Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΑΩρατο ΘΕΑΤΡΟ

Αττικό Σχολείο Aρχαίου Δράματος: Μια νίκη του πολιτισμού, σε δυσοίωνους καιρούς

Η Μάρθα Φριντζήλα εξηγεί τι αλλαγές συνέβησαν φέτος ώστε ν' ανταποκριθεί αυτός ο σημαντικός θεσμός στις αντίξοες συνθήκες.
ΣΤΗΛΗ
author-thumb
ΑΩρατο ΘΕΑΤΡΟ
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη αναλύει από το Α ως το Ω το αόρατο θέατρο. Αυτό που σε αλλάζει χωρίς να το καταλάβεις.

Το Αττικό Σχολείο δημιουργήθηκε πριν 8 χρόνια στην Ελευσίνα (γενέτειρα­ του Αισχύλου σύμφωνα με τις πληροφορίες), από μια επίλεκτη καλλιτεχνική παρέα, με στόχο την έρευνα του Αρχαίου Δράματος, με ένα μεικτό σύνολο συμμετεχόντων, επαγγελματιών, σπουδαστών και πολιτών.

Στο ωραίο αυτό όραμα, γενναιόδωρο από την σύλληψή του, «πρωταγωνιστεί» η Μάρθα Φριντζήλα, γνωστή σε όλους από τους μουσικούς και θεατρικούς της άθλους, μία γυναίκα επίμονη, αφοσιωμένη, τρυφερή και ικανή, που γύρω της έχει συσπειρώσει πολλές και άξιες δυνάμεις, ανθρώπους που σε όλη την χρονιά επιδιώκουν την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την θεατρική και μουσική δημιουργία, μέσα από συλλογικές δομές.

Μιλήσαμε με την Μάρθα, στην δημιουργική κυψέλη του Baumstrasse (Δρόμος με Δέντρα), που φέτος, σε πείσμα των καιρών, -και ενώ οι άλλες δράσεις του Δικτύου για το Αρχαίο Δράμα του ΥΠΠΟ «σιωπηλά εξαφανίστηκαν» αυτό το καλοκαίρι-, το Σχολείο υλοποιήθηκε και φιλοξένησε διαδικτυακά τα μαθήματα, τις διαλέξεις και τις θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις με θέμα φέτος τον έρωτα στην Αρχαία Τραγωδία.

Το Αττικό Σχολείο κατάφερε να λειτουργήσει φέτος. Πέστε μας τί αλλαγές χρειάστηκε να κάνετε για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τόσο ειδικές συνθήκες; Καταρχάς η απόφαση να πραγματοποιηθεί το Αττικό Σχολείο διαδικτυακά δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ήταν μεγάλη πρόκληση να σχεδιάσουμε εκ νέου ένα πρόγραμμα με ουσία αλλά και ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κανείς από το σπίτι στον υπολογιστή. Ένα πρόγραμμα με διαλέξεις και αναλόγια που αφορούν περισσότερο τους ειδικούς του αντικειμένου αλλά και με βιντεοσκοπημένες συναυλίες και παραστάσεις που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό.

Και το πιο δύσκολο ήταν να σχεδιάσουμε για τους σπουδαστές του Αττικού ένα διαδικτυακό πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων υποκριτικής, φωνητικής, ορθοφωνίας, χορού και μετάφρασης.

Έπρεπε να στήσουμε από την αρχή και να εξοπλίσουμε έναν covid free χώρο, να συνεργαστούμε με εξαιρετικούς τεχνικούς ήχου και εικόνας και να δουλέψουμε χωρίς ωράριο για πολλές μέρες ώστε το αποτέλεσμα να είναι επαγγελματικό και θελκτικό. Ο σκηνοθέτης μας, ο Παναγιώτης Ανδριανός, όλη μέρα έστηνε τις κάμερες και τραβούσε βίντεο και το βράδυ έκανε μοντάζ και επιμέλεια. Όλοι χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους της Ελευσίνας πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης που ειναι βασικός χρηματοδότης του εγχειρήματος, με τους οποίους έχουμε εξαιρετική συνεργασια και προσπαθουμε μέρα την μέρα να αντιμετωπίσουμε τις ανατροπές και τα νέα δεδομένα της τρελής φετινής συγκυριας, αλλά το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί και περιμένουμε με χαρά να το μοιραστούμε με τον κόσμο.

