Στα γρήγορα: Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1965 από την Fantasy Records και πρόκειται για το soundtrack του ομώνυμου special επεισοδίου των Peanuts του Charles M. Schulz που προβλήθηκε από το αμερικανικό CBS. Σε αυτόν περιλαμβάνονται τόσο πρωτότυπα κομμάτια όσο και διασκευές κλασικών χριστουγεννιάτικων συνθέσεων (“The Christmas Song”, “O Tannenbaum”) και θεωρείται από τους καλύτερους χριστουγεννιάτικους δίσκους όλων των εποχών, έχει ψηφιστεί στο Grammy Hall Of Fame το 2007, ενώ το 2012 προστέθηκε στο αρχείο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου ως έργο «πολιτισμικής, ιστορικής και αισθητικής σημασίας».

Την ακούσαμε: Εάν υπάρχει ένα χριστουγεννιάτικο album που καταφέρνει να συνδυάσει υποδειγματικά την jazz μουσική υπόκρουση με την ζεστή παιδικότητα των ηρώων για τους οποίους γράφτηκε, τότε αυτό είναι το εν λόγω. Οι jazz μελωδικές γραμμές του πιάνου του Vince Guaraldi ξεδιπλώνονται με μία αβίαστη μαλακότητα αλλά και σπιρτάδα, είτε πρόκειται για κλασικά κομμάτια του χριστουγεννιάτικου καταλόγου όπως το εναρκτήριο “O ‘Tannenbaum”, είτε το σκερτσόζικο “Linus & Lucy”, είτε ακόμη και το «αυστηρό» “Fur Elise” του Beethoven. Τα Peanuts εμφανίζονται με τέτοια σποραδικότητα κατά τη διάρκεια του δίσκου (στα “My Little Drum”, την φωνητική εκδοχή του “Christmas Time Is Here”, αλλά και το “Hark The Herald Angels Sing”) που καταφέρνουν να επισφραγίσουν απροσδιόριστα την παρουσία τους σε όλο το έργο και σχεδόν «βλέπεις» τον Snoopy και τον Charlie Brown να χορεύουν με μία αφελή παιδικότητα μέχρι και στα instrumental κομμάτια. Είναι ένας δίσκος απόλυτα σοβαρός μουσικά που συγχρόνως διαπνέεται από μία γοητευτική ελαφράδα. Που καταφέρνει να δρασκελίσει τον προσδιορισμό του τυπικού χριστουγεννιάτικου μουσικού έργου, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του απόλυτου χριστουγεννιάτικου δίσκου.

Τρέξε μακριά: Αχ, καλά τα έλεγε ο Ebenezer Scrouge.

Τ’ είπες τώρα; «Το A Charlie Brown Christmas είναι ένας χαρμόσυνος και γιορτινός στοχασμός για την περίοδο των γιορτών». –All Music

Να τ’ αφήσω; Μπορείς να σκεφτείς καλύτερο μουσικό χαλί για την σημερινή μέρα;

https://www.youtube.com/watch?v=SvK3jEXJFdg