ΕΙΚΑΣΤΙΚΑΣε μια στοά του αθηναϊκού κέντρου χτενίζεσαι συζητώντας για τέχνη

Σε μια στοά του αθηναϊκού κέντρου χτενίζεσαι συζητώντας για τέχνη

Χρησιμοποιώντας τα στερεότυπα που ακολουθούν τους χώρους περιποίησης, το Vernissage Athens είναι ένα pop-up κομμωτήριο που δημιουργήθηκε για καλλιτεχνικούς σκοπούς.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS
09_vernissage01

Φτάνοντας στον αριθμό 33 της οδού Πραξιτέλους, μια ασημένια ταινία στο μαρμάρινο δάπεδο μας οδηγεί εντός της στοάς και σε ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ τεσσάρων νέων καλλιτεχνών. Κατασκευάζοντας και σκηνογραφώντας ένα κομμωτήριο από το μηδέν, σχεδιάζοντας περιοδικά με προτάσεις για κουπ και μια εικονική σειρά προϊόντων περιποίησης με μια ανάλαφρη, χιουμοριστική προσέγγιση δημιούργησαν έναν χώρο ανοιχτό σε  συζητήσεις και θεματικές που μπορεί να κυμαίνονται από τις «τρίχες» μέχρι το «τι είναι τέχνη». 

09_vernissage03
09_vernissage31
09_vernissage04

09_vernissage20

Η Aρχοντούλα Τσατσουλάκη, η Βίλη Χισκάκη, η Αλεξία Ψαραδέλη και η Κατερίνα Ψαραδέλη έστησαν το Vernissage Athens αναλαμβάνοντας τον ρόλο της κομμώτριας προκειμένου να«δημιουργείται σχεδόν αυτόματα μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον επισκέπτη και σε εμάς. Η προσωπική σχέση της καθεμίας με το κομμωτήριο είναι διαφορετική και δεν αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης για το πρότζεκτ. Οι εμπειρίες μας όμως από το Vernissage Athens , ενδεχομένως να έχουν θέση στα επόμενα σχέδιά μας».

Παρατήρησαν πως παρά την δύσκολη οικονομική συνθήκη, πολλά καινούρια κομμωτήρια εμφανίζονται στην Αθήνα προσφέροντας μια προσιτή πολυτέλεια, λειτουργώντας σαν μέρη κοινωνικοποίησης «σαν μία απόδραση από τις καθημερινές ανησυχίες». Χρησιμοποιώντας το σχεδιασμένο από τις ίδιες κομμωτήριο ως όχημα, διερευνούν ζητήματα όπως η απασχόληση -ή την έλλειψή της-των καλλιτεχνών σε μη σχετικές με τον κλάδο τους θέσεις εργασίας, έννοιες όπως αυτή της σύγχρονης τέχνης,  τάσεις όπως αυτή που θέλει να «σερβίρονται» τα αγαθά ως εμπειρίες. 

09_vernissage11
Vernissage, hair salon seen as artistic installation, Athens, Greece, April 2017 / Vernissage, êïììùôÞñéï ùò åéêáóôéêÞ åãêáôÜóôáóç, ÁèÞíá, Áðñßëéïò 2017
09_vernissage21

Δίχως να σχολιάζουν το επάγγελμα αυτό καθ’ αυτό, παρά μόνο την δική τους απασχόληση ως καλλιτέχνες σε έναν άλλο κλάδο, χρησιμοποιούν την σημειολογία και τα χαρακτηριστικά ενός κομμωτηρίου σε μια pop-up εγκατάσταση που καθιστά δυνατή μία δωρεάν εμπειρία. «Δεν στοχεύουμε στο να καταρρίψουμε κλισέ, ίσα –  ίσα που κάποια από αυτά που περιβάλλουν τους χώρους περιποίησης, όπως η συζήτηση και η κοινωνικότητα που τους χαρακτηρίζει, εξυπηρετούν τον σκοπό μας. Ο χώρος  μας δίνει την δυνατότητα να παρατηρήσουμε και να ερευνήσουμε τα στερεότυπα γύρω από την εμφάνιση, την ταυτότητα, την εικόνα και την ομορφιά καθώς και τη δύναμη των πρώτων εντυπώσεων».

Ο γαλλικός όρος vernissage χρονολογείται περί τις αρχές του 19ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει την ημέρα πριν από τα εγκαίνια μιας έκθεσης ενώ παράλληλα αναφερόταν στην τεχνική των καλλιτεχνών με την οποία περνούν με βερνίκι τα έργα τους. Σήμερα, η λέξη ταυτίζεται με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για συλλέκτες σε μία γκαλερί ή σε ένα ίδρυμα πριν αυτά ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, για ένα γεγονός προσβάσιμο μόνο σε προσκεκλημένους.

Vernissage, hair salon seen as artistic installation, Athens, Greece, April 2017 / Vernissage, êïììùôÞñéï ùò åéêáóôéêÞ åãêáôÜóôáóç, ÁèÞíá, Áðñßëéïò 2017
09_vernissage06
09_vernissage29
09_vernissage12
09_vernissage19

Όσον αφορά το Vernissage της Πραξιτέλους η επιλογή του ονόματός του αποτελεί από μόνη της μία ετυμολογική αντίφαση, αφού το συγκεκριμένο πρότζεκτ φιλοδοξεί να προσεγγίσει ένα ευρύτερο και ετερόκλητο κοινό. Θα είναι ανοιχτό λοιπόν μέχρι τον Μάη αναμένοντας καλλιτέχνες, λάτρεις της τέχνης, γείτονες και περαστικούς.

Άραγε οι εικαστικοί πιστεύουν πως τα καλλιτεχνικά εγχειρήματα που έχουν τις αναφορές τους στην καθημερινότητα, βοηθούν περισσότερο κόσμο να τα παρακολουθήσει και να τα κατανοήσει; «Nα τα παρακολουθήσει ναι, όχι απαραίτητα να τα κατανοήσει. Σίγουρα όμως αναρωτιέται. Η γειτονιά ας πούμε, εκτός από το ότι μας έχει καλωσορίσει θερμά, έχει ενδιαφερθεί για το τι συμβαίνει  στον χώρο μας».

09_vernissage05
Vernissage, hair salon seen as artistic installation, Athens, Greece, April 2017 / Vernissage, êïììùôÞñéï ùò åéêáóôéêÞ åãêáôÜóôáóç, ÁèÞíá, Áðñßëéïò 2017
09_vernissage07

Πρόκειται λοιπόν για μια επιχείρηση που στηρίζεται στα προϊόντα “Petrosinella” αλλά δεν αποσκοπεί στο κέρδος, θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της τέχνης αφού κινείται μεταξύ performance και branding. Αποτελώντας μια εμπειρία όπου οι επισκέπτες θα ξεφυλλίζουν περιοδικά, θα λούζονται, θα απολαμβάνουν μασάζ, θα χτενίζονται (κατόπιν συνεννόησης) «ο χώρος μας προσφέρεται για συζήτηση. Ο επισκέπτης μετατρέπεται στην κύρια μεταβλητή του κομμωτηρίου , καθώς αποτελεί μέρος της διαδικασίας. Τα προσωπικά βιώματα των επισκεπτών, οι απόψεις τους για την επικαιρότητα, την τέχνη, την πόλη, καθιστούν την κάθε συζήτηση ξεχωριστή».

09_vernissage08
09_vernissage30
09_vernissage28
Vernissage, Πραξιτέλους 33 (εντός στοάς),  Αθήνα. Δευτέρα με Τετάρτη 12:00 – 18:00, Πέμπτη με Σάββατο 18:00 – 22:00. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.