 

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις έχουν, πέρα από την ανάγκη που τις έχει επιβάλει, κάποια θετικά στοιχεία για την θεατρική έρευνα, την θεατρική έκφραση, για την ιστορία του θεάτρου; Στέκουμε όλοι παρατηρητές σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη. Το θέατρο δεν εκπληρώνει τον ρόλο του όταν προβάλλεται από μία οθόνη υπολογιστή, στερείται δύναμης και ενέργειας, απουσιάζει η πνοή, η ζωντανή παρουσία. Το μόνο που εισπράττει ο θεατής είναι το αποτύπωμα, η σκιά του δρώμενου. Έχει βεβαίως αρχειακό ενδιαφέρον για τους μελετητές του μέλλοντος και τους ενδιαφερόμενους του χώρου -αλλά μέχρι εκεί. Και ίσως δίνει την χαρά της καταγραφής μιας ζωντανής κατάστασης, αλλά θα την βλέπουμε όπως βλέπουμε τα βίντεο των γάμων και των βαφτίσεων: όσοι δεν έλαβαν μέρος δεν θα νιώσουν και πολλά πράγματα.

Το Αττικό Σχολείο έχει μια σταθερή παρουσία όλα αυτά τα 8 χρόνια. Ποιες ήταν οι μεγάλες σας δυσκολίες μέσα στα χρόνια αυτά, και τι υπήρξε, ας πούμε, εύκολο.  Θέλουμε να μας περιγράψετε μια σκηνή δύσκολη αλλά και μια στιγμή ευτυχίας για το Αττικό Σχολείο. Οι δυσκολίες είναι συνήθως οικονομικές σε αυτά τα εγχειρήματα. Όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουμε εθελοντικά οι διοργανωτές έχοντας στο πλευρό μας έναν καλό αριθμό “πιστών” που επίσης προσφέρουν το χρόνο και την εργασία τους χωρίς να αμείβονται και είναι πάντα εκεί όταν χρειαστεί. Υπάρχουν όμως και προβλήματα επικοινωνίας όταν έχεις να κάνεις με δημόσιους φορείς και δημοτικές επιχειρήσεις, λόγω γραφειοκρατίας. Καταθέτουμε, ας πούμε, την πρόταση για το Σχολείο στον αρμόδιο φορέα της πόλης τον Φεβρουάριο, και η σύμβαση συνεργασίας υπογράφεται μετά το πέρας της διοργάνωσης στο τέλος του Ιουλίου. Τα δε χρήματα που λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια, φτάνουν στα χέρια μας πολύ αργά, αφού έχει τελειώσει το σχολείο. Άρα αναλαμβάνουμε το κόστος εξ ολοκλήρου περιμένοντας πολύ για να πληρωθούμε. Το έχουμε συνηθίσει βέβαια και δεν μας κάνει εντύπωση πλέον. Έχουμε αντιμετωπίσει και πάμπολλες τεχνικές δυσκολίες, όπως αλλαγή χώρου στο παραπέντε, αφόρητη ζέστη και απουσία εξοπλισμού, έχουμε βρεθεί αβοήθητοι στους 40 βαθμούς κελσίου να καθαρίζουμε βρώμικες αποθήκες, πάντα όμως είχαμε την συμπαράσταση ανθρώπων από την Ελευσίνα, εθελοντών, αλλά και υπαλλήλων του δήμου που ήταν μαζί μας και δούλευαν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, επειδή πίστευαν και πιστεύουν στο έργο μας και καταλαβαίνουν πως δεν κάνουμε μία αρπαχτή, όπως δυστυχώς συνηθίζεται σε αυτήν τη χώρα, αλλά έχουμε μεράκι και σχέδιο και είμαστε ικανοί να το πραγματοποιήσουμε και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Πάντως οι όμορφες στιγμές υπερτερούν και οι εμπειρίες που μας προσφέρει το Αττικό Σχολείο είναι πολλές και ουσιαστικές. Λαμβάνουμε δεκάδες συγκινητικά ευχαριστήρια μηνύματα από τους σπουδαστές μας και πολλές προτάσεις ακόμα και άμισθης συνεργασίας από καθηγητές κι ακαδημαϊκούς! Δεν είναι σημαντικό και συγκινητικό; Κάθε φορά που τελειώνει το Αττικό, μας πιάνει το παράπονο. Μαζευόμαστε και λέμε ιστορίες και ευτράπελα, και από την επόμενη κιόλας μέρα κάνουμε όνειρα για την επόμενη χρονιά. Όταν το 2017 υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία του Δικτύου Αρχαίου Δράματος η χαρά και η τιμή ήταν τεράστια, και όταν πήραμε την πρώτη μας επιχορήγηση δεν το πιστεύαμε! Αμέσως εμπλουτίσαμε το πρόγραμμα, δώσαμε δουλειά σε περισσότερο κόσμο, φτιάξαμε αρχείο, αγοράσαμε εξοπλισμό. Εύχομαι το Υπουργείο Πολιτισμού να αναγνωρίσει την προσφορά μας και να ανανεώσει την συνεργασία. Το Αττικό Σχολείο ήρθε για να μείνει.

