Πόσο μακριά ή πόσο κοντά είναι ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός και πώς μπορούν να συνυπάρξουν; Με γνώμονα αυτό το ερώτημα, πριν δύο χρόνια ξεκίνησε ένα μουσικό ταξίδι. Κινέζοι μουσικοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα, βρήκαν Έλληνες μουσικούς και δημιούργησαν το album AEGEAN. To 2016 το ταξίδι έγινε αντίστροφα, οι συμπατριώτες μας δημιουργοί κίνησαν για την Ανατολή.

Και κάπως έτσι, το ταξίδι συνεχίζεται και φέτος, με τη συναυλία China Meets Greece που θα λάβει χώρα στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής) την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου. Δύο κορυφαίοι κινέζοι μουσικοί, οι Chang Jing (Guzheng)  και Zhang Di (Chinese Flutes)), σε συνεργασία με τέσσερις εξαιρετικούς έλληνες καλλιτέχνες – Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαιοελληνική λύρα), Αρετή Μίγγου (κρουστά), Παν Καπερνέκα (φωνητικά & φλογέρα), Αθηνά Χιώτη (φωνητικά)) κι έναν φημισμένο Ισπανό, τον Luis Paniagua (λύρα & φωνητικά)) θα παρουσιάσουν ένα υψηλής ποιότητας μουσικό θέαμα με επιρροές από την Ελλάδα και την Κίνα. Μέχρι τότε, η Chang Jing, για να μας προετοιμάσει, μιλάει για την σχέση της με την Ελλάδα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μας χαιρετάει και στα κινέζικα!

Μπορείτε να θυμηθείτε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μάθατε για την Ελλάδα; «Αφροδίτη», είναι το πιο εντυπωσιακό όνομα που έμαθα στο πλαίσιο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, όταν ήμουν νέα. Με το που είδα το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, συνειδητοποίησα την ομορφιά της ατέλειας.

Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το αγαπημένο σας αρχαιοελληνικό μουσικό όργανο και γιατί; Η αρχαιοελληνική λύρα. Χάρη στην εκτέλεση της Αλίκης (Μαρκαντωνάτου), γνώρισα την ομορφιά της αρχαιοελληνικής μουσικής. Αυτή με έφερε στην Ελλάδα το 2015. Σε αυτό το ταξίδι είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με εξαίρετους Έλληνες μουσικούς κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του άλμπουμ AEGEAN. H αρχαιοελληνική λύρα με μύησε σε έναν καινούριο, όμορφο κόσμο, και πιστεύω πως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Εμφανιστήκατε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008. Τι έκανε μοναδική αυτή την εμπειρία; Νιώθω ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να παίξω το αγαπημένο μου κινεζικό τραγούδι A Moonlitnight on the spring river στη μεγαλύτερη σκηνή παγκοσμίως. Ήταν συναρπαστικό να ακούς αυτή την όμορφη μελωδία να χάνεται μέσα στη νύχτα. Θα ήμουν υπερήφανη να διηγούμαι αυτή την αξέχαστη εμπειρία στα παιδιά μου.

Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο στην Ελλάδα, αφού η ιδέα αυτή γεννήθηκε και υλοποιήθηκε εδώ για πρώτη φορά; Όχι, πιστεύω πως το Ολυμπιακό Πνεύμα ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι συμμετέχοντες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στους αγώνες, οι θεατές επευφημούν δυνατούς και αδύναμους. Οι άνθρωποι αγκαλιάζονται στην νίκη, παρηγορούν ο ένας τον άλλο στην ήττα, έρχονται κοντά ανεξάρτητα από εθνικότητες ή αγωνίσματα, είτε βρίσκονται εκεί είτε παρακολουθούν από την τηλεόραση. Πιστεύω ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην Ελλάδα από καρδιάς. Αυτό αρκεί.

Παίζετε κάποιες φορές μουσική στο σπίτι, μόνο για την οικογένεια; Πάντα παίζω για την οικογένεια και για φίλους, μοιράζομαι μαζί τους τη χαρά της μουσικής.

Ακούτε διεθνή μουσική; Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι αυτή την εποχή; Ναι,το “Τhe garden of mirrors” του Stephan Micus.

Έχετε δοκιμάσει την τοπική μας κουζίνα; Υπάρχουν, πιστεύετε, κοινά στοιχεία με την κινεζική; Ναι, έχω δοκιμάσει βραστό, χοιρινό μπούτι, όταν ήμουν στην Αθήνα. Φαίνεται ωραίο και είναι πολύ νόστιμο. Μοιάζει με τη δική μας χοιρινή ωμοπλάτη Dong-po.

Τι να περιμένουμε από αυτή τη μουσική συνάντηση στις 26 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών; Πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία συναυλία που πραγματοποιήσαμε με τους Έλληνες μουσικούς μας. Έχουμε «μεγαλώσει» από τότε. Πιστέψτε μας, δε θα σας απογοητεύσουμε. Σας περιμένουμε στον Πολυχώρο του Συλλόγου Oι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Έχουμε μία τοπική κοινότητα Κινέζων στην Αθήνα, τι θα θέλατε να τους πείτε; Ακόμα και στα κινέζικα! Γεια σας, καλώς ήρθατε στη συναυλία μας! 你们好!欢迎来听我们的音乐会!

Η Chang Ging θα εμφανιστεί στην συναυλία China Meets Greece την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
Eισιτήρια αποκλειστικά μέσω Viva από 17-22 ευρώ.