popaganda_23_kyriakidis_mg_2874_1

ΜΟΥΣΙΚΗ: Οι μουσικές μου επιρροές ξεκίνησαν νωρίς, στην ηλικία των τεσσάρων, όταν ο αδελφός μου, ναυτικός στο επάγγελμα, μου έφερε δώρο την «πέμπτη» του Μπετόβεν. Μέσα στα ακούσματα της εποχής και στα τραγούδια που τραγουδούσε η μητέρα μου, η «πέμπτη» ακουγόταν σαν επανάσταση στον ήχο, σαν τρομοκρατική ενέργεια που διασπούσε τις ενδοοικογενειακές δομές και ισορροπίες. Από νωρίς λοιπόν με χαρακτήρισαν ανισόρροπο και απροσάρμοστο και προσπάθησαν να με κοινωνικοποιήσουν φέρνοντας φίλους που σατίριζαν κάθε μουσική νότα της «πέμπτης».  Ακόμη και ο όρος «η πέμπτη» ήταν στόχος χλευασμού και ειρωνείας. Μες στο σπίτι έλεγαν: «πες στην πέμπτη πώς τρώμε». Και γω σταμάτησα να την ακούω την «πέμπτη». Χάρηκαν και ησύχασαν. Και αφού η ειρήνη και η γαλήνη βασίλεψε στα πρόσωπα τους, στράφηκα στην «ενάτη». Τη συμφωνία της κάθαρσης, όπως έμαθα πώς την αποκαλούν. Από τότε μου καθόρισε τις μουσικές μου αναζητήσεις. 

ΒΙΒΛΙΑ: Ένας συγγραφέας έγινε φίλος, πατέρας, οικογένεια και μου άνοιξε εσωτερικές διαδρομές που ακόμη εμπλουτίζονται και αυτός είναι ο Μπέκετ. Ανάμεσα σε άλλα αναγνώσματα και άλλους συγγραφείς ταυτίστηκα με την λογική του και με την βοήθεια του κατάφερα να καταλάβω άλλους συγγραφείς. Το ταξίδι μου συνεχίζεται με σταθμούς τον Πλάτωνα και τον Ντοστογιέφσκι, τον Σαρτρ και τον Προυστ, τον Επίκουρο και τον Καβάφη, τον Ροΐδη και την Πάπισσα του, τον Ιούλιο Βερν και την απίστευτη φαντασία του.

popaganda_23_kyriakidis_mg_2899

ΤΑΙΝΙΕΣ:  Παθιασμένος με τον Μπάστερ Κίτον και τον Τσάπλιν. Γοητευμένος από τον Ιταλικό νεορεαλισμό, αλλά και θετικά σοκαρισμένος από τον «Τοτό» και την δυναμική του. Επηρεασμένος από τον Γούντυ Άλεν. Συγκλονισμένος από τον Τρίερ χωρίς να καταλάβω ποτέ το γιατί. Παντρεμένος ισόβια όμως με τον Μπέργκμαν.

ΣΠΟΡ: Υπήρξα αθλητής του βόλεϊ και κατά συνέπεια παρακολουθώ τα περισσότερα αθλήματα. Με συναρπάσει το καλλιτεχνικό πατινάζ που είναι μια κατηγορία μόνο του και έχει ξεπεράσει την έννοια «άθλημα». Είναι ποίηση, καλαισθησία, χάρη, ομορφιά στον πάγο.

ΙΝΤΕΡΝΕΤ:  Πρέπει να απασχολεί τους «έχοντες εργασίαν». Σε αυτή τη βάση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για ανάπτυξη και εξέλιξη. Το δέχομαι μόνο ως μέσο έρευνας και τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα συνεπακόλουθα του διαδικτύου ενισχύουν την απόγνωση και την μοναξιά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί αρρώστους και ψυχικά διαταραγμένους.

popaganda_23_kyriakidis_mg_2831

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:  Ψυχαγωγία. Σε σωστές δόσεις, μια καλή παρέα σε στιγμές ξεκούρασης. Σε αλόγιστη χρήση μειώνει την νοημοσύνη μας και ενισχύει την κατάθλιψή μας. Μην ξεχνάτε πώς δεν απαντούμε στη τηλεόραση. Μόνο μας μιλάει.

ΤΑΞΙΔΙΑ:  Καθόλου τουριστικός τύπος. Ταξίδια θεωρώ μόνο αυτά που κάνω μες στις σκέψεις μου και στα όνειρά μου.

ΓΕΙΤΟΝΙΑ: Επιτέλους επέστρεψα στο κέντρο της Αθήνας. Δίπλα στο Πεδίον του Άρεως. Η αίσθηση της γειτονιάς πολύ πιο αισθητή από αλλού. 

ΤΩΡΑ:  Στο θέατρο Ζίνα με τον «Αμλετ τον Β» και σε γυρίσματα της «Μουρμούρας».

Άμλετ ο Β’, του Σάμιουελ Μπόμπρικ σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Ερμηνεύουν: Βλ. Κυριακίδης, Γ. Κωνσταντίνου, Χρ. Τσάφου, Β. Γουλιελμάκη. Στο θέατρο Ζίνα (Λεωφ. Αλεξάνδρας 74), τηλ. 2106424414