ΣΙΝΕΜΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην Αθήνα με τα αδέρφια που ενσαρκώνουν τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο στην ταινία Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο

Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της οικογένειάς του αποτελεί το ένα πραγματικό success story της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία και, με τον ίδιο να έχει πλέον παγκόσμια φήμη ως εις διπλούν MVP και πρωταθλητής του ΝΒΑ, μια πιο “χολιγουντιανή” μεταχείριση της μυθιστορηματικής ζωής του δεν θα αργούσε να εμφανιστεί. Την περασμένη Παρασκευή έκανε πρεμιέρα στο Disney+ η ταινία Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο, με θέμα τη ζωή του πριν χτυπήσει την πόρτα η Αμερική, η οποία παρακολουθεί τις δυσκολίες των μεταναστών γονιών του στη νέα τους πατρίδα, την Αθήνα, αλλά και την κλίση του Γιάννη και του αδερφού του, Θανάση, στο άθλημα. Τους δύο κεντρικούς ήρωες υποδύονται τα αδέρφια Ούτσε και Ραλ Αγκάντα, πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί, που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα για την ειδική προβολή του Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο στο γήπεδο Τρίτωνα στα Σεπόλια, αλλά και για να συναντηθούν με δημοσιογράφους (η Popaganda ήταν εκεί) με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας.

Οι Αγκάντα από το Νιου Τζέρσεϊ είναι δύο αδέρφια χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην υποκριτική – έκαναν μόνο λίγες πρόβες και βούτηξαν στα βαθιά. Για τον Ούτσε, που υποδύεται τον Γιάννη, όλα ξεκίνησαν από ένα ανέμελο scrolling: “Χάζευα στο Instagram μια μέρα και είδα ένα screenshot ενός tweet που ανέφερε ότι θα γίνει ταινία η ζωή του [Γιάννη] και ότι αναζητούν άτομα για να παίξουν εκείνον και τους αδερφούς του”, μας είπε. “Έλεγε, επίσης, ότι δεν απαιτείται αθλητική εμπειρία και είπα ‘γιατί όχι; Απλώς θα πατήσω σε ένα link.’ Έστειλα το βίντεό μου και λίγους μήνες μετά μου τηλεφώνησαν και με ρώτησαν αν έχω αδέρφια.” Για καλή του τύχη, δεν είναι μοναχοπαίδι. Ο Ραλ, που δούλευε σε εταιρεία κούριερ και δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι το ταξίδι του θα περνούσε από την ηθοποιία, συνεχίζει την ιστορία του κάστιγνκ τους: “Σε εκείνη τη φάση απλώς χαιρόμουν πολύ που ο αδερφός μου θα πρωταγωνιστούσε σε ταινία της Ντίσνεϊ,” λέει. “Δεν είναι και λίγο, σωστά; Όταν μου ζήτησαν να περάσω από οντισιόν, εξεπλάγην. Δεν περίμενα ότι ζητούσαν από ανθρώπους που δεν είναι ηθοποιοί να κάνουν δοκιμαστικά. [Ο Ούτσε] με βοήθησε με το βίντεό μου, το έστειλα, μας είπαν ότι τους άρεσε και μετά ζήτησαν ένα βίντεο στο οποίο θα έπαιζα μπάσκετ. Το έστειλα και μετά κάναμε ανάγνωση για να δούμε τη χημεία με τον αδερφό μου. Ο υπεύθυνος του κάστινγκ μάς ανακοίνωσε ότι πήραμε τους ρόλους και ότι θα πηγαίναμε στην Ελλάδα να γυρίσουμε την ταινία.”

Η πρώτη τους επαφή με την Ελλάδα τούς άφησε εντυπωσιασμένους, αλλά και προβληματισμένους για την παιδική και εφηβική ηλικία των Antetokounbros. Ο Ραλ αποκαλύπτει, καταρχάς, ποιοι ήταν οι ξεναγοί του στην πόλη. “Ο Φράνσις [σ.σ. ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας, που κάνει καριέρα ως ράπερ] βρισκόταν στην Ελλάδα και μας έδειξε την πόλη, το μέρος που μεγάλωσαν”, λέει. “Ο διπλός του Γιάννη στην ταινία, που είναι Έλληνας μπασκετμπολίστας, μας πήγε στο Σύνταγμα, στο Μοναστηράκι, σε μερικά κλαμπ. Αγάπησα την Αθήνα.” Όμως μια κοντινότερη ματιά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσαν ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Άλεξ και ο Κώστας, τους έκανε να τους θαυμάσουν περισσότερο, αλλά και να επανεκτιμήσουν τη δική τους θέση.” “Θα πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο να ζουν έξι άτομα σε ένα τόσο μικρό σπίτι,” λέει ο Ραλ. “Και ξέρω ότι έπρεπε τα αδέρφια να μοιράζονται ένα κρεβάτι. Εμείς είχαμε την ευλογία να μην αντιμετωπίσουμε τις ίδιες δυσκολίες με την οικογένεια Αντετοκούνμπο, αλλά σίγουρα η εμπειρία με έκανε ευγνώμονα γι’αυτό.” 

