Ανάμεσα στην πληθώρα των θεαμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών 2017, ο χορός κατέχει περίοπτη θέση. Όμως υπάρχει ανάμεσα στις παραστάσεις χορού μία που ξεχωρίζει ήδη ως σύλληψη και συνθήκη, κι αυτό είναι το Day Out of Time. Γιατί; Γιατί, απλούστατα, κανείς από τους κανόνες του παιχνιδιού δεν μοιάζει με αυτούς που έχουμε συνηθίσει στη ζωή μας ως θεατές: ούτε ενότητα χώρου υπάρχει, ούτε και χρόνου, ούτε και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το πράγμα στην ολότητά του, αφού τα σημεία τέλεσής του είναι διάσπαρτα μέσα στην πόλη: είναι ένα γεγονός που αφορά το χορό τον ίδιο στην ουσία του, ως στάση ζωής και ως κατάσταση.

Βιτόρια Κωτσάλου.

Η δημιουργός του event Βιτόρια Κωτσάλου, Αθηναία, με σπουδές ψυχολογίας και χορού,  εξηγεί την προέλευση της έμπνευσής της: Το Day Out of Time, γεννήθηκε στο νησί της ΄Υδρας κατά τη διάρκεια της σχολής χορού RSOD. Πρόκειται για μία πρακτική που εμπεριέχει μέσα της την ιδέα της χορογραφίας ως έναν τρόπο που οργανώνονται οι άνθρωποι. Παρατηρώντας την απόσταση του ανθρώπου από την φύση, από το ίδιο του το σώμα, των ανθρώπων μεταξύ τους, καθώς και την δυσκολία που αντιμετώπισα η ίδια  στο να κρατάει την επαφή με το σώμα μου, δημιούργησα ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο χορευτές και περαστικοί μπορούν να αφουγκραστούν το χρόνο, το σώμα, την ευρύτερη κίνηση που εμπεριέχει τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, καθώς και την φύση που μας γεννά.

Εδώ ο χάρτης.

Το Day Out of Time, θα λάβει χώρα το Σάββατο 24/6/17 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου,  στην πλατφόρμα Άνοιγμα στην Πόλη. 21 εκπληκτικοί χορευτές, θα αφιερώσουν την ημέρα στο να είναι στην κατάσταση του χορού από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Ο  κάθε χορευτής δεσμεύεται στο να είναι σε ένα, επιλεγμένο σημείο, σε δημόσιο χώρο κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας (6.00-20.50). Το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τον κάθε χορευτή ακολουθώντας τον αναρτημένο χάρτη στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Το κοινό προσκαλείται να παρατηρήσει όχι μόνο τον χορευτή και τον χορό του, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, τον εαυτό του, τους άλλους, να περάσει όσο χρόνο θέλει με τον κάθε χορευτή, να του προσφέρει νερό η απλά παρέα και να συν-παραστεί και συν-κινηθεί στο γεγονός.

Όλες οι πληροφορίες εδώ.