ώρα.

Τετάρτη 28/5, Gagarin 205 (Λιοσίων 205). Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30. Τιμή εισιτηρίου: 23 ευρώ (ταμείο), 20 ευρώ (προπώληση). Σημεία προπώλησης: Ticket House, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots και τηλεφωνικά στο 11876. Online sales: www.public.gr   www.viva.gr

Φοίβος Κρομμύδας

Share
Published by
Φοίβος Κρομμύδας