«Θα δεις ανθρώπους που ζούσαν στη δεκαετία του 1960 να λένε «Ω Θεέ μου, το θυμάμαι αυτό το αντικείμενο!», λέει ο prop master του Mad Men Scott Buckwald σε συνεντευξή του και αυτός μάλλον είναι ο λόγος που η δημοφιλής σειρά γυρίστηκε με τόση προσοχή. Ακριβής ιστορικά σε τέτοιο βαθμό που κάνει όσους έζησαν τα ’60s να τα ξαναθυμηθούν και αυτούς που δεν τα έζησαν να πάρουν μία καλή ιδέα της εποχής.

Τι κάνει όμως την δεκαετία του 1960 να ξεχωρίζει; «Το κάθε αντικείμενο είχε λόγο ύπαρξης. Έβγαινε για να παρουσιάσει κάτι καινούριο και είχε αντοχή. Τα προϊόντα τότε τα χρησιμοποιούσαν ακόμα και για 20 χρόνια γιατί είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαρκούν», λέει ο administrator του Retrosexual Vintage Shop Joe Pe. Σε pop ή space γραμμές τα αντικείμενα χαρακτηρίζονταν από μία έντονη “αεροδυναμική” η οποία όμως δικαιολογείται γιατί βασική αναζήτηση της εποχής ήταν το διάστημα. «Κύρια χαρακτηριστικά ήταν οι στρογγυλές φόρμες, η γλυπτική αντιμετώπιση και τα έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, αλλά και το λευκό σε συνδυασμό με την πρώτη παρουσίαση των μεταλλικών χρωμάτων που ήταν μεγάλη πρωτοπορία για την εποχή», λέει ο Joe Pe .

Σε μία εποχή που όλα παράγονται μαζικά και είναι σχεδιασμένα να διαρκούν όσο το δυνατό λιγότερο, η επανάχρηση αντικειμένων από τα ’60s ίσως μας κάνει πιο ρομαντικούς και πρωτοποριακούς.

Για όσους λοιπόν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη γοητεία της πιο μαγικής δεκαετίας του 20ου αιώνα, ακολουθεί ένα  μικρό ρεπορτάζ αγοράς που ίσως σας βοηθήσει να φέρετε κάτι από τον κόσμο του Don Draper σπίτι σας. Όλα τα προϊόντα είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση: