Οι Bombing The Avenue βαρέθηκαν το underground rock να ταυτίζεται με τους macho μουσάτους τύπους

Κάθε τους εμφάνιση μας κάνει να μαζεύουμε ένα ένα τα κομμάτια μας καθώς αποχωρούμε από τα συναυλιακά venues. Ο supersonic heavy rock ήχος των Bombing The Avenue, προσφέρει εγγυημένη ψυχική και σωματική εκτόνωση σε όσους και όσες έρθουν σε επαφή μαζί του – όπως άλλωστε και οι ίδιοι μας υπόσχονται.

Ο Πάνος, ο Δημήτρης και ο Ιάσονας, αποφάσισαν πριν από λίγο καιρό να μεγαλώσουν την παρέα τους και να καλωσορίσουν τον Θοδωρή στην κιθάρα, ως τέταρτο μέλος του γκρουπ. Λίγο πριν βρεθούν στη σκηνή του Ρομάντσο, παρέα με τον Complex Shadow, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, οι Bombing The Avenue μοιράζονται με την Popaganda για τα επόμενα πλάνα τους, μετά την κυκλοφορία του σαρωτικού άλμπουμ τους Dysfunctional το 2019 και μιλούν για το πώς το #metoo και οι κοινωνικές εξελίξεις των δύο τελευταίων χρόνων τους έχουν διαμορφώσει ως μουσικούς.

Πώς νιώθετε που θα βρεθείτε ξανά στη σκηνή, μπροστά στο κοινό σας; Την Παρασκευή θα βρισκόμαστε στην σκηνή του Ρομάντσο για το πρώτο δικό μας live ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια αποχής. Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην καινούρια πραγματικότητα που βιώνουμε, δυσκολευόμαστε σχεδόν να το πιστέψουμε. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και το περιμένουμε πώς και πώς. Μας έχει λείψει το κοινό μας και ανυπομονούμε να δούμε από κάτω τα γνώριμα πρόσωπα που έχουμε να συναντήσουμε τόσο καιρό και να τους κάνουμε να περάσουν καλά. Θα φροντίσουμε να θυμούνται αυτή την συναυλία για αρκετό καιρό. 

Σε τι φάση σας συναντάμε δημιουργικά; Προς ποια κατεύθυνση κινείται το νέο σας υλικό; Η αλήθεια είναι πως μας πετυχαίνετε σε μια φάση – σχεδόν – χειμέριας νάρκης. Ο τελευταίος μας δίσκος, Dysfunctional, κυκλοφόρησε λίγο καιρό πριν κλείσουν τα πάντα και έτσι δεν είχαμε την ευκαιρία να τον σπρώξουμε όσο θα θέλαμε, ούτε να κάνουμε κάποιο tour. Είναι η αγαπημένη μας δισκογραφική δουλειά μέχρι στιγμής, οπότε προσπαθούμε σταδιακά να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο ώστε να μεταβούμε πιο ομαλά σε έναν επόμενο. Επομένως δημιουργικά κινούμαστε ακόμα στην ίδια κατεύθυνση – με κάποιες αλλαγές βέβαια που θα υπάρξουν στον τρόπο που θα ερμηνεύσουμε στο live της Παρασκευής τα κομμάτια του Dysfunctional.

Οι κοινωνικές εξελίξεις, επηρεάζουν το περιεχόμενο και το ύφος των κομματιών σας; Αυτό συνέβαινε ανέκαθεν και σε προηγούμενες δουλειές μας. Ποσό μάλλον τώρα που καθημερινά γύρω μας συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Πλέον ο μουσικός δεν πρέπει να βρίσκεται απέναντι από τις κοινωνικές εξελίξεις αλλά μέσα σε αυτές και να αποτελεί μέρος της αλλαγής που χρειαζόμαστε όλοι. Όχι απαραιτήτως στο να επηρεάζεται καλλιτεχνικά και να του επιφέρει όλο αυτό δημιουργική έμπνευση αλλά στο να επηρεάζεται γενικά ο ίδιος σαν άνθρωπος, γιατί πρώτα είμαστε άνθρωποι και μετά μουσικοί.

Η εγχώρια underground σκηνή, στην πλειονότητά της αποτελείται από άνδρες μουσικούς. Τι σκέψεις κάνετε με αφορμή την εξάπλωση του #metoo, για τη γυναικεία εκπροσώπηση στην τέχνη; Πολύ καιρό τώρα συζητούσαμε μεταξύ μας ότι έχουμε παράπονο που είναι ελάχιστες στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό, οι female fronted μπάντες μεγάλου βεληνεκούς τύπου Daughter, Savages, L-7 κλπ. Δυστυχώς στην Ελλάδα το underground rock είναι σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενο. Και αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα γιατί επικρατεί ακόμα το πατριαρχικό μοντέλο στις περισσότερες πτυχές της κοινωνίας, επηρεάζοντας άμεσα και τον δικό μας κλάδο.

Το underground rock είναι ακόμα σε πολλές φάσεις του συνυφασμένο με την εικόνα του macho μουσάτου τύπου που πίνει μπύρες κρατώντας κιθάρα έχοντας ακόμα την βλακώδη σκέψη περί sex, drugs and rock and roll που πλέον είναι ένας όρος τελείως αταίριαστος με την σημερινή πραγματικότητα και το τι πρεσβεύει η rock έκφραση και μουσική. Η εξάπλωση του #metoo, όπως και όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, άργησε να έρθει. Μετράμε ήδη πολλά θύματα. Παρ’ όλα αυτά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι αυτό το κίνημα είναι ο πρώτος λίθος που θα οδηγήσει σε ένα κοινωνικό ξεσκαρτάρισμα από τοξικές, βίαιες και πολλές φορές θανατηφόρες συμπεριφορές και ανοίγει έναν μεγάλο, καθαρό και χωρίς φόβο, δρόμο για την γυναικεία εκπροσώπηση στην τέχνη.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Complex Shadow; Η φιλία μας με τον Complex Shadow μετράει ήδη πολλά χρόνια. Είμαστε θαυμαστές της μουσικής των ATH Kids και ανακαλύψαμε τον Complex μέσω αυτών. Έκτοτε κάνουμε παρέα και έχουμε συνεργαστεί μουσικά πολλές φορές και για διάφορα projects. Τον θεωρούμε από τους πιο ταλαντούχους hip hop artists στην Ελλάδα και αξίζει να έρθετε από νωρίς στο live για να δείτε το show του.

Υπήρξε κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια που να σκεφτήκατε να διαλυθείτε ως συγκρότημα; Η πανδημία και η ζωή μέσα σε αυτήν τα τελευταία δύο χρόνια μας αφαίρεσε δυστυχώς πολλά πράγματα της προηγούμενης «κανονικής» μας ζωής και άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητά μας. Το να σταματήσουμε να παίζουμε ως συγκρότημα, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για να βυθιστούμε σε βαθιά κατάθλιψη. Αντιθέτως, πεισμώσαμε περισσότερο για να συνεχίσουμε, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή – όπως και συνέβη.

Και κάποιες στιγμές της έως τώρα πορείας σας που φυλάτε καλά στη μνήμη σας; Κρατάμε όλες τις καλές στιγμές και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχουμε δημιουργήσει ένα συγκρότημα. Δεν μας ενδιαφέρει απλά η αναπαραγωγή μουσικής. Μια μπάντα είναι και εργοστάσιο παραγωγής όμορφων στιγμών για τους ανθρώπους που την αποτελούν και για τους ανθρώπους που προσλαμβάνουν το έργο της. Σίγουρα στιγμές που μας έρχονται στην μνήμη μας και δεν θα ξεχάσουμε, είναι εκείνες που περάσαμε μαζί με τον παραγωγό μας, Άλεξ Μπόλπαση, για την δημιουργία του τελευταίου μας δίσκου.

Ποιοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα σας έχουν τραβήξει την προσοχή το τελευταίο διάστημα; Κατά την διάρκεια της καραντίνας και πιο μετά ακούσαμε πολλές δουλειές νέων καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων. Κάποια από αυτά που μας τράβηξαν την προσοχή:

Noda Pappa – Bad Liver
Raed Raees – Raed1
Orville Peck – Pony και Show Pony
Idles – Ultra Mono και CRAWLER
Shame – Drunk Tank Pink
Dinosaur Pile-up – Celebrity Mansions
Complex Shadow – Unharmed και Hard 2 Kill
Suicide Boys – Long Term Effects Of Suffering
City Morgue – Toxic Boogaloo
Whereswilder – Movement In Place
Slomosa – Slomosa
Maria Petrogkaz kai kyria Kokovikou – Μου έχει στρίψει
CLAMM – Beseech Me
Pink Vanity – Lost Perception
Kuaua’iOO – Catch 22

Πέραν των Bombing The Avenue, σε ποια μουσικά projects συμμετέχει ο καθένας σας; Ο Πάνος, frontman και κιθαρίστας των Bombing παίζει τα κιθαριστικά parts στο project του Complex Shadow των ATH Kids. Παράλληλα έχει ένα solo project, το Meeting In The Aisle στο οποίο έχει ξεκινήσει ήδη την παραγωγή ως James Kozak για την πρώτη δισκογραφική του δουλειά μαζί με τον Άλεξ Μπόλπαση και θα συμμετάσχουν και άλλοι μουσικοί της αθηναϊκής rock και rap. Ο Δημήτρης, μπασίστας των Bombing, παίζει παράλληλα μπάσο στους Deaf Radio, τους The Same River και στους The Man and His Failure, ενώ είναι και ένας από τους inhouse DJs στο Hollywood Pub στην Αθήνα. Ο Ιάσονας, ντράμερ των Bombing, είναι Marketing manager στην δισκογραφική εταιρία Stay Independent και στην Offbeat Records και παίζει ως ντράμερ στο συγκρότημα OXFLOYD. Τέλος, Ο Θοδωρής, ο οποίος είναι και το νέο μέλος της μπάντας ως κιθαρίστας, είναι παράλληλα τραγουδιστής και κιθαρίστας στους «Βλέπω αρχαίους αμφορείς».

Bombing the Avenue w/ Complex Shadow at ΡΟΜΑΝΤΣΟ
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 21:00
Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα