Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaBERLINALE 2015
Η Popaganda στο Βερολίνο: Στο Taxi του Jafar Panahi η Χρυσή Άρκτος
Κυνηγώντας τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο.

Η Popaganda στο Βερολίνο: Στο Taxi του Jafar Panahi η Χρυσή Άρκτος

Οχι απαραίτητα στην πιο βαβουριάρικη, αλλα σίγουρα στην πιο συμβολική επιλογή έδωσε τη Χρυσή Άρκτο η επιτροπή του Darren Aronofsky, που μοίρασε επίσης βραβεία στο ρουμανικό φουστανέλα-western Aferim και στη Charlotte Rampling για το 45 Years.
201511112_5

Στον απόντα Jafar Panahi (καθ’ ότι σε απαγόρευση εξόδου απ’ τη χώρα του) απένημε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου η επιτροπή του Darren Aronofsky, για το Taxi, που γύρισε ο Ιρανός σκηνοθέτης παριστάνοντας τον ταξιτζή και συνεντευξιάζοντας ανυποψίαστους συμπολίτες του. Αυτό ειναι το δεύτερο στη σειρά απο τα απαγορευμένα του Ιρανού που κερδίζει διάκριση στη Berlinale, μετά και την περσινή του βράβευση για το σενάριο του Closed Curtain. Όχι η πιο δίκαιη νίκη απαραίτητα, αλλά σίγουρα η πιο ασφαλής στους πολιτικούς της συμβολισμούς, η βράβευση του Panahi ήρθε σαν επιστέγασμα όλης της λογικής που ακολούθησε η επιτροπή. 

Το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε ο Pablo Lorain για το El Club, στο οποίο προσεγγίζει τα δεινά της Χιλής του Πινοσέτ μέσα απο την ιστορία μιας ομάδας μοναχών που ζουν στις ακτές της χώρας. Το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράστηκαν το φουστανέλα-western Aferim του πολυνίκη Ρουμάνου Radu Jude, με το Body της πρωτάρας Malgorzata Szumowska, ενώ τα βραβεία ερμηνείας πήγαν δικαίως στο πρωταγωνιστικό δίδυμο Charlotte Rampling – Tom Courtenay, του μειλίχιου αλλά ηλεκτρισμένου δράματος υπερηλικίωσης 45Years, με το οποίο ήρθε για πρώτη φορά στο Βερολίνο ο Βρετανός Andrew Haigh.

Την Αργυρή Άρκτο Alfred Bauer για πρωτοποριακή κινηματογράφηση κέρδισε το λατινοαμερικάνικο δράμα άγριας ενηλικίωσης Ixcanul, του μεγαλωμένου στις παλιές γειτονιές των Μάγια, Jayro Bustamante. Για το σενάριό του διακρίθηκε ο Patricio Guzman που ξαναμετέφερε τους Βερολινέζους στη Χιλή με το The Pearl Button για να δείξει ότι ο ωκεανός εχει μνήμη, ενώ το βραβείο καλλιτεχνικής συμβολής μοιράστηκαν τρεις δ/ντες φωτογραφίας: ο Sturia Brandth Groviem για το εκρηκτικό γερμανικό αστικό νουάρ Victoria και το δίδυμο Evgeniy Privin & Sergey Mikhalchuk για το υπνωτιστικό ρωσικό κοινωνικό δράμα Under Electric Clouds.

Η Popaganda αποχαιρετάει το Βερολίνο, με την υποστήριξη της Aegean Airlines.

Η Popaganda στο Βερολίνο: Στο Taxi του Jafar Panahi η Χρυσή Άρκτος
Κυνηγώντας τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο.
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.