DESIGNΈνα μίνιμαλ διαμέρισμα που μοιάζει να επιπλέει στον Θερμαϊκό

Ένα μίνιμαλ διαμέρισμα που μοιάζει να επιπλέει στον Θερμαϊκό

Το έργο του γραφείου Urban Soul Project ξεχωρίζει για τη θέα και τον σχεδιασμό του, αφού για να βρεθεί κάποιος στο κύριο υπνοδωμάτιο πρέπει να περάσει μέσα από τη βιβλιοθήκη.
Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης, Kimberly Powell

Με θέα τη θάλασσα του Θερμαϊκού και την προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τοποθετημένο πάνω στον πολυσύχναστο δρόμο της Λεωφόρου Νίκης, ένα γωνιακό διαμέρισμα εντυπωσιάζει με την μινιμαλιστική του αισθητική, τις αυστηρές γεωμετρικές γραμμές που το διαμορφώνουν, με σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες που ακόμα κι αν δεν ορατές με την πρώτη ματιά, συμβάλουν στην ποιοτική κατοίκηση.

Το γωνιακό αυτό διαμέρισμα είναι ένα έργο του γραφείου Urban Soul Project που ολοκληρώθηκε το 2016. Η κάτοψη του “The Floating Apartment” οδήγησε το γραφείο σε χαράξεις διαγώνιες, παράλληλες και κάθετες στις οδούς που βλέπει το διαμέρισμα.

Βρίσκεται σε έναν από τους πρώτους ορόφους του κτιρίου και γι’ αυτό η θέα δεν περιορίζεται μόνο στη θάλασσα αλλά περιλαμβάνει και τη θέα του δρόμου και της προβλήτας. Το διαμέρισμα της Λεωφόρου Νίκης διαθέτει ένα κεντρικό υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και εσωτερικό μπάνιο, ένα δωμάτιο φιλοξενούμενων, ένα κοινόχρηστο wc, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο.

Οι κύριοι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας χωροθετούνται μπροστά, με το κύριο υπνοδωμάτιο να βλέπει στο καθιστικό και μέσω αυτού στο κεντρικό άνοιγμα στην όψη του διαμερίσματος. Μία ευθύγραμμη κατασκευή, με ένα μεγάλο πλατό που λειτουργεί ως επιφάνεια εργασίας και τραπεζαρία, στο ίδιο μήκος με τον πάγκο διαμορφώνει την κουζίνα. Στην άκρη αυτού του πλατό, τοποθετήθηκε ο φούρνος από την πλευρά της κουζίνας και ένα οικολογικό τζάκι βιοαιθανόλης από την πλευρά του καθιστικού. Ο γωνιακός καναπές είναι ένα σημαντικό κομμάτι του διαμερίσματος αφού είναι ταυτόχρονα προσανατολισμένος στην παραλία, στο δρόμο και στην εστία του τζακιού.

Η πρόσβαση στο κύριο δωμάτιο γίνεται μέσα από τη μεταλλική βιβλιοθήκη του καθιστικού, αφού η διπλή συρόμενη πόρτα είναι ενσωματωμένη στη σύνθεση της βιβλιοθήκης. Το δωμάτιο επενδύθηκε με ξύλο στους τοίχους ενώ οι θύρες για το βεστιάριο και το μπάνιο αποτελούν παράλληλα τμήμα της επένδυσης ενώ το συνεχές ξύλινο στοιχείο «δίνει την αίσθηση ξενοδοχείου».

Η κάτοψη του wc είναι τριγωνική, καθώς παραλαμβάνει όλες τις κλίσεις του σχήματος του διαμερίσματος. Το δεύτερο δωμάτιο φιλοξενουμένων βρίσκεται στο πίσω μέρος του διαμερίσματος, με αποθηκευτικό χώρο σε εσοχές ώστε να υπάρχει ένας καθαρά ορθογωνισμένος χώρος.

Όπως τονίζει η ομάδα του Urban Soul Project, τα υλικά και τα γήινα χρώματα που χαρακτηρίζουν τους χώρους της κατοικίας μελετήθηκαν και δουλεύτηκαν όλα μαζί, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία εναρμονισμένη παλέτα. «Στο δάπεδο εσωτερικού και εξωστών στρώθηκαν πλακίδια στο χρώμα της άμμου, μεγάλων διαστάσεων για να αποφευχθούν οι αρμοί. Τα ξύλα σε έπιπλα και δάπεδο στο πίσω δωμάτιο έχουν ανοιχτή, φυσική απόχρωση. Το άλλο βασικό χρώμα είναι το μεταλλικό γκρι ανθρακί των κουφωμάτων, το οποίο επαναλήφθηκε στη βιβλιοθήκη και στο μεταλλικό σκελετό του πλατό στην κουζίνα. Ο πάγκος κουζίνας και το τραπέζι είναι από χαλαζιακό γρανίτη λεπτού πάχους».

Τα κουφώματα με λεπτό προφίλ, με οδηγούς κύλισης χωνευτούς στο δάπεδο, ελαχιστοποιούν το οπτικό εμπόδιο στην θέα. Στο κεντρικό άνοιγμα του διαμερίσματος προς το εξωτερικό περιβάλλον τοποθετήθηκε σταθερό κούφωμα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ενώ στη γωνία του καθιστικού σχεδιάστηκε σταθερό, χωνευτό τζάμι χωρίς προφίλ.

Σχετικά με άλλες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες του “The Floating Apartment”«όλες οι εσωτερικές πόρτες έχουν το μέγιστο ύψος μέχρι τις οροφές, κρυφές κάσες και μηχανισμούς. Όλα τα κρύσταλλα έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία αντίστασης στην άμεση ηλιόπτωση. Εσωτερικά έχουν τοποθετηθεί ένθετα στην οροφή υπόλευκα ρολά ηλιοπροστασίας. Στο διαμέρισμα τοποθετήθηκε επίσης ενδοδαπέδια θέρμανση και καναλάτος κλιματισμός τα στόμια του οποίου βρίσκονται πάνω από τις πόρτες, ενώ ενσωματώνονται κατά μήκος της βιβλιοθήκης σε ένα μεγάλο ενιαίο, ειδικά σχεδιασμένο στόμιο».

Σύμφωνα με το γραφείο, η μελέτη του φωτισμού υπήρξε ένα σημαντικό σημείο για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου και έγινε από τον Χρήστο Χατζηβασιλείου. Σκοπός ήταν οι γραμμικές χαράξεις στην οροφή να ακολουθούν τις χαράξεις της κάτοψης.

«Γραμμές τρέχουν στην περίμετρο του σαλονιού, ανεβαίνουν από το δάπεδο στην οροφή λειτουργούν ως οδηγοί κατεύθυνσης της θέασης και των σημείων ενδιαφέροντος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της κατοικίας. Το ειδικά σχεδιασμένο αυτό φωτιστικό οροφής είναι μία κοίλη γύψινη επιμήκης επιμήκης κατασκευή, με εσοχές για τις ταινίες led, που φωτίζουν έμμεσα. Κρυφοί γραμμικοί φωτισμοί υπάρχουν σε κατασκευές επίπλων, στη βιβλιοθήκη, στο κεφαλάρι και στο κρεβάτι, τονίζουν τις επιφάνειες, τις ακμές και τις γωνίες, φωτίζοντας το χώρο».

Θέτοντας σαν στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση κάθε έργου, που συνδέει άμεσα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με την υλοποίηση της κατασκευής σύμφωνα με τις αντίστοιχες κάθε φορά απαιτήσεις, το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project ιδρύθηκε το 2009 από τον Tάσο Γεωργαντζή και τον Κωνσταντίνο Φλώρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα διαθέτει γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο ενώ μετρά 21 μέλη στην ομάδα του.

Η ομάδα που στελεχώνει το γραφείο αποτελείται από αρχιτέκτονες, interior designers, πολιτικούς και ηλεκτρολόγους μηχανικούς, project managers, προκειμένου να προσφέρει  την ολοκληρωμένη υπηρεσία σχεδιασμού στην οποία στόχευε εξ αρχής. 

Εκτός από το εντυπωσιακό διαμέρισμα της  Λεωφόρου Νίκης, μονοκατοικίες, κτίρια κατοικιών και γραφείων, ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα μαζικής εστίασης, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως στις Βρυξέλλες και στη Ζυρίχη, είναι μερικές από τις αρχιτεκτονικές μελέτες και κατασκευές που έχουν την υπογραφή του γραφείου Urban Soul Project.

Περισσότερες πληροφορίες για το  Urban Soul Project θα βρείτε εδώ

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.