ΣΙΝΕΜΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

O Τζέιμς Κάμερον, η Κέιτ Γουίνσλετ, η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ και το καστ του Avatar: The Way Of Water για την επιστροφή τους στην Πανδώρα

Πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει, 13 oλόκληρα χρόνια μετά την πρώτη ταινία, το Avatar: The Way Of Water μοιάζει να έχει κερδίσει το υπερφιλόδοξο στοίχημά του. Οι πρώτες κριτικές για το passion project του Τζέιμς Κάμερον (που έχει υποσχεθεί τουλάχιστον άλλες τρεις ταινίες στην ίδια σειρά) έχουν επιστρατεύσει όλες τις καλές υπερθετικές λέξεις, η ταινία φιγουράρει στη λίστα του American Film Institute με τις καλύτερες της χρονιάς, ενώ είναι υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας.

Και ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις εγγυώνται μια ακόμα πιο υπερ-ρεαλιστική απεικόνιση του πλανήτη Πανδώρα και του ωκεανού που φιλοξενεί την οικογένεια των Σάλι (με επικεφαλής τον Σαμ Γουόρθινγκτον και την Ζόι Σαλντάνα) που προσπαθεί να ξεφύγει από τους μισθοφόρους που την καταδιώκουν, η ιστορία παραμένει προσγειωμένη σε οικουμενικά ζητήματα οικογένειας, καθήκοντος και αγάπης, με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί κάποιος και χωρίς να είναι μπλε εξωγήινος με μια ουρά-καλώδιο. Μένοντας πιστή στο θαλάσσιο θέμα της, η ταινία περιλαμβάνει και μια σχεδόν μυθική επανένωση από τις μέρες του Τιτανικού, με τον Κάμερον να σκηνοθετεί και πάλι την Κέιτ Γουίνσλετ καθώς την καλωσορίζει στο σύμπαν του Avatar. (Η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, άλλη αγαπημένη του πρωταγωνίστρια από ακόμα πιο παλιά, από το Aliens, κρατάει τον πιο ενδιαφέροντα ρόλο σε ένα αναπάντεχο comeback.)

Η Popaganda παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου των βασικών συντελεστών του Avatar: The Way Of Water την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και μεταφέρει τα highlights παρακάτω:

Ο Ronal, ο Tonowari και η φυλή Metkayina στο AVATAR: THE WAY OF WATER

Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που ξέρατε ότι θα επιστρέψετε [στο σύμπαν του Avatar];

Τζέιμς Κάμερον: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, γιατί όλοι θα υπέθεταν, «α, μόλις έβγαλες πολλά χρήματα, κάνε μια συνέχεια», σωστά; Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν έκανε το σίκουελ του E.T., της τότε πιο εμπορικής ταινίας όλων των εποχών, έτσι; Δεν είναι τόσο αυτονόητο το να ξαναπετύχεις την ίδια μαγική συνταγή. Είναι μεγάλες οι προσδοκίες. Αλλά έχουμε αυτό το καταπληκτικό καστ που επέστρεψε, και βρήκαμε έναν τρόπο να φέρουμε πίσω την Σιγκούρνεϊ, παρόλο που ο χαρακτήρας της από την πρώτη ταινία πεθαίνει. Και είχαμε επίσης αυτή την καταπληκτική οικογένεια καλλιτεχνών. Όταν βλέπετε μια σκηνή πλήθους 100 ατόμων σε αυτή την ταινία, είναι οι ίδιοι δέκα ηθοποιοί που μόλις μετακινήθηκαν, σωστά; (Γέλια). Είναι μια μικρή ομάδα και αγαπάμε ο ένας τον άλλον και απολαμβάνουμε τη διαδικασία. Και η Κέιτ έγινε κομμάτι όλου αυτού και ένιωσε και η ίδια αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για μένα για να επιστρέψω και να το ξανακάνω όλο αυτό.

Και ξέρατε από την αρχή πού θέλατε να πάει η ιστορία;

Τζέιμς Κάμερον: Νομίζω ότι είναι σημαντικό ένα σίκουελ να τιμήσει αυτό που αγάπησε το κοινό την πρώτη φορά. Αλλά και να το αιφνιδιάσει, να κάνει πράγματα που δεν περιμένει το κοινό. Υπάρχουν πολλές εκπλήξεις όσον αφορά το πού πηγαίνει η ιστορία σε αυτή την ταινία, που επίτηδες δεν βάζουμε στα τρέιλερ και τα τηλεοπτικά σποτ. Πρέπει να ζήσεις την εμπειρία. Αλλά επίσης, εμβαθύνει σε καρδιά και συναισθήματα. Οι ιστορίες ήταν πιο απλές την πρώτη φορά, όπως και οι χαρακτήρες. Και εμπνεύστηκα από το γεγονός ότι η Ζόι και ο Σαμ είναι γονείς, και έχω κι εγώ 5 παιδιά, και ήθελα να μπούμε στη δυναμική της οικογένειας και στις ευθύνες της απόκτησης παιδιών. Κι επίσης, το πώς είναι όλα αυτά από την οπτική γωνία του παιδιού.

Lo’ak και Tulkun στο AVATAR: THE WAY OF WATER

Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Κέιτ, πώς ήταν η εμπειρία σου σε αυτή την ταινία; Έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Τζέιμς, αλλά ποια ήταν η προσδοκία σου και πώς κατέληξες να βιώνεις αυτό τον κόσμο;

Κέιτ Γουίνσλετ: Πρέπει να πω ότι λόγω του Τζιμ περίμενα το καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Γιατί επιδιώκει την ακρίβεια και θέλει όλα να είναι μελετημένα και εμπεριστατωμένα. Είναι σχολαστικός. Και αυτό που με τράβηξε πάνω απ’ όλα είναι οι χαρακτήρες που δημιούργησε. Ο Τζιμ έγραφε πάντα για γυναίκες, χαρακτήρες που δεν είναι απλώς δυνατοί, αλλά είναι ηγετικοί, ηγούνται με την καρδιά τους, με ακεραιότητα, στέκονται μέσα στην αλήθεια τους, κατέχουν τη δύναμή τους. Έχουν σωματική δύναμη που είναι αξιοθαύμαστη και με κολάκευσε [η πρόταση] να συμπεριληφθώ σε αυτό, γιατί ο Τζιμ δεν αντέχει τους ανόητους, και ήξερα ότι με ρωτούσε επειδή ήξερε ότι ήμουν ανόητη για να μην πω, “Α, το βλέπεις αυτό σε μένα; Λοιπόν, μάντεψε. Θα σου δείξω ότι μπορώ να κάνω ακριβώς αυτό το πράγμα, και ίσως αυτό το πράγμα, και ίσως αυτό το πράγμα, και ίσως αυτό το πράγμα. Και φυσικά δεν περίμενε λιγότερα. Ενθουσιάστηκα, λοιπόν, που μου το πρότεινε. Είναι άλλο πράγμα να το γράφει ο Τζιμ, άλλο να το βρίσκει και να του δίνει ζωή και παλμό και αληθινό αίμα. Και είναι πραγματικά φοβερό το να είσαι μέρος του. Δεν είναι παράσταση. Δεν είναι πράγματα που κάποιος σκέφτηκε μια μέρα. Είναι ένα σύμπαν. Είναι μια αγάπη, είναι κάτι χειροπιαστό, και το νιώθεις, μπαίνεις σε αυτό τον χώρο που είναι κενός, αλλά είναι απολύτως φορτωμένος με αλήθειες και δυναμικές και παλμούς που έχτισαν αυτοί οι άνθρωποι. Το έχτισαν και το μοιράστηκαν, και είναι πολύ ιδιαίτερο το να είσαι μέρος του.

Jake Sully και Neytiri στο AVATAR: THE WAY OF WATER

Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Ζόι και Σαμ, πού βρίσκουμε τους χαρακτήρες σας, και εσάς ως ηθοποιούς, αυτή τη φορά;

Σαμ Γουόρθινγκτον: [Ο Τζιμ] μου έδωσε ένα σενάριο, που ήταν το Avatar 1.5, από μόνο του εκπληκτικό και λεπτομερές, αλλά ο Τζιμ συνειδητοποίησε ότι ενώ η ιστορία αφορούσε πολεμιστές, [στην πραγματικότητα] ήθελες να εξερευνήσεις τη δυναμική της οικογένειας, τη φυσική επέκταση αυτής της ιστορίας αγάπης. Μας έδωσε ένα πολύ καλό τρόπο για να καταλάβουμε πώς να καλύψουμε αυτό το κενό, όμως. Για να είμαι ειλικρινής, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν κολλήσει σε αυτό, αλλά όχι εκείνος. 

Ζόι Σαλντάνα: Η Νεϊτίρι κι εγώ ζήσαμε κάπως παράλληλες ζωές. Είναι κι εκείνη ατρόμητη και επαναστάτρια και ένιωσα πολύ κοντά της. Αλλά νομίζω ότι η μεγαλύτερή της πρόκληση είναι αυτό το άλμα του να ερωτεύεσαι κάποιον έξω από σένα, που σε αναγκάζει να δεις κάτι στον εαυτό σου που δεν είχες ξαναδεί. Να παραδοθείς σε αυτό και να πάρεις τους καρπούς αυτής της αγάπης. Αυτό την ανάγκασε να ωριμάσει και να αγαπήσει κάτι που της έχουν μάθει ότι πρέπει να μισεί. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, από τότε που έγινα μητέρα μπήκε ο φόβος στη ζωή μου, ο φόβος του να χάσεις κάτι που αγαπάς τόσο πολύ. Φτιάχνεις με το μυαλό σου διάφορα αφάνταστα σενάρια. Όταν διάβασα το σενάριο, αυτή ήταν η Νεϊτίρι, αλλά δεν το είχα δει τότε. Το καταλαβαίνω τώρα.

