piracy

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους Βρετανούς, είναι η τετράγωνη λογική και η μεθοδικότητα που τους διακρίνουν, ασχέτως του θέματος ή του αντικειμένου. Όταν λοιπόν στο «νησί» αρκετά χρόνια πριν πάρθηκε η απόφαση προώθησης των «επαγγελμάτων του μέλλοντος» (καλλιτέχνες, μουσικοί παραγωγοί & DJ, game designers & developers κλπ.), αυτόματα έγινε σαφές ότι θα έπρεπε να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να στηριχθούν οι εν λόγω βιομηχανίες και αγορές στη χώρα, έτσι ώστε οι μετέπειτα απόφοιτοι να απορροφούνταν στην αγορά εργασίας. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας κατά της πειρατείας, του παράνομου downloading και όλων εκείνων που διένεμαν τέτοιου είδους λογισμικό ή καταπατούσαν πνευματικά δικαιώματα.

Όλα αυτά τα χρόνια, η βρετανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους παρόχους, κυνηγούσαν έντονα τους «πειρατές», αναγνωρίζοντας τις «ύποπτες» IP και επικοινωνώντας με τους συνδρομητές σε μια προσπάθεια εκφοβισμού τους –σε περίπτωση δε που εκείνοι δεν συμμορφώνονταν, ακολουθούσαν κι άλλα μέτρα όπως ακύρωση της σύνδεσης, περιορισμός δραστηριοτήτων για την IP του πελάτη, ακόμα και μηνύσεις ή αγωγές. Ωστόσο ουδείς άσφαλτος που λέει και το ρητό και έτσι, εν έτει 2014 οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι η στρατηγική αυτή δεν οδηγεί πουθενά πλέον. Με τις μετρήσεις να καταδεικνύουν πως τα μέτρα αυτά δεν συνέβαλλαν στην πτώση της πειρατείας αποφασίστηκαν νέα, καινούρια, τα οποία διέπει μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Έτσι λοιπόν όσοι εντοπίζονται να παραβιάζουν τον νόμο σχετικά με τη διακίνηση παράνομου λογισμικού στο διαδίκτυο (file sharing, torrents, streaming κλπ.) θα λαμβάνουν έως και τέσσερις προειδοποιητικές επιστολές σε ετήσια βάση από το 2015. Η διαφορά έγκειται στο ότι μετά από αυτές δεν θα ακολουθεί καμία άλλη ενέργεια. To όλο πλάνο που στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστό ως Creative Content UK (ελληνιστί Δημιουργικό Περιεχόμενο Ηνωμένου Βασιλείου) και αναμένεται να πλαισιωθεί από μία διαφημιστική εκστρατεία της βρετανικής κυβέρνησης ύψους £3,5 εκατομμυρίων, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για τη φύση της πειρατείας και το πώς αυτή επηρεάζει όλη την αλυσίδα της αγοράς. Σύμφωνα με μελέτη της Ofcom, περίπου το ¼ των downloads στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παράνομο.

Το θέμα δεν είναι αν η κίνηση αυτή θα έχει αποτέλεσμα. Οι Βρετανοί αναγνώρισαν πως με τα μέτρα που ήδη είχαν, δεν κατάφερναν ουσιαστικά τίποτα. Τα επίπεδα της πειρατείας δεν έπεφταν και, το κυριότερο, οι χρήστες του διαδικτύου δεν φαίνονταν να έχουν καταλάβει τις βλαβερές συνέπειές της –παρά απλά ακολουθούσαν τυφλά τον νόμο φοβούμενοι για τις συνέπειες. Αν μη τι άλλο η κίνηση η οποία αποφασίστηκε είναι γενναία, αφού στην εποχή που άπαντες κυνηγούν τους πειρατές με το δίκαννο, οι Βρετανοί, παρά το όποιο παρελθόν τους, αποφασίζουν να τους προσεγγίσουν διαφορετικά σε μια προσπάθεια όχι καταστολής αλλά πρόληψης του φαινομένου. Το αν θα δικαιωθούν ή όχι, θα το γνωρίζουμε σε μερικά χρόνια.