Στα γρήγορα: 38η full length κυκλοφορία για τον Van Morrison στην Caroline με jazz διασκευές κομματιών του George Gershwin και του Chet Baker μεταξύ άλλων, μαζί με έξι δικές του συνθέσεις, τρεις εκ των οποίων νέες (“Broken Record”, “Take It Easy Baby”, “Affirmation” με συμμετοχή του James Galway στο φλάουτο). To Versatile είναι η δεύτερη κυκλοφορία του Morrison για το 2017 μιας και έχει προηγηθεί το Roll With The Punches με διασκευές r’n’b κομματιών.

Την ακούσαμε: Σε παράλληλους δρόμους με τον Bob Dylan ο οποίος κυκλοφόρησε φέτος τον τριπλό δίσκο Triplicate με διασκευές σε κομμάτια που έχει ερμηνεύσει ή κάνει γνωστά ο Frank Sinatra, έτσι και ο Van Morrison επιχειρεί την δική του αποτίμηση του παρελθόντος, διασκευάζοντας από Gershwin (“A Foggy Day”) μέχρι Chet Baker (“Let’s Get Lost”) και από το πολλάκις «πειραγμένο» “Unchained Melody” μέχρι την instrumental εκδοχή του δικού του “Skye Boat Song”. Το αποτέλεσμα ακροβατεί μεταξύ jazz ζεστασιάς και swing παιχνιδίσματος και όσο ο Morrison ισορροπεί μεταξύ «ξένου» και δικού του υλικού καταφέρνει να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα χωρίς να παραγκωνίζει το χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκάστοτε συνθέσεων. Άλλος ένας της «παλιοσειράς» που φέτος απέδειξε ότι οι καλοί δίσκοι χρόνια δεν κοιτούν.

Τρέξε μακριά: Υπάρχει κι άλλος Morrison εκτός από τον Jim;

Τ’ είπες τώρα; «Είναι δύσκολο κάτι να πάει λάθος με καλούς μουσικούς και σπουδαία κομμάτια. Στο Versatile ο Morrison υπηρετεί τους στίχους όπου το έχει ανάγκη (“I Get A Kick Out Of You”) και δίνει απροσδόκητα ζωή σε τραγούδια σκονισμένα από πανταχού παρουσία (“Unchained Melody”).» –The Guardian

Να τ’ αφήσω; 71/100 –Metacritic

https://www.youtube.com/watch?v=hPFjPxUiZ_M