Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ

10 λόγοι που δεν πρέπει να χάσουμε την εμφάνιση του Wim Mertens στην Τεχνόπολη

Θα δώσει μία συναυλία την Τετάρτη 7 Ιουλίου και η Popaganda θυμάται τις καλύτερες στιγμές του.

Υπάρχει ένας πολύ δυνατός δεσμός ανάμεσα στον Βέλγο μουσικό και το ελληνικό κοινό γι’ αυτό και πάντα επιστρέφει εδώ, τόσα χρόνια τώρα.

Είναι πολύ λογικό λοιπόν να βρίσκεται η Αθήνα στις πρώτες πόλεις που επισκέπτεται αμέσως μετά την έναρξη του συναυλιακού καλοκαιριού. Την Τετάρτη, 7 Ιουλίου θα εμφανιστεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της περιοδείας του με τον τίτλο «inescapable tour», η οποία σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της μουσικής του καριέρας. Η παράσταση θα δοθεί για περιορισμένο αριθμό καθιστών θεατών και, λίγες ώρες πριν την έναρξή της, θυμόμαστε γιατί μία τέτοια εμφάνιση είναι από αυτές που δεν πρέπει να χάνουμε.

  • Είναι ευρηματικός. Άρχισε να δημιουργεί μουσική το 1980, αφού πρώτα εργάστηκε ως μουσικολόγος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Η πρώτη του κυκλοφορία «For Amusement Only», είναι μια ηχογράφηση ηλεκτρονικής μουσικής για την οποία χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ο ήχος των μηχανών φλίπερ. 
  • Λατρεύει να συνδέει τη μουσική με την Ιστορία. Το τρίπτυχο «Cran aux oeufs» (2015-2016) το οποίο συμπληρώνουν τα έργα «Dust of truths», «Charaktersketch» και «What are we, locks, to do?», είναι ένα «μουσιστόρημα» (musi-fiction το αποκαλεί ο ίδιος) που συνδέει τη σύγχρονη Ευρώπη με την ιστορία της, δηλαδή με την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη. Η έμπνευσή του για το συγκεκριμένο έργο προήλθε από την Ελλάδα και τη μοναδική εμπειρία που βίωσε όταν έπαιξε σόλο στο μνημείο του Οκταβιανού Αύγουστου στη Νικόπολη
  • Η μουσική γι’ αυτόν είναι μια ολοκληρωτική εμπειρία. Το 1978 υπήρξε παραγωγός στην τότε Βελγική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση (τώρα Vlaamse Radio- en Televisieomroep), για το δεύτερο πρόγραμμα της οποίας (Radio Brabant) έκανε παραγωγή συναυλιών των Φίλιπ Γκλας, Στηβ Ράιχ, Τέρυ Ράιλυ, Μέρεντιθ Μονκ και άλλων. Υπήρξε, ακόμη, συμπαραγωγός του ραδιοφωνικού προγράμματος Funky Town μαζί με τον Gust De Meyer, βασικό συνεργάτη στο πειραματικό άλμπουμ “For Amusement Only”.
  • Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μινιμαλιστικής σύνθεσης αλλά και των κινηματογραφικών και θεατρικών soundtracks. Μετράει γύρω στις 90 κυκλοφορίες στην καριέρα του και αμέτρητες εμφανίσεις ανά τον κόσμο, είτε σόλο με το πιάνο του, είτε με ορχήστρα δωματίου ή και με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας.
  • Τα έργα του «Vergessen», «Maximizing the Audience», «The Belly of the Architect», «Un Respiro» θεωρούνται πλέον κλασικά και κάθε ζωντανή τους παρουσίαση είναι μια πολύ συναισθηματική εμπειρία.
  • Είναι πολυπράγμων και δεν επαναλαμβάνεται. Ψάχνεται συνεχώς, ανακαλύπτει, πειραματίζεται γι’ αυτό δεν τον χαρακτηρίζει μόνο μία ιδιότητα. Είναι συνθέτης, μουσικολόγος, κόντρα-τενόρος, πιανίστας, παραγωγός, συγγραφέας και όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει ένα ευρύ κοινό χάρη στις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους και πολύ ιδιαίτερες μουσικές του ανησυχίες. 
  • Δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει. Τα τελευταία 40 χρόνια, έχει αναπτύξει την προσωπική του, μουσική «γλώσσα», χρησιμοποιεί ένα κανονιστικό λεξιλόγιο, συνθέτει για διάφορα οργανικά σύνολα ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί φωνητικές συνθέσεις και κομμάτια για συμφωνικές ορχήστρες. 
  • Οι ζωντανές του εμφανίσεις είναι μία εμπειρία. Ο ίδιος έχει πει ότι φιλοδοξία του είναι να δίνει παραστάσεις που ταλαντεύονται «μεταξύ ενέργειας και πράξης» ή ακόμα και μεταξύ του «Εμείς που είμαστε Εγώ» και του «Εγώ που είμαι Εμείς». Και το έχει εξηγήσει: «Το κοινό καθορίζει τελικά την ενέργεια του έργου που θα δημιουργηθεί. Η σχέση μεταξύ του συνθέτη και του κοινού βασίζεται στην εμπιστοσύνη ή αλλιώς: “κάνω ό,τι συμβαίνει”. Είναι αλήθεια ότι ο δημιουργός γνωρίζει ποιο είναι το καθήκον του. Έτσι, όταν ηχήσει ο πρώτος τόνος, η παράσταση μετατρέπεται σε μια “απόδοση στο καθήκον”».
  • Θα μας παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά το άλμπουμ του «The Gaze of the West» που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020.
  • Και να μην ξεχνάμε ότι πάντα θέλει να ικανοποιεί το κοινό του. Έτσι, για να γιορτάσει την 40ή του καλλιτεχνική επέτειο, θα μας παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που καλύπτει όλη την καλλιτεχνική του πορεία από το 1980 έως σήμερα.

https://www.youtube.com/watch?v=lO2LDx8Iagc&ab_channel=WimMertensOfficial

Stay tuned στο facebook event της συναυλίας.
Τιμές εισιτηρίων: Διάζωμα Β, Γ1, Γ2 & Δ: 24,20 ευρώ. Τραπέζια: 29,70 ευρώ. Διάζωμα Α: 35,20 ευρώ.
Σημεία Προπώλησης: VIVA, τηλεφωνικά στο 11876 και στα φυσικά σημεία Reload, Καταστήματα Wind, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Πολυχώρος Yoleni’s (Σόλωνος 9), αθηνόραμα.gr και Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης).
ΠΡΟΣΟΧH: Την ημέρα της συναυλίας δεν θα λειτουργούν ταμεία.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.