Σύμφωνα με το Forbes, o Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο ατζέντης του, Γιώργος Πάνου, και ο παραγωγός Μπέρνι Γκόλντμαν έφεραν την ιδέα για την ταινία στην Ντίσνεϊ, θέλοντας να σταθούν στο δύσκολο ξεκίνημα της οικογένειας. Για τους δύο ηθοποιούς, η οδύσσεια του Γιάννη προς την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας (που του δόθηκε αφού έγινε δεκτός στο ΝΒΑ) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και λυπηρά στοιχεία της ιστορίας του. Ο Ραλ λέει σχετικά: “Ήξερα ότι ξεκίνησαν από χαμηλά, αλλά δεν είχα ιδέα ότι δεν είχαν χαρτιά και έπρεπε να κρυφτούν από τις αρχές γι’αυτό το λόγο. Χαίρομαι που δείξαμε στην ταινία την ιστορία των μεταναστών και τη δική τους οπτική, γιατί είναι κάτι που δεν συζητιέται συχνά.” Και συμπληρώνει ο Ούτσε: “Στην Αμερική, όταν γεννιέσαι εκεί, γίνεσαι αμέσως πολίτης. [Ο Γιάννης] γεννήθηκε εδώ, δεν έφταιγε εκείνος. Δεν μπορούσε να επιλέξει το πού θα γεννιόταν. Και έπρεπε να πληρώσει το τίμημα γι’αυτό.”

Η προσωπική τους σχέση με την οικογένεια ήρθε μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, αν και ήξεραν ότι οι Αντετοκούνμπο φρόντισαν για την ακριβή απεικόνισή τους στο σενάριο (ένας από τους λόγους που ο Γιάννης έχει ρόλο executive producer στο Rise). “Γυρίζαμε την ταινία κατά τη διάρκεια των πλέι-οφ και δυστυχώς δεν τους γνωρίσαμε τότε,” λέει ο Ούτσε. “Την ίδια χρονιά, κέρδισαν το πρωτάθλημα. Μάθαμε, όμως, πολλά κάνοντας έρευνα γι’αυτούς στο YouTube, σε άρθρα και σε podcasts. Μελετήσαμε και τις κινήσεις τους στο παρκέ. Τους γνωρίσαμε στο Λος Άντζελες αφού τελειώσαμε την ταινία και είχαν μόνο καλά λόγια να πουν. Είναι φοβεροί άνθρωποι.” Η δυνατή σχέση της οικογένειας είναι εκείνο που τους κάνει ξεχωριστούς στα μάτια του Ραλ: “Ο δεσμός τους είναι απίστευτος,” αναφέρει. “Θέλουν απλώς να βλέπουν ο ένας τον άλλον να πετυχαίνει. Φυσικά κι εγώ θέλω να βλέπω τα αδέρφια μου να έχουν επιτυχία, οποιονδήποτε στην οικογένεια. Όταν κέρδισε το ρόλο ήμουν πολύ περήφανος γι’αυτόν.” Ο Ούτσε συμπληρώνει: “Είναι περίεργο γιατί όταν πήρα το ρόλο, βγήκαν άρθρα και τέτοια. [Ο Ραλ] δεν είχε καμία σχέση με αυτό, ήταν απλώς ο αδερφό μου. Και μετά χάρηκα πάρα πολύ όταν βρέθηκε κι εκείνος στην ταινία. Τώρα χαιρόμαστε ο ένας για τον άλλον.”

Μετά την ανταπόκριση του Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο, τα δύο αδέρφια έχουν αποφασίσει ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της υποκριτικής, ακόμα κι αν βρέθηκαν εκεί ανέλπιστα και τυχαία. Ταυτόχρονα, η επαφή τους με την απίθανη ιστορία του Γιάννη τούς συντροφεύει και τους εμπνέει. “[Η ιστορία του δείχνει] ότι μπορείς να προέρχεσαι από οπουδήποτε και να έχεις οποιαδήποτε μορφή, αρκεί να διατηρείς την επιμονή σου και να αντέχεις όλες τις δυσκολίες, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα,” δηλώνει ο Ούτσε. Ακόμα και σε ένα σενάριο εναλλακτικής πραγματικότητας, στην οποία ο Γιάννης δεν θα είχε ανακαλυφθεί ποτέ, ο ηθοποιός είναι πεπεισμένος ότι θα είχε καταφέρει να ξεχωρίσει και να γλιτώσει από την αφάνεια. “Νομίζω ότι θα είχε βρει διέξοδο. Αυτή τη στιγμή ανήκει στους 5 κορυφαίους παίκτες μπάσκετ στον κόσμο. Έχει τόσο ταλέντο. Και βρίσκεται εκεί που βρίσκεται λόγω της εργατικότητάς του. Υπάρχει λόγος που είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, σωστά;”

Η ταινία Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο είναι διαθέσιμη στο Disney+ με ελληνικούς υπότιτλους.
Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου