ΣΙΝΕΜΑ

10 πράγματα που μάθαμε για το Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του

Η πολυαναμενόμενη Φάση 5 του MCU εγκαινιάζεται αυτή την εβδομάδα με την κυκλοφορία του Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία, που ξαναβρίσκει τον Πολ Ραντ να υποδύεται τον πιο μικροσκοπικό υπερήρωα και Avenger.

Αυτή τη φορά, το ζεύγος Σκοτ Λανγκ (Ραντ) και Χόουν βαν Ντάιν (Εβάντζελιν Λίλι), ένα ευτυχισμένο φυσιολογικό ζευγάρι υπερηρώων, οδηγείται σε ένα αναπάντεχο ταξίδι στον ατελείωτο υποατομικό κόσμο εξαιτίας της κόρης του Σκοτ, Κάσι (Κάθριν Νιούτον), όπου συναντούν παράξενα νέα πλάσματα, μία κοινωνία σε κρίση και έναν αφέντη του χρόνου με απειλητικές διαθέσεις. Οι ήρωες διασκορπίζονται σε έναν εμπόλεμο κόσμο, ενώ δεν έχουν καμία ιδέα πώς θα βρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Η Popaganda παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας, στην οποία συμμετείχε όχι μόνο σύσσωμο το καστ, από τον Ραντ, τη Λίλι και τη Νιούτον ως τον Μάικλ Ντάγκλας, τη Μισέλ Φάιφερ, τον Τζόναθαν Μέιτζορς, αλλά και τον αρχιτέκτονα και εγκέφαλο του MCU, Κέβιν Φάιγκι, τον συμπαραγωγό Στίβεν Μπρουσάντ και το σκηνοθέτη, Πέιτον Ριντ.

Από τη διασκεδαστική, κατατοπιστική συζήτηση, ορίστε τα 10 πιο αξιομνημόνευτα πράγματα που ειπώθηκαν για τη νέα περιπέτεια του Ant-Man:

Οι προσδοκίες είναι στα ύψη για το νέο κακό του MCU, τον Κανγκ.

Και ο Τζόναθαν Μέιτζορς, ο ηθοποιός που τον υποδύεται, το γνωρίζει καλά. “Ποιος είναι ο Κανγκ; Νομίζω ότι είναι μια ερώτηση που όλοι θα απαντάμε για πολύ καιρό ακόμα. Η γρήγορη απάντηση είναι ότι ο Κανγκ είναι ένας σούπερ κακός που ταξιδεύει στο χρόνο και αυτό οδηγεί στην ιδέα των παραλλαγών. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του Κανγκ και καταλαμβάνουν διαφορετικά σύμπαντα, πολυσύμπαντα, έχουν διαφορετικές προθέσεις. Είναι όλοι διαφορετικά όντα, και συνεχίζουμε όλοι να δουλεύουμε πάνω σε αυτό και να το βελτιώνουμε για να τελειοποιηθεί η σύνδεση μεταξύ τους. Και αυτό, για μένα, είναι το γονίδιο Κανγκ.”

Έρχονται κι άλλες ταινίες Avengers.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ο Μάικλ Ντάγκλας ζήτησε από τον επικεφαλής των Marvel Studios και παραγωγό Κέβιν Φάιγκι να εξηγήσει τι είναι η Φάση 5, που εγκαινιάζεται με την ταινία Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία. Ο Φάιγκι με χαρά απάντησε: “Φτιάχνουμε πολλές  ταινίες, και πάντα ονειρευόμουν να κάνω ακόμα περισσότερες. Και τις χωρίζουμε σε αυτές τις φάσεις. Έτσι, από το Iron Μan μέχρι το πρώτο Avengers ήταν η Φάση 1. Μετά θα κάναμε τη δεύτερη, από το Avengers: Age of Ultron μέχρι το Endgame. Το Endgame τελείωσε αυτό που εμείς ονομάζουμε Φάση 3 και μετά ξεκινήσαμε ένα νέο έπος, με πολλές ταινίες στη Φάση 4, η τελευταία από τις οποίες ήταν το Wakanda Forever. Συστήσαμε πολλούς νέους χαρακτήρες. Και τώρα με αυτή την ταινία ξεκινά αυτό που λέμε Φάση 5, που βάζει σε τροχιά μια πιο συγκεκριμένη ιστορία που κατευθύνεται προς κάποιους επιπλέον ταινίες με Avengers στο τέλος.”

