franchises

Μεγάλη υπόθεση μια σειρά videogames να είναι ήδη γνωστή στο κοινό. Οι εταιρείες παίζουν εκ του ασφαλούς καθώς ο κόσμος γνωρίζει το brand name, το κόνσεπτ και τον ήρωα, τα έξοδα προώθησης είναι σημαντικά λιγότερα –οπότε και τα περιθώρια κέρδους μεγαλύτερα- ενώ αν πρόκειται για franchise που τρέχει χρόνια, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρχει και ένας «πυρήνας» φίλων που θα φροντίσει να το στηρίξει βρέξει-χιονίσει. Δεν είναι όμως πάντα εύκολα τα πράγματα. Χρειάζεται κόπος, προσπάθεια και διαρκής επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους, δημιουργούς και εκδότες, για να καταφέρει μια σειρά να αντέξει στον χρόνο και να μαγνητίζει το ενδιαφέρον του κοινού όσα χρόνια κι αν περάσουν –και να μην τη φάει η μαρμάγκα.

Ανάμεσα στα τόσα και τόσα franchises που έχουν εμφανιστεί στο gaming τις τελευταίες δεκαετίες όμως, υπάρχουν και κάποια πολύ συγκεκριμένα που έχουν παραμείνει στον αφρό όλα αυτά τα χρόνια, διατηρώντας τη δυναμική τους και αποκτώντας το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Αυτά τα ξεχωριστά franchises βρήκαμε λοιπόν, τα πιο επιτυχημένα, τα πιο διαχρονικά, και σας τα παρουσιάζουμε! Σημειώστε απλά ότι αναφερόμαστε σε IP (intellectual properties ή πνευματικές ιδιοκτησίες) και όχι αποκλειστικά σε συγκεκριμένες σειρές παιχνιδιών. Όπως θα δείτε, έχει περισσότερη πλάκα…

Mario

2017.2.17-mesa-1

Ο «βασιλιάς» της κατηγορίας χωρίς δεύτερη σκέψη! Ο εξ Ιαπωνίας Ιταλός μυστακοφόρος κοντόχονδρος υδραυλικός αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα την πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στην παγκόσμια αγορά του gaming, οπότε μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να προκαλούν τα 165 (!) παιχνίδια στα οποία πρωταγωνιστεί έχοντας ξεκάθαρη αναφορά στον τίτλο τους. Σειρές σαν τα New Super Mario Bros., Super Mario Land, Mario Party, Mario Kart και Dr. Mario έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τους τίτλους στους οποίους ο Mario απλά εμφανίζεται (όπως π.χ. τα Donkey Kong), τότε ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τους 200! Με τον ίδιο να έχει εμφανιστεί σε ό,τι είδους παιχνίδι βάζει ο νους σας (από platformer, party και sports μέχρι racing και FPS!) δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το franchise είναι και αυτό με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία του gaming!

Σύνολο: 165


Mega Man

2017.2.17-mesa-2

Μπορεί η σειρά Mega Man να μην είναι τόσο δημοφιλής στα μέρη μας, στην Ιαπωνία ωστόσο… θερίζει! Βέβαια εκεί μέχρι που κυκλοφορεί και με διαφορετικό όνομα (Rockman), όμως όπως και να ‘χει αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της Capcom μέχρι και σήμερα. Μεγάλο της όπλο το γεγονός ότι «σπάει» σε πολλές, μικρότερες σειρές (X, Legends, Battle Network, Zero κ.α.) ενώ αξίζουν να σημειωθούν οι δεκάδες κυκλοφορίες σε mobile πλατφόρμες. Σε αυτές τις τελευταίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό άλλωστε η επίδοση των 119 τίτλων, η οποία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι η βασική σειρά έχει όλα 11 παιχνίδια! Τα τελευταία χρόνια ο Mega Man πάντως έχει «χαθεί» από τις μεγάλες κονσόλες με την Capcom να έχει εστιάσει στις mobile πλατφόρμες. Όσο ζούμε, ελπίζουμε…

Σύνολο: 119


Pokemon

2017.2.17-mesa-3

Τα Pokemon εμφανίστηκαν στις ζωές μας το 1996 και έκτοτε κυριαρχούν! Αποτελούν μαζί με τα Mario ένα από τα πλεονεκτήματα της Nintendo έναντι του ανταγωνισμού, έστω κι αν το πιο επιτυχημένο παιχνίδι της σειράς ήταν το Pokemon GO που κυκλοφόρησε σε iOS και Android πέρυσι το καλοκαίρι και προκάλεσε παραλήρημα σε ολόκληρο τον πλανήτη, καταγράφοντας περισσότερα από μισό δισ. downloads! Οι κύριες κυκλοφορίες του franchise είναι 27 και σημειώνονται κατά βάση σε ζευγάρια (δύο χρώματα τη φορά). Αν όμως προσθέσουμε και τις λοιπές επιπρόσθετες εκδόσεις, τα apps και βέβαια τα κάθε λογής spin-offs σε κάθε format, ακόμα και PC, τότε φτάνουμε τον μαγικό αριθμό 93! Καλώς εχόντων των πραγμάτων και με δεδομένο το μομέντουμ της σειράς που από πέρυσι έχει ανεβάσει το “brand awareness” της στα ουράνια, μέχρι το 2020 θα έχει… κατοσταρίσει κιόλας!

Σύνολο: 93


The Sims

2017.2.17-mesa-4

Μια σειρά-θρύλος που επαναπροσδιόρισε το γένος των simulation games. Εμπνευστής της ο Γουίλ Ράιτ, ιδρυτής και επικεφαλής της Maxis (το στούντιο που μας έδωσε τα SimCity και Spore μεταξύ άλλων), ο οποίος ξεκίνησε να δημιουργεί το πρώτο The Sims όταν το σπίτι του καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Αν και αρχικά προοριζόταν για σχεδιαστικό εργαλείο (!), ο χαρισματικός Ράιτ είδε κάτι σε αυτό και κάπως έτσι μας προέκυψε το… ψηφιακό κουκλόσπιτο! Η σειρά The Sims αριθμεί 4 κύρια παιχνίδια, όμως αν σε αυτά προσθέσουμε τα expansion και content packs τους, τις ειδικές εκδόσεις, τις μίνι σειρές τύπου MySims και The Sims Medieval, τότε ο αριθμός τους εκτοξεύεται στα 92 κι αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε προφανώς τις δεκάδες ειδικές (Deluxe, Collector’s, Special κλπ) εκδόσεις και βέβαια το επιπρόσθετο downloadable περιεχόμενο!

Σύνολο: 92


Sonic

2017.2.17-mesa-5

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, πριν δηλαδή εμφανιστούν στο προσκήνιο Sony και Microsoft, στο gaming υπήρχε ένα άλλο δίπολο: SEGA και Nintendo κονταροχτυπιούνταν για την πρωτοκαθεδρία σε έναν πόλεμο που μαινόταν σε κάθε επίπεδο. Με τη Nintendo να έχει κάνει «γκελ» με τον Mario, η SEGA αναζητούσε επειγόντως το αντίπαλο δέος και κάπως έτσι το 1991 μας προέκυψε ο Sonic, ένας μπλε σκαντζόχοιρος που έτρεχε σαν σίφουνας και μάζευε χρυσά δαχτυλίδια! Αυτό ήταν, ο αντίπαλος είχε βρεθεί! Η SEGA επένδυσε στον Sonic λανσάροντας δεκάδες παιχνίδια κάθε είδους και κόνσεπτ, συνεχίζοντας ακόμα κι όταν είχε βρεθεί εκτός παιχνιδιού hardware. Συνολικά η IP του Sonic μπορεί να υπερηφανεύεται για 85 παιχνίδια, εννοείται χωρίς τις συλλογές! Και εντός του 2017 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί…

Σύνολο: 85


Final Fantasy

2017.2.17-mesa-6

Η διαδρομή των Final Fantasy ξεκινά πριν από 30 χρόνια και συγκεκριμένα το 1987, όταν η –τότε- Square εξέδιδε για το NES ένα ιαπωνικό παιχνίδι ρόλων. Ο τίτλος του ήταν Final Fantasy και το στόρι του περιστρεφόταν γύρω από την αέναη μάχη του καλού με το κακό –με το τελευταίο να έχει αποδυναμώσει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Σας πείθει-δεν σας πείθει, το κοινό μαγεύτηκε απ’ αυτό, έναν χρόνο μετά ήρθε και το sequel και κάπως έτσι μπήκαν τα θεμέλια για μια σειρά που θα γιγαντωνόταν με τα χρόνια. Πλέον το franchise απαρτίζεται από 15 κύριες κυκλοφορίες στις οποίες αν προστεθούν τα διάφορα… εξτραδάκια (X-2, XIII-2, Type-0, Agito κ.α.) και τα spin-offs (Dissidia, Crystal Chronicles κλπ) που φέρουν το brand της σειράς στον τίτλο τους (άρα χωρίς τα Chocobo και Crystal Defenders), φτάνουμε τους 67 τίτλους, χωρίς να προσμετράμε τις συλλογές και τα πακέτα που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς!

Σύνολο: 67