14273344_10153749463970966_540328911_o

Το Snowpiercer, το εναλλάξ μειλίχιο και εκρηκτικό δράμα παύλα θρίλερ, με το οποίο ο Bong Joon-ho επανήλθε στην κορυφή της λίστας των πιο hot σκηνοθετών της Νότιας Κορέας, ήταν μια απ’ τις καλύτερες ταινίες όχι μόνο του 2013, αλλά και της πενταετίας της, χωρίς αμφιβολία. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να κάνεις ακόμη καλύτερη μια απ’ τις καλύτερες ταινίες της πενταετίας; Εύκολο: να της προσθέσεις ζόμπι!

Βασισμένο στο ομότιτλο γαλλικό κόμικ, το Snowpiercer τοποθετούσε τη δράση του στο 2031, όπου ένα αποτυχημένο πείραμα κλιματικής διαχείρισης είχε οδηγήσει τον πλανήτη σε περιβαλλοντική καταστροφή, και την ελάχιστη εναπομείνασα ανθρωπότητα στον εγκλεισμό στους μεταλλικούς τοίχους ενός τραίνου υψηλής ταχύτητας και πλήρους αυτάρκειας, το οποίο όμως για να παραμένει σε λειτουργία στις υπο-πολικές συνθήκες ψύχους του πλανήτη, έπρεπε να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Το οργουελικό ταξικό σύστημα που είχε δημιουργηθεί εντός των βαγονιών του, όπου χιλιάδες πληβείοι στα όρια της εξαθλίωσης, λειτουργούσαν ως φάρμες οργάνων για τις υψηλότερες τάξεις των μπροστινών βαγονιών, παρείχε βέβαια στο σενάριο του Bong Joon-ho τη δραματουργική αφορμή για να γίνει μεσ’ στο τραίνο του ο κακός χαμός μέχρι το τέλος της ταινίας, όμως ποιος τα χρειάζεται όλα αυτά τα κοινωνιολογικά, όταν πολύ απλά μπορείς να έχεις ζόμπι; Άσε δε, που αν έχεις ζόμπι, δεν χρειάζεται καν να περιμένεις μέχρι το 2031.

Σεταρισμένη στο τώρα και το σήμερα, η παραλλαγή του επίσης Νοτιοκορεάτη Yeon Sang-ho παίρνει το τρένο του τίτλου και το τοποθετεί στην καρδιά ενός άλλου, όχι περιβαλλοντικού, αλλά εξίσου Αποκαλυπτικού περιστατικού, κι ύστερα του ανάβει τις μηχανές και το στέλνει σε μια κούρσα μέσα από την κόλαση: μια ανεξήγητη, τύπου World War Z στραβοτιμονιά σε κάποιο αδιευκρίνιστο πείραμα, γεμίζει την Κορέα με λιμασμένους ζωντανούς-νεκρούς, οι οποίοι εκτός απ’ όλες τις στάσεις και τις πόλεις στη διαδρομή για το Μπουσάν, απειλούν να καταλάβουν και το ίδιο το τρένο. Η μάχη για να μείνει έστω και ένα βαγόνι αμόλυντο προδιαγράφεται τουλάχιστον αιματηρή, με τον κίνδυνο να κρύβεται πίσω από κάθε στροφή, κι αυτό χωρίς να έχει απαραίτητα νεκροζώντανη μορφή.

Βραβευμένο ως η καλύτερη ταινία και καλύτερη ασιατική συμμετοχή στο φεστιβάλ Fantasia του Montreal, το Τραίνο για το Μπουσάν θα κάνει στάση στην Αθήνα έχοντας ήδη ισοπεδώσει τα ταμεία σε Νότια Κορέα και Μαλαισία, και με την έκσταση που γεμίζει τα καρέ του φιλμ, να είναι έτοιμη να πνίξει τις οθόνες των Νυχτών Πρεμιέρας, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και στη μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας στο περασμένο φεστιβάλ των Κανών.

Το 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα διαρκέσει από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016, και το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο www.aiff.gr