Στην πραγματικότητα, είναι μια ταινία για την οικογένεια. 

O σκηνοθέτης, Πέιτον Ριντ, έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι υπάρχει πίσω από τα εφέ και την κβαντική θεωρία και τις εντυπωσιακές μάχες. “Οι ταινίες Ant-Man αφορούσαν στην πραγματικότητα πάντα την οικογένεια. Είναι μια ιστορία που διατρέχει γενιές για μια οικογένεια ηρώων, και το πώς ο Σκοτ Λανγκ, ο οποίος δεν είναι δισεκατομμυριούχος ή φοβερός επιστήμονας ή κάτι άλλο, απορροφάται από αυτό τον κόσμο, και την Χόουπ βαν Ντάιν, που είναι η κόρη δύο υπερηρώων, του Μάικλ Ντάγκλας και της Μισέλ Φάιφερ. Περνάει από γενιά σε γενιά, και τώρα συμβαίνει το ίδιο με τη νεαρή Κάσι Λανγκ, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος κινητήριος παράγοντας του Σκοτ το να περνά χρόνο με την κόρη του.”

Στον Πολ Ραντ αρέσει το πόσο συνηθισμένος τυπάκος είναι ο Σκοτ Λανγκ. 

Τα memes στο Ίντερνετ για το διάσημο ηθοποιό έχουν απόλυτο δίκιο. “Νομίζω ότι αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτόν είναι ότι αυτός είναι ένας κανονικός τύπος που έχει ακόμα τις επιφυλάξεις του για όλα αυτά [που του συμβαίνουν]. Και το ότι είναι απλά ένας μπαμπάς. Μου αρέσει το το γεγονός ότι είναι κομμάτι αυτής της ομάδας με μερικούς

αρκετά εντυπωσιακούς ανθρώπους και υπερήρωες και αυτός είναι ο πρώτος τύπος που θα πει, «Τι στο καλό κάνω εγώ εδώ πέρα; Αυτό δεν έχει κανένα νόημα.» Είναι ένα πραγματικό πρόσωπο. Και σαν ηθοποιός, θέλεις να παίζεις κάποιον με τον οποίο ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί, και ελπίζεις ότι είναι συμπονετικός και που καταλαβαίνει ίσως αυτό που περνάει. Και μου αρέσει η πτυχή του πατέρα. Μου αρέσει να προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει σε κάθε κατάσταση. Θα λέγαμε ότι η ανθρώπινη ιδιότητά του είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Σε αντίθεση με την cyborg ιδιότητά του, που είναι το κομμάτι που δεν μου αρέσει.”

Το πιο αστείο στοιχείο της ταινίας δεν είναι αυτό που φαντάζεστε.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Στίβεν Μπρουσάντ, τα μεγαλύτερα γέλια τα προκαλούν οι νεοσυστηθέντες μαχητές της ελευθερίας. “Όταν φτάνουμε στην κβαντική διάσταση, ξαφνικά βρισκόμαστε στο μέσο μιας μάχης που συμβαίνει εκεί γιατί ο Κανγκ ο Κατακτητής ανέρχεται στην εξουσία. Συναντάμε μια ομάδα μαχητών της ελευθερίας, ντόπιων ουσιαστικά, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αυτή ήταν μια πραγματικά διασκεδαστική ευκαιρία για να μπουν νέοι χαρακτήρες σε αυτό το franchise στο μέλλον. Αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την υπεράσπιση της περιοχής για να κερδίσουν πίσω την ελευθερία τους. Αλλά είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες πηγές γέλιου στην ταινία, και το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της.”

Ένας παραλληλισμός με τον Σαίξπηρ ταιριάζει ακόμα και στο MCU. 

Ο Τζόναθαν Μέιτζορς έχει φιλοσοφήσει πολύ το χαρακτήρα του, τον Κανγκ. “Νιώθω ότι είναι σαν να συμμετέχεις στο θίασο του Σαίξπηρ τα παλιά χρόνια, όταν είχες τον ίδιο τον Σαίξπηρ στο δωμάτιο και [έδινε οδηγίες]. Και ο Σαίξπηρ έχει μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το τι θέλει να κάνει και έχεις τον πρωταγωνιστή σου που δίνει το ρυθμό και τον τόνο. Και η κουλτούρα του έργου και της ιστορίας είναι εκεί, αλλά αλλάζει ταυτόχρονα. Και γι’αυτό, πρέπει να είσαι πολύ ξεκάθαρος για το τι κάνεις και το ποιος είναι ο χαρακτήρας σου, η ραχοκοκαλιά του χαρακτήρα, τι είναι, τι θέλει. Έτσι το χτίζεις.”

Οι sci-fi επιρροές του Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία είναι απρόσμενες. 

Ο σκηνοθέτης, Πέιτον Ριντ, λέει: “Για την κβαντική διάσταση αντλήσαμε υλικό από πολλά πράγματα. Flash Gordon, Barbarella, τέτοια τρελά. Ψάξαμε εξώφυλλα παλιών χαρτόδετων βιβλίων επιστημονικής φαντασίας από το ’60 και το ’70 και το ’80. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες που ζωγράφιζαν τα εξώφυλλα για αυτά τα πράγματα και αυτό το εξώφυλλο έπρεπε να σε αρπάξει όταν το έβλεπες στο περίπτερο. Και πολλά από αυτά δημιουργούσαν πραγματικά παράξενους κόσμους που σε τραβούσαν μέσα τους. Μπορεί να μην ήξερες καν ποια είναι η ιστορία, αλλά είχε σημασία η οπτική. Έψαξα πολλούς από αυτούς τους καλλιτέχνες. Επίσης το περιοδικό Heavy Metal, που είχε όλα αυτά τα είδη, με καλλιτέχνες ακόμα κι από την Γαλλία και την Γερμανία. Υπάρχουν πολύ εντυπωσιακές εικόνες σε όλα αυτά. Επίσης, κοιτάξαμε την ηλεκτρονική μικροφωτογραφία του πραγματικού κόσμου, η οποία τραβάει πράγματα που είναι απίστευτα μικρά. Και μετά τα εκτυπώνεις και μοιάζουν με τοπία. Και βάζει το μυαλό σε σκέψεις, εκεί που έπρεπε να είναι τα μυαλά μας όλων μας δηλαδή. Η ταινία διαδραματίζεται, ξέρεις, στο δικό σου νύχι, ας πούμε. Σε αυτό τον υποατομικό κόσμο συμβαίνουν όλα αυτά στον ιστό του χωροχρόνου, εκτός χώρου και χρόνου, αλλά στο κβαντικό βασίλειο.”

O Ant-Man έχει γράψει αυτοβιογραφία που κυκλοφορεί κανονικά στα βιβλιοπωλεία. 

Ο Πολ Ραντ το ξέρει καλά, και πρέπει να πείσει και την Εβάντζελιν Λίλι. “Και έχει γράψει ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, με τίτλο “Look Out For The Little Guy”, όπου εξηγεί τα πάντα που συνέβησαν στη ζωή και τις εμπειρίες του με τους Avengers, αλλά τώρα είναι έτοιμος να έχει λίγο χρόνο να είναι κανονικός μπαμπάς.”

Πολ Ραντ: “Πρέπει να πάτε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο σας για να το βρείτε ή να το κατεβάσετε. Θα διασκεδάσετε και θα μάθετε πολλά. Δεν θέλω να αποκαλύψω πολλά.” [γέλια]

Εβάντζελιν Λίλι: “Ποιος το έγραψε;” 

Πολ Ραντ: “Ο Σκοτ Λανγκ το έγραψε.”

Εβάντζελιν Λίλι: “Σοβαρά τώρα, ποιος;” 

Η Μισέλ Φάιφερ αποκαλύπτει το μυστικό για να παίξεις σε μια ταινία της Marvel.

“Δεν έχω ιδέα τι κάνω. Βασικά θαυμάζω πολύ όλους τους υπόλοιπους [συμπρωταγωνιστές μου] γιατί νιώθω ότι έχουν πιάσει το νόημα. Εγώ απλώς αντιγράφω ό,τι κάνουν εκείνοι.”

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου