Έχουν περάσει 26 από το ντεμπούτο άλμπουμ των Stone Roses, των Βρετανών που σημάδεψαν με τον ήχο τους τη χρυσή δεκαετία του ’90, αποτελώντας βασικούς εκπροσώπους της σκηνής τουΜadchester (ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμα και σήμερα στη χώρα μας). Πριν λίγες μέρες οι δρόμοι του Μάντσεστερ γέμισαν με πόστερ που απεικόνιζαν λεμόνια, το χαρακτηριστικό logo της μπάντας και οι φήμες για νέο άλμπουμ ή επερχόμενη περιοδεία φούντωσαν. Οι αετομάτες fans του συγκροτήματος μάλιστα, παρατήρησαν ότι ο αριθμός των λεμονιών σε κάθε poster ήταν16, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβολικό για μια πιθανή ανακοίνωση που μπορεί να αφορά το 2016. Τελικά, ανακοινώθηκαν μερικά dates: 17 και 18/6 του 2016 οι Roses θα παίξουν στο Μάντσεστερ, ενώ στις 8/7 θα είναι οι headliners του T in the Park festival.
Με αυτή την αφορμή το NME συγκεντρώνει σε μια λίστα τα 20 μουσικά άλμπουμ που δεν θα είχαν γίνει αν δεν υπήρχαν οι Stone Roses.
1. Oasis, “Definitely Maybe”
Μπορεί οι Beatles να ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης του Noel Gallagher όμως όπως δήλωσε κάποτε ο ίδιος: «Όταν άκουσα το “Sally Cinnamon” για πρώτη φορά, ήξερα τι θέλω να κάνω από εδώ και μπρος». Βέβαια το κομμάτι αυτό δεν περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο των Stone Roses, αλλά το πιάνετε το νόημα.
2. The Charlatans, “Some Friendly”
Απευθείας από το Northwich οι The Charlatans στάθηκαν στα πόδια τους ως supporting act στις συναυλίες των Stone Rose και η επιρροή τους πάνω τους είναι ξεκάθαρη στο πρώτο τους άλμπουμ.
3. “The Bluetones, ‘Expecting To Fly“
Όταν έκαναν το ντεμπούτο τους το 1996, θεωρήθηκαν οι νέοι Stone Roses, αρκετές μελωδίες θα μπορούσαν να περάσουν για συνθέσεις των Stone Roses χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς.
4. The Horrors, “Skying”
Αρκεί να ακούσεις τα κομμάτια “Changing The Rain” και “You Said” …
5. U2, “Achtung Baby”
Ο Bono είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ήδη από το 1989 fan των Stone Roses. Μετά ήρθε το Achutng Baby και τα κρουστά στο “The Fly” και καταλάβαμε όλοι το γιατί.
6. Peace, “In Love”
To μόνο που έλειπε από το ντεμπούτο των Peace, είναι να κυκλοφορούσε με λεμόνια στο εξώφυλλο.
7. Kula Shaker, ‘K’
12. The La’s, “The La’s”
13. Primal Scream, ‘Screamadelica’
Η αποθέωση του acieeed-rock από τους Primal Scream με αφετηρία φυσικά ποιους άλλους, τους Stone Roses.
14. The Chemical Brothers, “Exit Planet Dust”
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το fusion rock και dance ήταν τόσο massive που ή ήταν πολύ περίπλοκο, ή πολύ ξεπερασμένο. Ύστερα ήρθαν οι The Chemical Brothers, πρωτοπόροι του Big Beat, που όμως δεν έκαναν τίποτα πέρα από το να πάρουν τις ροκ δυναμικές και να τις βάζουν στο dancefloor.
15. Saint Etienne, “Foxbase Alpha”
O Bob Stanley ήταν από τους πρώτους μουσικοκριτικούς που γούσταραν τους Stone Roses και είχε γράψει πολύ καλά λόγια για το ντεμπούτο στο Melody Maker. Δύο χρόνια μετά, έχοντας πια τη δική του μπάντα ήταν αδύνατο να μην υποκύψει στη ψυχεδέλεια τους.
16. MGMT, “Oracular Spectacular”
Πριν αρχίσουν να τρολάρουν τους φαν τους και τα μίντια, οι MGMT έφτιαξαν ένα καθαρό Stone Roses άλμπουμ μοιράζοντας απλόχερα solid gold pop και ψυχεδέλεια στο λαό.
17. The Beta Band, “The Three EPs”
Με μια πρώτη ακρόαση μπορεί να πεις ότι δεν υπάρχει τίποτα από τους Stone Roses εδώ. Θέλει πολλές επισκέψεις, αλλά τελικά είναι εκεί. Ή εκεί θα πήγαιναν οι Roses αν συνέχιζαν και μετά το Second Coming.
18. Super Furry Animals, “Fuzzy Logic”
Ψυχεδέλεια αντάμα με techno; Κι όμως!
19. Ocean Colour Scene, s/t
Νέοι κάποτε παραδέχονταν πως οι Stone Roses υπήρξαν μέντορές τους.
20. The Flaming Lips, “The Stone Roses”
Το προφανές! Η ωδή στους Stone Roses που δίχασε ωστόσο πολύ τους κριτικούς.