Μπορείτε να μας πείτε πως αντιλαμβάνεται το Aττικό Σχολείο το αρχαίο δράμα; Ποια στοιχεία σας ενδιαφέρουν, πως προτείνετε το ανέβασμα των αρχαίων θεμάτων και τί σχέση μπορεί να έχει με το σήμερα; Στόχος της ομάδας αποτελεί εξαρχής η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού με διεθνή προσανατολισμό για τη μελέτη του αρχαίου δράματος, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε όλα τα στάδια της δημιουργίας μιας παράστασης. Το Αττικό Σχολείο δεν προτείνει αισθητικές ή άλλες λύσεις για το ανέβασμα των τραγωδιών, οι παραστάσεις μας είναι το αποτέλεσμα εργαστηρίων που διαρκούν από κάποιους μήνες μέχρι και χρόνια, με στόχο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων, μαθητών και δασκάλων, και την διαρκή μελέτη του έργου των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών. Οι μεταφράσεις που χρησιμοποιούμε είναι όλες πρωτότυπες. Η μουσική επίσης είναι πάντα πρωτότυπη. Τα κοστούμια, οι μάσκες και τα σκηνικά κατασκευάζονται από τους σπουδαστές μας. Το Αττικό Σχολείο είναι μια μεγάλη “κουζίνα” θεάτρου και απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο σε επαγγελματίες και ειδικούς. Η δημιουργία μιας κοινότητας στην υπηρεσία του θεάτρου και της εκπαίδευσης με όχημα το αρχαίο δράμα, αποτελεί από μόνη της μία πολιτική πράξη σε άμεση σχέση με την εποχή που ζούμε. Η απάντησή μας στην εποχή της απομόνωσης και της εξειδίκευσης που στόχο έχει το εύκολο χρήμα και την αυτοπροβολή, είναι η ύπαρξη μια συντεχνίας που έχει σκοπό την προσφορά και το κοινό καλό.

Πώς φαντάζεστε ότι θα θυμόμαστε αυτήν την εποχή; Πώς ελπίζετε να συνεχίσει το Αττικό Σχολείο; Έχω την εντύπωση πως σε λίγα χρόνια όταν αναφερόμαστε σ’ αυτήν την περίοδο θα λέμε προ πανδημίας και μετά την πανδημία. Εύχομαι λοιπόν καταρχήν να τα καταφέρουμε, να βγούμε σθεναροί κι αλώβητοι στην μετά την πανδημία εποχή και να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα. Όσο για το Αττικό Σχολείο, εύχομαι να συνεχίσει να προσφέρει έργο ες αεί. Δεν μας σταμάτησε ο covid-19, τίποτα δεν μας σταματά. Είμαστε πολλοί, είμαστε πιστοί και είμαστε αποφασισμένοι.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (21/9 – 2/10)
Ελεύθερες διαδικτυακές προβολές κάθε βράδυ στις 21.00 στο YouTube Channel του Baumstrasse

* Οι ψηφιακές προβολές ακολουθούν τους πραγματικούς χρόνους των εκδηλώσεων του Αττικού Σχολείου και δεν θα είναι διαθέσιμες μετά το πέρας της κανονικής τους διάρκειας (1-2ώρες).

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τον Γιάννη Παπαγεωργίου

Τραγούδια διαλεχτά, από την παράδοση μέχρι τον Γιώργο Μπάτη, από τον Άκη Πάνου ως τον Νίκο Παπάζογλου. 

Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Παπαγεωργίου: φωνή, ακουστική κιθάρα, Βασίλης Ζιγκερίδης: κανονάκι, Γιάννης Κονταράτος: βιολί, lap steel guitar, Λάμπρος Παπανικολάου: κοντραμπάσο, Θανάσης Τσακιράκης: ντραμς

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια” του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες αλλά και την σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.
Πρωταγωνιστούν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΔΙΑΛΕΞΗ «…άλλο θέλω και άλλο θες: η σκηνική παρουσίαση του έρωτα στην ανοιχτή σκηνή της Επιδαύρου.  Αποκλίσεις και συγκλίσεις, απαγορεύσεις και προκλήσεις.», από την θεατρολόγο και σκηνοθέτη, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «Τα τραγούδια της ντροπής» με την Ναταλία Λαμπαδάκη

Μια μουσική παράσταση βασισμένη σε παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας και της Κύπρου με πρωταγωνιστή το θάνατο στην πιο σκληρή του εκδοχή.

Παίζουν οι μουσικοί: Fausto Sierakowski: σαξόφωνο, Βασίλης Μαντζούκης: τύμπανα, Λάμπρος Παπανικολάου: κοντραμπάσο, Σταύρος Ρουμελιώτης: ηλεκτρική κιθάρα

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ “O Έρωτας στο Αρχαίο Δράμα”

“Έρως δ΄ετίναξέ μοι φρένας…” Αποσπάσματα ερωτικού λόγου από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Διδασκαλία, επιλογή κειμένων: Μάρθα Φριντζήλα

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου | 21:00
ΔΙΑΛΕΞΗ & ΑΝΑΛΟΓΙΟ – “LOVE KILLS -Τα χορικά του έρωτα”

Κείμενο διάλεξης: Νικολέττα Φριντζήλα, Επιμέλεια κειμένων αναλογίου: Μάρθα Φριντζήλα
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κώστας Βασαρδάνης, Τάσος Δημητρόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Μαριέλλα Παναγιώτου, Μιχάλης Πανάδης, Φοίβος Συμεωνίδης, Μάρθα Φριντζήλα.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΔΙΑΛΕΞΗ “ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ (1926-1970)  – Από τον ήχο προς το όλον της τέχνης” 

Μία σεμιναριακή παρουσίαση για τον Γιάννη Χρήστου με τον σκηνοθέτη και μουσικολόγο Κωστή Ζουλιάτη.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ “ΣΥΜΠόΣΙΟ (ή περί έρωτος)”
Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν υπό μορφή «ζωντανής ταινίας». Στη διαδικασία των γυρισμάτων συμμετείχαν σπουδαστές των εργαστηρίων του Baumstrasse, με κυκλική εναλλαγή ιδιοτήτων.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Μιχάλης Πανάδης, Μαριέλλα Παναγιώτου

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ “Ύλη” από την ομάδα KÓKA&PANÚ 

Μια ηχητική εγκατάσταση φτιαγμένη από βιομηχανικά υλικά, που λειτουργεί ως συνέχεια της φύσης που μας περιβάλλει, συνδιαλέγεται με το ανθρώπινο σώμα.

Ιδέα, δημιουργία, χορογραφία, ερμηνεία: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΔΙΑΛΕΞΗ «Ο Έρωτας στην Τραγωδία: Αντιγόνη-Τραχίνιες» από την Λέκτορα του τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Ιωάννα Ρεμεδιάκη.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου | 21:00

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι” από την ομάδα Art Vouveau

Μέσα από την εναλλαγή φανταστικού και πραγματικού κόσμου δύο ηθοποιοί μας αφηγούνται βουβά την πορεία της αγάπης ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει την σκληρή πραγματικότητα της εποχής, την ανελευθερία και την φτώχεια, από την πρώτη συνάντηση μέχρι τον χωρισμό.
Ιδέα – Σύλληψη – Δραματουργία : Ομάδα Art Vouveau, Σκηνοθεσία: Θανάσης Μεγαλόπουλος

Παίζουν: Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου, Στο πιάνο: Γιάννης Σελέκος

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου | 21:00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ «Ο Καραγκιόζης Καλλιτέχνης» με τον Αθηναϊκό θίασο σκιών του Άθω Δανέλλη

Ο Άθως Δανέλλης στήνει τον μπερντέ του στο Baumstrasse και ζωντανεύει ένα έργο από το ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ακολουθήσουν τον Καραγκιόζη στις περιπέτειές του και να γελάσουν με την καρδιά τους.

Το Αττικό Σχολείο το διάστημα 2012 -2019 ανέπτυξε τη δράση του μέσα από συνεργασίες με θεσμούς, ιδρύματα, φορείς, καλλιτέχνες και ομάδες της χώρας και του εξωτερικού συμβάλλοντας καθοριστικά στην δημιουργία του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον Ιούλιο του 2017. Το Αττικό Σχολείο εντάσσεται από το 2017 στο πλαίσιο των δράσεων Ελευσίνα- Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

21 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου | Κάθε βράδυ, στις 21.00 στο Baumstrasse YouTube Channel 

Οι εκδηλώσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 21.00 μέχρι τον πραγματικό χρόνο λήξης τους.

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος  | [email protected] | attikosxoleio.gr

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.