Σιγκούρνεϊ, είναι υπέροχος ο τρόπος που είσαι στην ταινία μέσω του χαρακτήρα σου, ενός πολύ ξεχωριστού ανθρώπου. Πώς ήταν το να είσαι μέρος του προηγούμενου χαρακτήρα που έπαιξες;

Σιγκούρνεϊ Γουίβερ: Eυτυχώς υπάρχει μια σύνδεση, και όταν μιλήσαμε για πρώτη φορά για αυτό, το 2010, είχαμε την ιδέα για ένα κορίτσι που ήταν πιο άνετα στο δάσος με τα πλάσματά του και την χλωρίδα και την πανίδα του. Αλλά μπράβο στον Τζιμ που ήθελε να δημιουργήσει έναν περίπλοκο χαρακτήρα. [Υπάρχουν] υπέροχα πράγματα σε αυτή, αλλά έχει και κάποια ελαττώματα. Μου άρεσε που είχα την ευκαιρία να παίξω κάποιον που θεωρώ πραγματικό έφηβο σε πολλά πράγματα, και μετά έχει και κενά να συμπληρώσει και έχει να μάθει. Με τίμησε [η πρόταση], ενθουσιάστηκα και τρομοκρατήθηκα ταυτόχρονα. Αλλά ευτυχώς υπήρχε πολύς χρόνος για να προετοιμαστώ. Πήγα σε τάξεις γυμνασίου όπου μπορούσα να ακούσω την ένταση της φωνής των παιδιών, επειδή υπάρχει μεγάλο εύρος ανάμεσα στην ηλικία των 12 και των 15. Και μόλις το είδα, είπα “εντάξει, μπορώ να αφήσω την Κίρι να βγει”. Όποια κι αν είναι, σε συνδυασμό με το ποια ήμουν στα 14 μου.

Η Kiri και η Sigourney Weaver ως Dr. Grace Augustine

Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Όπως και η πρώτη ταινία, έτσι και το σίκουελ περιλαμβάνει πολλές δυναμικές γυναίκες. Ήσασταν πάντα μπροστά από την εποχή σας σε αυτό το κομμάτι, αλλά πώς εξελίχθηκε αυτή η συμπερίληψη στο The Way Of Water;

Τζέιμς Κάμερον: Ήταν αρκετά εύκολο με τον χαρακτήρα της Ζόι, την Νεϊτίρι, γιατί είναι πολύ δυνατή στην πρώτη ταινία. Αλλά αυτό που της συμβαίνει μετά γίνεται όταν είναι πια μητέρα και υπάρχει κάτι έξω από τον εαυτό της τον οποίο βάζει σε δεύτερη μοίρα, όσον αφορά στις προτεραιότητές της. [Δηλαδή την] περηφάνια της, το ότι είναι η κόρη του αρχηγού, η πριγκίπισσα της φυλής κι όλα αυτά. Και ποια είναι η νέα της κοινωνική θέση; Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε πώς η Ζόι, με όλη την έμφυτη δύναμη και την έντασή της, υποχωρεί. 

Ήταν σημαντικό για εμάς να μιλήσουμε για το ποια είναι η αφήγηση στις ταινίες. Αλλά χαίρομαι πολύ που ξανασυνεργάζομαι με την Σιγκ. Και ήταν εσκεμμένο το ότι ο χαρακτήρας είναι νεκρός από την πρώτη ταινία. Νεκρός, νεκρός, νεκρός. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά με αυτό. Πώς να την επαναφέρεις; Αλλά τελικά ήταν έγκυος. Υπάρχει κάτι αινιγματικό στον χαρακτήρα της και πιστεύω ότι η Σιγκ τήρησε τέλεια την ισορροπία ανάμεσα στην αμηχανία της εφηβείας και τη συνειδητοποίηση της δύναμής της χωρίς να είναι πολεμίστρια. Και ο χαρακτήρας της Κέιτ ρίχνεται στη μάχη ενώ είναι 6 μηνών έγκυος. Όταν τα παιδιά της κινδυνεύουν, κινητοποιείται αμέσως. Δεν είναι σπόιλερ, νομίζω, το βάλαμε στο τρέιλερ…

Η ταινία Avatar: The Way Of Water κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment.
Μάρα Θεοδωροπούλου