Αν είναι κάτι που μένει ως δυνατή ανάμνηση φεύγοντας κάθε χρονιά από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, είναι αυτές οι ομάδες των πιτσιρικιών και των εφήβων, Ελλήνων και ξένων, με τις κάμερες –κάθε είδους- στο χέρι, να γυρίζουν τις ταινίες τους στους δρόμους του χριστουγεννιάτικου Πύργου ή να παίρνουν συνεντεύξεις και να κάνουν ρεπορτάζ για τα απολαυστικά Daily News που προβάλλονται καθημερινά πριν τις προβολές στις αίθουσες.

Τα δραστήρια, φωτεινά, χαμογελαστά πρόσωπα που συναντάς παντού στην πόλη, στους πεζόδρομους, στα σοκάκια, στις προβολές στον «Απόλλωνα», στο Συνεδριακό Κέντρο όπου μαζεύονται για να ψηφίσουν τις ταινίες που αγάπησαν, να κάνουν τα meetings τους ή ακόμη και να πάρουν έναν γρήγορο υπνάκο στους καναπέδες μετά από το ταξίδι ως εκεί ή το τρέξιμο στα γυρίσματα, είναι εικόνες που τις κουβαλάς.

letter to a pig

«Γράμμα σ’ ένα γουρούνι» της Tal Kantor (Γαλλία-Ισραήλ, 2022) – Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους animation της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων

Γιατί δείχνουν πάνω από όλα ότι, όντως, ο κινηματογράφος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παιδεία, ότι αυτά τα παιδιά κερδίζουν πράγματα όταν έρχονται στη μικρή αυτή πόλη –και πολλά ξαναγυρνάνε την επόμενη χρονιά– ότι αποκτούν ένα πάθος δημιουργικό που τους βοηθάει να ανοίξουν το μέλλον και τους ορίζοντές τους είτε ασχοληθούν επαγγελματικά είτε όχι με το σινεμά. Το έχω πει πολλές φορές, είναι πολύτιμη η δουλειά που γίνεται εκεί και έχει συμβάλει καθοριστικά στο να αναγνωριστεί επιτέλους τα τελευταία χρόνια η σημαντικότητα της κινηματογραφικής παιδείας και στη χώρα μας, και να γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα.

Όπως, για παράδειγμα, καταδεικνύει η πρόσφατη ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και συνεργάτη του φεστιβάλ, ότι ξεκινάει η λειτουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία – CINEDU, πλατφόρμα streaming ταινιών, σχεδιασμένη για να συστήσει τον κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα μάλιστα, την επιμέλεια του καταλόγου ταινιών και του εκπαιδευτικού υλικού για το Γυμνάσιο, ανέλαβε το φεστιβάλ της Ολυμπίας.

traviata

«Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ» του Yohan Manca (Γαλλία, 2021) – Bραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο #ThisisEU-ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & Βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της κριτικής επιτροπής παιδιών άνω των 13 ετών.

Με το μεγάλο βραβείο, καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής (με πρόεδρο τον σημαντικό και ειδικό στην κινηματογραφική εκπαίδευση, Alain Bergala), στην συγκινητική και υπέροχη ταινία «Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ» του Yohan Manca  (Γαλλία, 2021 -η ιστορία του 14χρονου ταλαντούχου Νουρ που ανακαλύπτει την όπερα κι ονειρεύεται μια φωτεινή ζωή μακριά από τις εργατικές κατοικίες), έληξε και το φετινό επετειακό 25ο φεστιβάλ, το οποίο συνεχίζεται όμως διαδικτυακά μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Η ταινία απέσπασε ακόμα το βραβείο #ThisisEU-ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΞΙΕΣ και το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της κριτικής επιτροπής παιδιών άνω των 13 ετών.

seconf life

«Μια δεύτερη ζωή» των Chema Ben Chaabene & Anis Lassoued, (Τυνησία, 2021) – Βραβείο Σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Ταινιών Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας, Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ), Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων & Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ)

Επίσης θαυμάσια η ταινία «Μια δεύτερη ζωή» των Chema Ben Chaabene & Anis Lassoued (Τυνησία, 2021), απέσπασε 4 βραβεία -ανάμεσά τους και αυτό του καλύτερου σεναρίου. Γενικώς, το επίπεδο όπως πάντα υψηλό και τα βραβεία πολλά -δόθηκαν μάλιστα φέτος για πρώτη φορά από διαφορετικές σε κάθε τμήμα κριτικές επιτροπές, όπως φυσικά και από τις επιτροπές των παιδιών (ανάλογα με τις ηλικίες τους) που έχουν την ευκαιρία και την ευτυχία  να αποκτήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία κάθε χρόνο.

Γεμάτη παιδιά και μεγάλους από όλον τον κόσμο η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που φιλοξένησε την τελετή λήξης, γεμάτη κινηματογραφιστές που έφεραν εκεί τα έργα τους από κάθε γωνιά του πλανήτη, γεμάτη μικρούς δημιουργούς που ανυπομονούσαν για τα βραβεία της 22ηςCamera Zizanio, της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που κυλάει παράλληλα με το φεστιβάλ και στην οποία διαγωνίζονται έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 χρόνων. Κάτι που, όπως είναι ολοφάνερο, αποτελεί τη μεγάλη αγάπη είτε των παιδιών που έρχονται στον Πύργο είτε εκείνων που μένουν στην πόλη ή στην διπλανή Αμαλιάδα -όπου τρέχει και το τμήμα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ- και τις γύρω περιοχές.

Φέτος, σύμφωνα με τον απολογισμό του επετειακού 25ου φεστιβάλ, πάνω από 10.000 παιδιά μπήκαν στις αίθουσες, στις 12 πόλεις όπου έλαβε χώρα η διοργάνωση, για να παρακολουθήσουν συνολικά 79 ταινίες από 51 χώρες.

Ιδιαίτερα σημαντικό πάντως, είναι το γεγονός ότι –όπως είπε και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου– για πρώτη φορά φέτος υπήρχαν ελληνικές συμμετοχές σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα, εκτός από το τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους που μακάρι να έχει από του χρόνου. «Είχαμε εξαιρετικές ελληνικές υποψηφιότητες φέτος.

Ξεκινώντας αυτό το Φεστιβάλ το 1997, μια από τις βασικές παραμέτρους που θέσαμε ήταν  η ανάπτυξη της παραγωγής και της διανομής ελληνικών παιδικών ταινιών. Την πρώτη χρονιά είχαμε μια ελληνική, την ταινία “Στο δάσος”, του Μένου Δελιοτζάκη αλλά ακολούθησαν χρονιές που δεν είχαμε καμία. Αγαπάμε το ελληνικό σινεμά, όμως το επίπεδό των ταινιών που παίζει ένα διεθνές φεστιβάλ πρέπει να είναι αυτό που πρέπει.

low final year

«Τέλος χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασά (Ελλάδα, 2022) – Βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής KIDS & DOCS

Σήμερα, υπάρχει μια σαφής στροφή, και σε αυτό συνετέλεσε και το ΕΚΚ που καθιέρωσε ένα ειδικό μπόνους γι’ αυτές τις ταινίες. Για πρώτη φορά φέτος είδαμε να βραβεύεται μία ελληνική ταινία μεγάλου μήκους: το ντοκιμαντέρ «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασσά. Μια ταινία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ξένες», υπογράμμισε η «ψυχή» του φεστιβάλ, ο οποίος μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Camera Zizanio, Νίκο Θεοδοσίου και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Φεστιβάλ, Χρήστο Κωνσταντόπουλο αποτελούν την χρυσή «τριανδρία» που έδωσε φτερά σε αυτόν τον θεσμό.

Το 5ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, σημαντικό τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε πριν 5 χρόνια με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργών στη συγγραφή σεναρίων για ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό και εμφανίζει ελπιδοφόρα δείγματα, που αποδίδουν καρπούς. Έτσι ιδέες όπως το «Χιλή Καναδάς» του Ευάγγελου Βροχίδη και «Good Friday» της Λουκίας Τζωρτζοπούλου που βραβεύτηκαν φέτος, θα πάρουν σύντομα σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη.

Επίσης σπουδαίο έργο είναι και αυτό που συντελείται στον νομό Ηλείας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μέσα από τα εργαστήρια κινηματογράφου που οργανώνονται σε διάφορα μέρη της περιοχής και το οποίο φέτος απέδωσε 18 ταινίες!

Τέλος, ανάμεσα σε πολλά άλλα – προβολές, εργαστήρια, masterclass, ομιλίες- παρουσιάστηκε ξανά, σε ειδική εκδήλωση, ο παλιός χώρος του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού Πύργου (ΑΣΟ) του Πύργου, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια έχει ανακοινωθεί ότι θα ανακαινιστεί από τις ρίζες του και θα στεγάσει το Φεστιβάλ, όμως διάφορα, γραφειοκρατικά κυρίως εμπόδια, έχουν αναχαιτίσει την υλοποίησή του.

Μακέτα από τον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό (ΑΣΟ) Πύργου που έχει παραχωρηθεί στο φεστιβάλ για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας.

Κάτι που πραγματικά είναι αναγκαίο, καθώς παρά το τεράστιο έργο που γίνεται, δεν υπάρχει η ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή που οφείλει να το στηρίξει. Υποδομή η οποία πέρα από την ίδια την διοργάνωση θα συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, ενώ θα αποτελέσει και πολιτιστικό κέντρο και πλατό κινηματογραφικό, σύμφωνα με τις ομιλίες και τις ωραίες μακέτες. «Το όραμα αυτό θα γίνει πραγματικότητα», είπε ο Δημήτρης Σπύρου με δύναμη και πάθος. «Με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του Φεστιβάλ, Βασίλη Γιαννόπουλο, ζήσαμε διάφορες αγωνίες, όμως χάρη στην επιμονή του είναι που φτάσαμε εδώ». Ευχή λοιπόν, το έργο αυτό να γίνει πραγματικότητα για όλους.

 25ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
22η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ CAMERA ZIZANIO
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται διαδικτυακά έως τις 18 Δεκεμβρίου μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα  online.olympiafestival.gr  προκειμένου να παρακολουθήσουν τις ταινίες του παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα. 
https://olympiafestival.gr/
https://www.facebook.com/olympiaiff