Categories: ΒΙΒΛΙΟ

3+1 αστυνομικά μυθιστορήματα αναζητούν τον δολοφόνο

Το αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελούσε πάντα ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της λογοτεχνίας και δεν ήταν πολλοί εκείνοι που μπόρεσαν να το υπηρετήσουν όπως του άξιζε.

Πλέον, οι Σκανδιναβοί μετρ του είδους παραδίδουν τη σκυτάλη και σε άλλους συγγραφείς, οι οποίοι φαίνεται πως κρδίζουν τις καρδιές των αναγνωστών, αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές.

Το σύγχρονο πρόβλημα του προσφυγικού μέσα από το «Φονικό Μονοπάτι» της  Lone Theils

Φονικό μονοπάτι, Lone Theils (Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης)

Η απόδραση από το Ιράν και η νέα ζωή στη Δανία αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολη για τον ποιητή Μανάς Ισμαήλ απ’ όσο είχε αρχικά φανταστεί. Χωρίστηκε από τη γυναίκα του Αμίνα και πλέον αναζητά απεγνωσμένα τα ίχνη της. Σε αυτήν του την αναζήτηση, ζητά τη βοήθεια της δημοσιογράφου Νόρα Σαν. Η έρευνα για την Αμίνα στέλνει τη Νόρα σε μυστικές πολιτείες όπου οι πρόσφυγες κρύβονται από τις αρχές.

Οι Crime Garden έγραψαν για το «Φονικό Μονοπάτι»: «Η Theils έχει γράψει ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα που δίνει απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα. Μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη τρόμο αλλά και απροσδόκητα ευχάριστες στιγμές».

Η Lone Theils εργαζόταν επί 16 χρόνια ως ανταποκρίτρια δανέζικων εφημερίδων στο Λονδίνο, ενώ το «Φονικό Μονοπάτι» αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της με πρωταγωνίστρια τη Νόρα Σαν. Το «Θανάσιμο Πέρασμα», που ήταν η πρώτη περιπέτεια της ηρωίδας που έπλασε η Theils, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες. (εκδ. Μεταίχμιο)


Η «Άγρια φύση» της Αυστραλίας γίνεται το καλύτερο σκηνικό για το νέο βιβλίο της Jane Harper

Άγρια φύση, Jane Harper (Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου)

Πέντε γυναίκες αφήνουν την άνεση που τους προσφέρει η ζωή στην πόλη και ξεκινούν να ζήσουν μια περιπέτεια στην αυστραλιανή ενδοχώρα, προκειμένου να ενισχυθούν οι μεταξύ τους δεσμοί και η ομαδικότητά τους. Στο τέλος της διαδρομής όμως θα μείνουν μόνο τέσσερις… Η Άλις Ράσελ έχει εξαφανιστεί και την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνομικός Άρον Φαλκ, ο οποίος έχει πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον γι’ αυτή. Η Άλις Ράσελ, η αγνοούμενη, είναι η πληροφοριοδότριά του στην τελευταία υπόθεση που χειρίζεται και γνωρίζει μυστικά για πρόσωπα και καταστάσεις στην εταιρεία στην οποία εργάζεται. Τελικά οι άλλες πέντε γυναίκες όντως δεν γνωρίζουν τίποτα για την τύχη της;

Η «Άγρια φύση» έχει ήδη ανακηρυχτεί βιβλίο της χρονιάς στα Australian Indie Book Awards για το 2018, ενώ η εφημερίδα Observer το ανακήρυξε και εκείνη ως βιβλίο της χρονιάς. Η περιπέτεια που έπλεξε με τόση μαεστρία η Jane Harper, στο πρώτο της μυθιστόρημα «Η Ξηρασία», μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Έρικ Μπάνα.

Η γραφή της Jane Harper συγκρίνεται συχνά με αυτή της Tana French και του Dennis Lehane. Η αυστραλέζα συγγραφέας μπορεί και εκμεταλλεύεται άριστα το τοπίο για να χτίσει την πλοκή των μυθιστορημάτων της, ενώ θεωρείται το πιο «καυτό» εκδοτικό φαινόμενο στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας που έρχεται με φόρα από τους αντίποδες για να ξεπεράσει το κύμα του σκανδιναβικού νουάρ. 


Η «Ματωμένη Έρημος» της Karin Brynard, μάς μεταφέρει στον άγνωστο κόσμο της Νότιας Αφρικής

Ματωμένη έρημος, Karin Brynard (Μετάφραση: Χρήστος Αρμάντο Γκέζος)

Το όνειρο του Αλμπέρτους Μπίσλααρ ήταν να ζήσει μια ήρεμη ζωή στην ύπαιθρο. Με αφορμή μια αποτυχημένη σχέση αποφασίζει να αφήσει το απαιτητικό αστυνομικό του πόστο στο Γιοχάνεσμπουργκ, για μια θέση στα μετόπισθεν στις παρυφές της ερήμου Καλαχάρι. Φαίνεται πως το όνειρο της ήρεμης ζωής όμως απέχει ακόμα πολύ. Τα συχνά βίαια ξεσπάσματα στην περιοχή θα τον βυθίσουν στις ραδιουργίες και τις φυλετικές εντάσεις της κοινότητας και θα διαπιστώσει ότι η βία δεν έχει γεωγραφικά και εθνικά σύνορα.

Συναρπαστικό, καλογραμμένο και πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για τον άγνωστο κόσμο της Νότιας Αφρικής, τις αμέτρητες φυλές και τα παρακλάδια τους, τις φυλετικές εντάσεις και τα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού. Εκτός από την ανακάλυψη του δολοφόνου, ιδιαίτερο ρόλο στο βιβλίο έχει και η ανάλυση της ζωής στα βάθη της Νότιας Αφρικής. Το φόντο αυτό, εν πολλοίς άγνωστο σε εμάς, του δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το διαφοροποιεί από πλήθος άλλα αστυνομικά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Karin Brynard αντλεί τις εικόνες της από το Βόρειο Ακρωτήρι της Νότιας Αφρικής, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος καλύπτοντας τις συγκρούσεις και τις αναταραχές στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ, την πτώση του και την αναγέννηση της δημοκρατίας στην περιοχή. Η «Ματωμένη έρημος» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, στο οποίο χρησιμοποιεί στον μέγιστο βαθμό τις δεξιότητες που απέκτησε ως δημοσιογράφος στο πολιτικό και ερευνητικό ρεπορτάζ. Πλέον, είναι μία εκ των καλύτερων συγγραφέων της Νότιας Αφρικής.


Το «Τατουάζ» του Manuel Vázquez Montalbán, μας μεταφέρει στην Ισπανία του Φράνκο

Τατουάζ, Manuel Vázquez Montalbán (Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου)

Πρώην πράκτορας της CIA, πρώην κομμουνιστής και νυν ιδιωτικός ερευνητής, ο Πέπε Καρβάλιο είναι ένα ξεχωριστό είδος ήρωα. Ο Καρβάλιο, που πλέον βρίσκει ενδιαφέρον μόνο στο φαγητό και στο σεξ, καλείται να ξυπνήσει από τον ληθαργό του για να ανακαλύψει την ταυτότητα του πτώματος ενός άντρα που ξεβράζει η θάλασσα. Η αστυνομία υποψιάζεται ότι το έγκλημα σχετίζεται με τους εμπόρους ναρκωτικών και τους οίκους ανοχής της περιοχής, και αρχίζουν οι έφοδοι στα μπαρ και οι οχλήσεις στις πόρνες. Το ένστικτο του Καρβάλιο όμως του λέει ότι κάτι άλλο συμβαίνει, και ότι για άλλη μια φορά οι αστυνομικοί κάνουν λάθος. Καθώς η αστυνομία δημιουργεί όλο και περισσότερες εντάσεις, ο Καρβάλιο μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην έρευνα έχοντας για οδηγό ένα μόνο στοιχείο: το τατουάζ στην πλάτη του νεκρού.

Το Crimespree έγραψε για το «Τατουάζ»: «Εάν ο Γκράχαμ Γκριν, ο Π. Τζ. Γουντχάουζ, ο Ρέιμοντ Τσάντλερ και ο Άντονι Μπουρντέν καθόντουσαν μαζί μπροστά από μια γραφομηχανή το αποτέλεσμα θα ήταν ο Πέπε Καρβάλιο».

Γεννημένος το 1939 στη Βαρκελώνη, ο Manuel Vázquez Montalbán έζησε από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα της δικτατορίας του Φράνκο. Στο έργο του, ακόμα και στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, παραμονεύουν σε δεύτερο πλάνο οι ιδέες του, οι ανησυχίες του για το μέλλον, όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και όλου του κόσμου. Δημοσίευσε επίσης ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και δοκίμια, ενώ τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το βραβείο Planeta για τις «Θάλασσες του Νότου», με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, με το Εθνικό βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων και με το διεθνές βραβείο Grinzane-Cavour για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Τα παραπάνω βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης