Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

Ζήτω η Χορτοφαγία! Κατάρα στην Τσικνοπέμπτη!

Τα καλύτερα αθηναϊκά σημεία για να γλυτώσετε από την λαίλαπα του ψητού κρέατος που θα κυριεύσει την πόλη.
popaganda_athens_veggie

Παραμονές Τσικνοπέμπτης και δύο αμείλικτα ερωτήματα ζητούν επείγουσα απάντηση: Τι θα φάμε και που θα πάμε (προφανώς η απάντηση «με ποιους» έχει ήδη δοθεί νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση δεν είναι της παρούσης).

Σε ότι αφορά στο πρώτο ερώτημα, πρόσφατα αυτοσχέδια γκάλοπ, αλλά και μακρόχρονη παρατήρηση των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων της πρωτεύουσας,  έχουν αποδείξει ότι το κοινό έχει μια σαφή τάση προς τα σουβλάκια (καλαμάκια κι όχι ξεχειλωμένα πιτόγυρα). Οι αντιστάσεις του φαίνεται να κάμπτονται εξίσου δραματικά στη σκέψη και στη θέα μιας ζουμερής μπριζόλας.

Σχετικά με το που, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, μπιστρό κεντρικά ή συνοικιακά, αναλαμβάνουν να δώσουν τη λύση, ενώ ακόμη και έξω από πολλά μπαράκια ή café, ειδικά σε όσα διαθέτουν πεζόδρομο, θα στηθούν πρόχειρες  ψησταριές για περαστικούς και θαμώνες.

Τι γίνεται όμως με όσους έχουν επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση στη διατροφή τους διότι, λόγου χάρη, έχουν ασπαστεί με πάθος τις βασικές αρχές της yoga ή ακόμη και με εκείνους που αγανακτούν στη σκέψη της υπερπροσφοράς των ναών του κρέατος και στη γεμάτη τσίκνα ατμόσφαιρα;

Το vegetarian & vegan εστιατόριο Avocado.

Το Αβοκάντο στην Οδό Νίκης

Ευτυχώς η ελληνική κουζίνα, αλλά και οι σύγχρονες διατροφικές τάσεις που κυκλοφορούν στην πόλη διαθέτουν νόστιμες εναλλακτικές προτάσεις. Οι οποίες δεν περιορίζονται σε μια σκέτη (και μάλλον πληκτική) σαλάτα. Για παράδειγμα, οι συνειδητοποιημένοι vegans, αλλά και οι άνθρωποι που γνωρίζουν να εκτιμούν ένα αξιόλογο μενού, έχουν αναδείξει εδώ και αρκετό καιρό το αρμονικά λιτό Αβοκάντο (Νίκης 30, 210-3237878) σε  κορυφαίο χορτοφαγικό spot. Η μικρή του σάλα μοσχοβολά με αρώματα από όλες τις κουζίνες του κόσμου, ενώ οι προτάσεις του βασίζονται εξ’ ολοκλήρου σε φρέσκα και αγνά προϊόντα. Προσωπική all time classic επιλογή το ρύζι Om Shanti με αέρινο basmati, γάλα καρύδας, μια δόση από απαλό κίτρινο κάρυ και λευκά μικρά φασόλια, το Forest Burger (Τσικνοπέμπτη, γαρ) από μανιτάρια και παρμεζάνα και το smoothie Ginger Passion, με καρότο, μήλο, παντζάρι και τζίντζερ.

Κρητική Pizza

Κρητική pizza στο Wild in The City.

Για τις μεσημεριανές λιγούρες μιας κρεατοφαγικής κατά τα άλλα μέρας, λίγο πιο κάτω στην ίδια γειτονιά, μέσα στη στοά Μπολάνη βρίσκεται το αγαπημένο πια Wild in the city (Στοά Μπολάνη, Βουλής 7, 210-3315776) ο πρεσβευτής του clean eating στην Αθήνα. Επειδή το κλίμα προστάζει την κατανάλωση πρωτεΐνης ιδανική επιλογή αναδεικνύονται τα αυγά μάτια, με πάστα από γλυκοπατάτα ή/και κολοκυθάκι, βουτυρένιο αβοκάντο, ελιά, κάπαρη, ψωμί από αμύγδαλο (με δικό τους προζύμι από κεφίρ), κατσικίσια φέτα  και απάκι. Ταιριάζει πολύ με την μπύρα Daura, χωρίς γλουτένη, της ετικέτας Estella, ενώ για επιδόρπιο ο ιδιοκτήτης Θανάσης Παπαδημητρίου, παινεύει (δικαίως) την τάρτα από αμύγδαλα με σπιτική πραλίνα, χωρίς ζάχαρη.

Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα

Πρασινάδες στην Mystik Pizza

Ξεφεύγοντας εντελώς από την επιλογή του κρέατος και έχοντας στο μυαλό τους αμετανόητους pizza lovers, η πυξίδα δείχνει Εξάρχεια. Πιο συγκεκριμένα εστιάζει στην Mystic Pizza (Εμμ.Μπενάκη 76, 210-3839500) του Μπάμπη Ανανιάδη. Εδώ θα βρείτε την πιο bio εκδοχή του λατρεμένου εδέσματος με τυρί, ντομάτα, μανιτάρια, ελιές, φέτα, πιπεριά, κρεμμύδι και ρίγανη, που απογειώνεται με μια μπύρα Cannabis club bio. Όσοι επιμένουν πάντως παραδοσιακά στο κρέας, στο δεύτερο κατάστημα της Mystic Pizza στο Καλιμάρμαρο (Φερεκύδου 2, 210-9592092) -που από τον περασμένο Δεκέμβρη διαθέτει κελάρι και μπακαλοταβέρνα παλαιάς κοπής- θα γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη με αποκριάτικο dress code, ψήνοντας πατροπαράδοτα κοψίδια και χορεύοντας salsa καιrumba live.

Για εκείνους που προτιμούν κάτι χωρίς κρέας, χορταστικό, αλλά στο χέρι, ιδανικό είναι το Falafellas (Αιόλου 51, Αθήνα, Τ. 210-3239809) το οποίο έχει καταχωρηθεί στη συλλογική γαστρονομική συνείδηση ως το hip στέκι με το φρεσκοψημένο φαλάφελ και το βελούδινο ταχίνι. 

Μιλώντας πάντως για street food, με ελληνικό twist διαφορετικής κοπής, πιο μαμαδίστικο, το Pie Works στο Κολωνάκι (Αμερικής 16, 211-1847595) προτείνει λαχταριστές αρμυρές ή γλυκές πίτες, όπως η moussaka pie, γεμισμένη με το ομώνυμο λατρεμένο έδεσμα ή η fruit jam pie, με σιμιγδαλένια κρέμα και μαρμελάδα φρούτων.

Σε αυτή την περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Σκουφά, την μεσογειακή κουζίνα προσεγγίζει με vegan τρόπο και ειλικρινείς διαθέσεις το Rosebud.Ξεχωρίζει για τον συγκλονιστικό μουσακά με λαχανικά και κιμά βιολογικής σόγιας, τη σωστά μαγειρεμένη κινόα με άγρια μανιτάρια του δάσους, τα coctailsστη μπάρα (ωραίο το Green Lion με τζιν, lime και αγγούρι) και το χαρούμενο pop art περιβάλλον του (Σκουφά 42, 210-3392370).

Επιμένοντας στο κέντρο, βιολογικό κρασί Λήμνου μαζί με multi – ethnic μενού αξιώσεων, από τον σεφ Polash Alan βρίσκει κανείς στο μικρό, λευκό MammaTierra (Ακαδημίας 84, 211-4114420). Σπάνε τη μύτη και κερδίζουν τις καρδιές το vegetable korma με λαχανικά, γάλα καρύδας και κάρι, το burger μανιταριών με τις τετραγωνισμένες τηγανιτές πατάτες και το γνήσιο guacamole με τα σπιτικά nachos.

Την ίδια στιγμή, στον πιο ατμοσφαιρικό  δρόμο στη γειτονιά του Ψυρρή, το στέκι των ποδηλατάδων, το ρετρό Handlebar προσφέρει πολλά vegan πιάτα σε εξαιρετικές τιμές, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στις μπύρες και στην πέστροφα. Απαραίτητη, κατά συνέπεια, θεωρείται η δοκιμή του kedgeree (καπνιστή πέστροφα με ρύζι, ντομάτες αυγά και κάρυ) παρέα με μια αφροζύμωτη μπύρα Tetley’s. Πρόκειται, μάλιστα, για μια επιλογή που μπορεί να σταθεί και άλλες μέρες κι όχι μόνο στα πλαίσια της Τσικνοπέμπτης-την-είδα-αλλιώς.

Τέλος, εκτός κέντρου, εκεί στο Νότο, υπάρχει ένα all –day εστιατόριο με πράσινες, οικολογικές διαθέσεις που το λένε Γη (Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 210-964 8512) . Πρόκειται για ένα χώρο τον οποίο μπορούν να εκτιμήσουν κι όσοι λατρεύουν το κρέας, ακόμη και αυτή τη μέρα που η κατανάλωσή του θεωρείται κάτι σαν εθιμικό δίκαιο. Η Γη είναι εκπληκτικά διακοσμημένη σαν εκείνα τα ονειρικά εξοχικά της Τοσκάνης και στοχεύει στην ευεξία με προτάσεις όπως η ελληνική σαλάτα με φέτα από γάλα κάσιους, ντομάτα, καρότο και πιπεριά, αλλά και πρωτότυπα sushi rolls σε φύλλο nori με σπανάκι, μανιτάρι και  ρύζι από μαρινάτο κουνουπίδι.  

Όποιες, πάντως, κι αν είναι οι διατροφικές προτιμήσεις κι όπου κι αν επιλέξει να κινηθεί κάποιος, καμιά επιλογή δε θεωρείται ανορθόδοξη. Με κρέας η χωρίς, η Τσικνοπέμπτη απαιτεί καλή παρέα, χαρωπή διάθεση και μπόλικο συναίσθημα. Είναι μια ευκαιρία για γιορτή. Μεσοβδόμαδα. Κι αυτό από μόνο του την κάνει ξεχωριστή.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.